Magazín Elita

CO MAJÍ SPOLEČNÉHO KŘEČOVÉ ŽÍLY A MATEŘSKÁ ZNAMÉNKA?

CO MAJÍ SPOLEČNÉHO KŘEČOVÉ ŽÍLY  A MATEŘSKÁ ZNAMÉNKA?

A je to tady! Léto nás na dobro opustilo a začal oficiálně podzim. Začíná každoroční klišé: rána jsou chladná, slunce je níž, brzy se stmívá a pokaždé, když nám jde pára od pusy, vzpomeneme si, jak jsme jako děti dělaly, že kouříme. S koncem léta ale přichází i jedna nepsaná povinnost, kterou by měl dodržovat každý z nás. Řeč je o kontrole pih a mateřských znamének.

„Na preventivní prohlídku by měl každý zajít alespoň jednou do roka. Pokud si nejste vědomi žádného problému, doporučuji přijít hned po létě, kdy jde pokožka nejvíc vystavována slunci a tudíž i nejvíc ohrožena. Jestliže již máte nějaké podezření, navštivte lékaře kdykoliv během roku,“ radí žilní specialista a primář Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz. Pokud budete docházet na prevenci pravidelně, riziko zhoubného nádoru kůže se u vás mnohonásobně sníží. Jak je to možné? Jednoduše. Pokud lékař odhalí nebezpečně vypadající pihu nebo znaménko hned v počátcích, může ji okamžitě odstranit a riziko tak snížit na minimum.

 

Velkou vinu za nárůst melanomů odborníci přičítají vysokému množství škodlivého UV záření, kterého se na zemský povrch ve střední Evropě dostává asi o 20-30 procent více, než tomu bylo před 40 lety. Jedno až dvě spálení na slunci zvyšuje riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát.

„Zhoubný nádor kůže tzv. melanom patří mezi velmi nebezpečné typy nádoru, jelikož je schopen poměrně časně metastazovat. Nicméně pokud je zachycen včas, pravděpodobnost vyléčení je vysoká,“ upozorňuje MUDr. Schütz. Pokud máte na svém těle podezřelé znaménko, nebo vám nějaké znaménko nevyhovuje třeba jen z čistě kosmetických důvodů, navštivte zdravotnické zařízení, které má s léčbou kožních změn zkušenosti. Na základě vyšetření se dozvíte, zda je nutné radikální operační řešení, nebo je možné kosmetické odstranění, nebo jen sledování znaménka.

  

„Nejohroženější skupinou jsou ti, kteří mají na své pokožce velké množství znamének. 50-90 znamének zvyšuje riziko maligního melanomu až dvojnásobně. A pak také muži kolem 50 let, kteří nejvíce podceňují prevenci a na toto závažné onemocnění nejčastěji umírají,“ říká MUDr. Ota Schütz, který na Žilní klinice provádí rovněž odstranění pih a mateřských znamének.

Ve vzácných případech, kde nebylo včasně provedeno náležité vyšetření, může dojít ke zhoubné přeměně původně nezhoubných znamének a výrůstků. V těchto případech je kosmetické řešení přímo vyloučené a je nutné radikální chirurgické odstranění znaménka a výrůstku - kdy šířka délka a hloubka vyříznutí je závislá na stupni zanedbanosti. „V případě pozitivního histologického nálezu poskytujeme následnou péči - sledování a další kontroly, včetně stanovení individuální léčby,“ potvrzuje primář Žilní kliniky.

  

Dle statistik je Česká republika na prvním místě ve výskytu melanomu ve střední a východní Evropě, takže na nic nečekejte! Nyní je navíc ideální doba, kdy si nechat znaménko odstranit, jelikož již pokožku tolik nevystavujeme slunečnímu záření. Stejně jako u křečových žil je i u znamének dobré po zákroku chránit kůži před sluncem.

Když už tedy budete na vyšetření znamének, ukažte na Žilní klinice MUDr. Schützovi i své nohy, pokud se vám zdá, že některé žíly jsou jiné, než byste si představovala. Žilní specialista vám je odborně vyšetří a v případě nutnosti vás objedná na jejich odstranění. „Křečových žil a metliček se lze zbavit hned několika způsoby a je na rozhodnutí zkušeného lékaře, pro jakou metodu se u konkrétního případu rozhodne. U metliček je to většinou laser nebo sklerotizace, u rozsáhlejších křečových žil používáme všechny v současné době dostupné metody, jako: katetrizační metody, laserové a radiofrekvenční, sklerotizaci či populární flebektomii,“ dodává žilní specialista a primář kliniky jednodenní chirurgie MUDr. Ota Schütz.

www.zilniklinika.cz

Foto: Žilní klinika

Fotogalerie
2673 2674 2675 2676 2677

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu