Magazín Elita

JAK ČEŠI BOJUJÍ ZA ZLATAVÝ MOK…

JAK ČEŠI BOJUJÍ ZA ZLATAVÝ MOK…

Příběh filmu Česká pivní válka vychází ze skutečného života tří padesátníků, kteří na vlastní kůži, i když každý jinak, zakusili rozprášení tradic českého pivovarnictví v globálním oceánu náhražek, marketingu a technologických kompromisů a nesmířili se s tím.

Svět kolem nás se stále mění. A s ním se mění i naše pivo. Co se skrývá za tradičními pivními značkami v éře globalizace? Co se stane, pokud se tekuté národní dědictví promění v „Eurobier“? Film může být považován i za protest, ale jasné je, že je opravdovým protikladem nákladných amerických bijáků, je ryze český a hlavně je celý o tom, co Češi opravdu milují. Tedy o pivu.

Výchozí bod hlavních hrdinů: nejsou ochotni přijmout realitu a vydávají se do boje za znovuzrození tradice.

Bývalý plzeňský sládek JOSEF založil firmu, která šíří tradiční pivovarskou technologii nejen po Čechách, ale i po světě. A nezastaví se ani před ostře střeženou hranicí Běloruska, za níž vládne tuhá diktatura…


Ostravský muzikant a světoběžník MARTIN píše podvratné písně a muzikály a rozhodl se také sepsat své myšlenky v klíčové knize Hledání ztraceného piva. Kvůli ní neváhá jít do souboje s Plzeňským Prazdrojem a jeho hlavním obchodním sládkem, ba ani vypravit se do „jámy lvové“ - ke kořenům koncernu SABMiller a snad i všeho globálního „pivního zla“ v Jihoafrické republice. Vydá se až do samotného nitra globálního vlastníka Plzeňského Prazdroje, a to tajně jako český špion a pivní radikál…


To moravský farmář LAĎA bojuje na domácí frontě. Vyzbrojen pouze svým řeznickým kotlem a míchacím pádlem chce uvařit vlastní poctivé pivo, takové, které by chutnalo jeho tátovi a dědovi a přes neslavné začátky se mu to také podaří.

Do 70 minut filmu Česká pivní válka tvůrci v čele s režisérem Janem Látalem vložili reálné příběhy „bojovníků“ za zlatavý mok. „Mým záměrem bylo filmem Čechům trochu zvednout sebevědomí. Vaření piva k nám prostě neodmyslitelně patří, v ležáku jsme možná nejlepší na světě, a navzdory nadnárodním společnostem v sobě tenhle um znovu objevujeme,“ komentuje téma, které ve filmu zabírá podstatnou část, sám režisér. Česká pivní válka nabízí spíše subjektivní pohled na současný stav českého pivovarnictví a až filosofické zamýšlení se nad českou identitou a významem českého piva pro (nejen) náš národ.

Co rozhodně od filmu neočekávejte, je srovnání s názorem z „druhé strany“, je jednostranným pohledem vyznavačů piva, kteří mu věnují část svých životů…

Účinkují: Josef Krýsl, Ladislav Bureš, Martin Jarošek, Václav Berka, Petr Měrka a další


ČESKÁ PIVNÍ VÁLKA

Název filmu: ČESKÁ PIVNÍ VÁLKA

Anglický titul: CZECH BEER WAR

Žánr: dokumentární film

Stopáž: 70 minut

Premiéra: 30. října 2014

Námět: Pavel Berčík, Martin Švoma, Jan Látal

Scénář: Jan Látal, Martin Švoma

Režie: Jan Látal

Kamera: Jan Látal, Jan Šípek

Střih: Jana Vlčková

Producent: Pavel Berčík

Dramaturgie: Martin Mareček

 

Film vznikl ve spolupráci Evolution films, Česká televize, FAMU a za podpory Státního fondu kinematografie. Do českých kin zamířil přímo z Jihlavy - festivalu dokumentárních filmů a premiéru měl 30. října 2014. Distributorem je A-Company Czech.

Foto: archív Evolution films a Lenka Žáčková, úvodní foto z premiéry v pražském BIO OKO

-red-

Fotogalerie
2655 2656 2657

Další články z rubriky

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Na vlně audioknih