Magazín Elita

JAK ULEHČIT PRVŇÁČKŮM NÁSTUP DO ŠKOLY

JAK ULEHČIT PRVŇÁČKŮM NÁSTUP DO ŠKOLY

Začátek školního roku se blíží a budoucí prvňáčci se už brzy budou chystat do lavic. Čeká na ně spousta nových povinností a dá se předpokládat, že sedět celé dopoledne ve třídě, soustředit se na paní učitelku a dělat jen to, co řekne, pro ně nemusí být nejdříve vůbec jednoduché. Budou se také poprvé učit psát. A právě psaní bývá jednou z nejzásadnějších povinností, kterou musí děti zvládnout. Někdy je nových věcí příliš mnoho najednou, a aby z nich prvňáčci nebyli zmatení a rozčarovaní, je potřeba jim osvojení nových dovedností trochu ulehčit. Jak? Začít s přípravou na psaní už doma.

Psaní jako hra

Je důležité naučit dítě psát správně, tedy tak, aby tužku nebo pero nesvíralo křečovitě. Jak však docílit správného úchopu, kdy palec drží psací pomůcku, prostředníček ji podpírá a ukazováček je na ni položen lehce shora, aniž bychom dítě otrávili neustálým opravováním? Zdravé držení můžeme s dítětem nacvičit i zábavnou formou. Stačí pouze vhodná a atraktivně vypadající psací pomůcka, se kterou si dítě může hrát a při kreslení a čmárání po papíře si nenápadně a bez dřiny osvojit správný zdravý úchop. 

Nácvikový adaptér pomůže

Jak ale taková ideální pomůcka vypadá? V první řadě by se měla pohodlně vejít do malé dětské ruky. Pro začátek je vhodné vybavit dítě malými barevnými fixami (např. Mini Colours), se kterými si může vybarvovat, kreslit i čmárat po papíře, jak se mu zlíbí. Zdravé držení pak pomůže natrénovat nácvikový adaptér, který se umístí na fixu a společně tak vytvoří dokonalou pomůcku pro cvičení a rozvoj správné grafomotoriky.

Nácvikové adaptéry dokáží posloužit i dítěti, které má s psaním potíže. Při každém úchopu mu totiž bezděčně předávají správné informace a formují jeho zdravé návyky, (učí je tzv. špetkovému úchopu), takže paní učitelka v první třídě to pak bude mít o to lehčí. A prvňáček nebude nešťastný.

Kdy začít s nácvikem psaní?

Začít s přípravou na psaní se vyplatí už v době, kdy je dítě ve školce. „I když se to tak nemusí zdát, je pravda, že grafomotorický vývoj začíná u dětí už ve druhém roce života. Proto by rodiče měli předkládat různé psací a kreslicí potřeby již docela malým dětem.  Vhodné psací pomůcky by také měly být dětem k dispozici v každé dobré školce či zájmovém kroužku, ale není od věci opatřit pomůcku dítěti i domů. Děti si tak osvojí správnou metodu psaní nenásilně a zdravý úchop pro ně bude automatický. “ říká PhDr. Jana Johnová, PhD., specialistka na zdravé psaní.

Nástup dítěte do školy je pro každou rodinu velkou událostí. Otevře se mu svět plný nových informací a možností. Aby jimi nebylo zahlceno, je dobré začít se na ně připravovat už v bezpečí domova, ještě než uslyší první školní zvonění.

Věděli jste, že?

„Na vývoji pomůcky pro správné a zdravé psaní - nácvikového adaptéru - spolupracovali odborníci z řad pedagogů, pediatrů a odborníků na zdravé psaní. Hledání ideálního tvaru a rozměru trvalo bezmála deset let.“ říká Jaroslav Maršán, generální ředitel společnosti Centropen.

Foto: Centropen

-red/lene-

Fotogalerie
2722

Další články z rubriky

Horoskop pro rok 2024

Horoskop pro rok 2024

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty?  Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty? Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?