Magazín Elita

V ČESKU STOUPÁ POČET NEPLODNÝCH PÁRŮ - SOCIAL FREEZING MŮŽE BÝT ŘEŠENÍM

V ČESKU STOUPÁ POČET NEPLODNÝCH PÁRŮ - SOCIAL FREEZING MŮŽE BÝT ŘEŠENÍM

V posledních letech přibývá v ČR i ve světě počet lidí, kteří kvůli neplodnosti nemohou počít dítě přirozenou cestou. V roce 2014 tento problém trápil více než 15 % českých párů. Příčinou je nezdravý způsob života, odkládání početí, nečekané onemocnění či úraz. V poslední době se proto ve světě rozšířil nový trend Social freezing – preventivní zmrazování zdravých pohlavních buněk (spermií a vajíček). V Česku se tento trend chystá aktivně propagovat klinické centrum ISCARE spolu se svým ambasadorem, sportovcem Petrem Koukalem.

 

  

„Social freezing je ve světě populární – preventivní zmražení spermií a vajíček podstupuje řada mužů a žen ve věku kolem 20 let. Chtějí získat jistotu početí dítěte i v případě, že v budoucnu budou v důsledku nehody, nemoci nebo životního stylu neplodní. U nás tomu tak zatím není, a my to chceme změnit. Mladí lidé by měli vědět, že prevence je důležitá a že preventivní zmražení spermií či vajíček jim v budoucnu zajistí rodinu,“ vysvětlit důvody ředitel kliniky ISCARE František Lambert.

Klinické centrum ISCARE zahájilo aktivní podporu, kterou je osvět v oblasti neplodnosti. Pomocí kampaně chce přesvědčit především mladé lidi, že prevence je důležitá a poukázat na příčiny negativního trendu snižování plodnosti či kvality spermií.

Ambasadorem kliniky i celého projektu je sportovec Petr Koukal, který prodělal rakovinu varlat, kvůli čemuž mu hrozila i neplodnost. „Když mi tehdy lékař diagnostikoval rakovinu, nikdo neřekl, že kvůli chemoterapii možná budu neplodný. Až poté jsem se to náhodnou dozvěděl a šel si nechat zamrazit sperma, abych v budoucnu mohl mít rodinu. Tohle téma je v české společnosti tabu, a to je špatně. Chci proto apelovat na mladé lidi, aby o těchto věcech více přemýšleli a využili Social freezing k tomu, aby měli jistotu do budoucna, vysvětlil Per Koukal. Kromě spolupráce s ISCARE rozjel také vlastní Nadační fond, který má podporovat nemocné pacienty a také bořit společenská tabu.

 

Strašáci neplodnosti – nehody i notebooky

Neplodných párů bylo dle posledních statistik v roce 2013 v ČR 15 %. Největší zdravotní pojišťovna VZP loni hradila 5 631 výkonů takzvaného oplodnění ve zkumavce, o 705 více než rok předtím.

Statistiky lékařů hovoří jasně – plodnost žen a kvalita spermií u mužů dlouhodobě klesá. Svůj díl na tom nese špatný životní styl, kouření, alkohol, notebook na stehnech či těsné spodní prádlo, u žen pak především odkládání početí (například kvůli kariéře) do věku, kdy šance na přirozené početí rapidně klesá.

 „Všechny tyto aspekty vedou k vzrůstajícímu počtu asistovaných reprodukcí, které jsou časově i finančně nákladné,“ vysvětluje MUDr. Jaroslav Hulvert, primář IVF kliniky centra ISCARE. Neplodnost hrozí také v případě úrazů či při podstoupení chemoterapie v případě rakoviny reprodukčních orgánů.

 

Zdroj a více informací se dozvíte na webu www.socialfreezing.cz.

Fotogalerie
2898 2899 2900 3653 3654

Další články z rubriky

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na vlně audioknih