Magazín Elita

NA HRANICI I NA HRANĚ. ŠVANDOVO DIVADLO CHYSTÁ NOVINKY SEZÓNY 2014-2015

NA HRANICI I NA HRANĚ. ŠVANDOVO DIVADLO CHYSTÁ NOVINKY SEZÓNY 2014-2015

Klasiku v novém pojetí, hry napsané speciálně pro smíchovskou scénu a také semknutý herecký soubor, který se pod vedením uměleckého ředitele Doda Gombára nachází ve výborné formě – to jsou hlavních pilíře, na kterých staví nová sezóna 2014-2015 ve Švandově divadle v Praze. Sezónu pod názvem „Na hranici - na hraně“ charakterizuje podle Gombára zejména „autorství, novátorství, hledání a objevování“.

Od září 2014 do června 2015 uvede Švandovo divadlo celkem sedm nových inscenací výrazných divadelních tvůrců. Premiéru bude mít původní český muzikál Popeláři, zachycující rytmus města i tep doby, poprvé bude uvedeno drama Klešice o navrátilcích z první světové války a v plánu je také moderní nastudování Molièrova Misantropa. Nové hry nabídne také cyklus Intimní rozhovory v podzemním Studiu, kde dojde k hraničním setkáním nečekaných dvojic. Vzhledem k nabitému repertoáru muselo divadlo přistoupit i ke dvěma derniérám: Ještě do blížících se divadelních prázdnin tak bude 16. června naposledy uvedena hra Mein Kampf. Vzápětí, 17. června, se s diváky rozloučí ještě titul Nebe nad Berlínem.

V sezóně 2014-2015 dále posílíme naše zaměření na autorství, novátorství, hledání a objevování – a to jak prostřednictvím inscenování prověřených textů, ale především skrze texty nové, které formuje naše současnost a bezprostřední realita,“ říká Dodo Gombár, který jako umělecký ředitel divadlo povede už pátým rokem. „Několik autorů jsme proto tentokrát vybídli, aby napsali divadelní texty přímo na tělo našemu souboru,“ dodává Gombár, který chce u Švandů i nadále otevírat dveře zajímavým divadelníkům zejména střední a mladší generace.

 

Veteráni, Popeláři a věčný Misantrop

Režisér Petr Štindl připraví pro smíchovskou scénu hru Jana Žďárského. Příběh čtyř veteránů první světové války, kteří se na jaře roku 1919 vrací domů, aby se tu potkali se svou minulostí i budoucností, vzniká pod pracovním názvem Klešice. Drama legionáře, austrijáka, námořníka, dezertéra a jejich blízkých bude mít premiéru 8. listopadu 2014.

Diváci se mohou těšit i na titul Popeláři, špinavý muzikál o čistotě, který pro Švandovo divadlo napsali Roman Sikora, Dodo Gombár a Roman Holý. Ti jej pojali jako „původní český muzikál se starými dobrými mikrofony na stojanech“. Hercům a herečkám umožní Popeláři možnost naplno projevit jejich pěvecký a pohybový talent, divákům nabídnou hudbu, tanec a zpěv v chytlavém rytmu funky. A s nimi také jeden chlapecký sen o kamarádství a jevištní prostor plný zázraků, kde se odpad mění v poklad a nad tím vším krásně svítí Hradčany… Premiéra je naplánována na 28. února 2015, režíruje Dodo Gombár.

A v závěru sezóny, v květnu 2015, uvidíme i klasiku: na Smíchov zavítá Molièrův Misantrop, veršovaná komedie o lásce, pohrdání a přizpůsobivosti. Divákům Švandova divadla se jí poprvé představí mladý slovenský režisér Lukáš Brutovský, který na sebe letos upozornil výtečnou adaptací Maryši v brněnském HaDivadle. Zvučný titul světového dramatu se tak u Švandů objeví v razantní a překvapivě současné interpretaci.  „Misantropem navazujeme na Hamleta, kterého u nás v roce 2013 zdařile inscenoval Daniel Špinar, a zároveň jím pokračujeme v dramaturgické linii nesoucí název Příběh muže/Příběh světa,“ říká Dodo Gombár. V dalších letech se tak na Smíchově objeví ještě Baal, divadelní prvotina Bertolta Brechta, a Shakespearův Král Lear


Suterénní dialogy z kuchyní i z ložnic světa

Program dále obohatí nový cyklus Intimní rozhovory, který se odehraje v suterénním Studiu. Režiséři – kteří jsou zároveň autory či spolutvůrci textových předloh – zde zaranžují nečekaná setkání čtyř dvojic různých osudů, světonázorů i dob.

Dodo Gombár nabídne meditaci dvou děvek z Arbesova náměstí v podání Petry Hřebíčkové a Zuzany Onufrákové (premiéra 18. října 2014), režisérka Viktorie Čermáková postaví před trezor Vasila Biľaka s Vladimírem Putinem (31. ledna 2015), Ota PavelArnoštem Lustigem se v režii Daniela Hrbka sejdou v tašce plné ryb (25. dubna 2015) a vše završí Spejbl a Pierre Richard vraždou ústeckého magistrátu pod dohledem režiséra Filipa Nuckollse (červen 2015)…

„Těžištěm Intimních rozhovorů je dialog, rozhovor bez kompromisů, ve kterém nahlédneme do svých vlastních kuchyní i do ložnic světa,“ říká Dodo Gombár.

U Švandů uvažují i o natáčení občasného internetového seriálu Punčocha a připravuje se i první vydání vlastního švanďáckého časopisu pod názvem Popel.

Více na www.svandovodivadlo.cz


Další články z rubriky

Nepromarněte magickou moc Velkého pátku!

Nepromarněte magickou moc Velkého pátku!

České muzeum stříbra v Kutné Hoře láká na mumii Hereret, husitské nálezy nejen z hradu Sion i slavnou varhanářskou tradici

České muzeum stříbra v Kutné Hoře láká na mumii Hereret, husitské nálezy nejen z hradu Sion i slavnou varhanářskou tradici

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo