Magazín Elita

JAKUB VÁGNER SE HODLÁ VÍCE VĚNOVAT PRÁCI S DĚTMI

JAKUB VÁGNER SE HODLÁ VÍCE VĚNOVAT PRÁCI S DĚTMI

Jakub Vágner je jednou z klíčových postav myšlenky „Chyť a pusť“, kdy ryby nejsou vnímány jako zdroj obživy, ale jsou vraceny vodě. Svým jménem se podílí na propagaci myšlenky sportovního rybolovu a podporuje i rybářskou mládež. Tento všeobecně uznávaný odborník na lov rybích gigantů v celém světě ryby prakticky vůbec nejí, pouze z nutnosti na některých expedicích. Jak řekl, pro mne je nejlepší ryba hovězí, vepřové a kuřecí maso. Na Mezinárodní výstavě rybářských potřeb, která se koná od 6. do 9. března na brněnském výstavišti, si s ním můžete jednak popovídat, ale i se zastavit na jeho zajímavé přednášky. V nich zavzpomíná na své zajímavé zážitky z cest po celém světě, jmenujme například Papuu Novou Quineu, Sibiř, Afriku nebo Amazonii.

Co plánujete v nejbližším období?

Právě jsem dotočil další sérií Rybích cest, nyní si hodlám pár týdnů odpočinout. Začnu natáčet velkou sérii pro Českou televizi – osmnáctidílný seriál pro děti a v druhé polovině roku se budu věnovat natáčení třetí série pro Discavery Chanel a ČT. Seriál pro děti bude o přírodě jako celku, ne pouze o rybách. Na tuto práci se velmi těším, neboť je důležité se mládeži věnovat, aby pochopila, jak se správně má chovat v přírodě.

Chcete se v budoucnu tedy zaměřit na práci s dětmi?

Určitě se při další práci budu věnovat mladé generaci. Právě buduji velký rybářský areál u Kutné Hory, kde bude fungovat rybářská škola a tábory pro děti, zároveň ale také pro dospělé rybáře. Prostě půjde o velký rybářský areál s kompletními službami, který by měl být otevřen na jaře v roce 2015. Řada rodičů říká, že jejich ratolesti nemají o přírodu zájem. Myslím, že to není pravda, naopak děti zájem o přírodu mají. Jen je málo rodičů, kteří jim pobyt v přírodě umožňují. Je pro ně totiž snadnější posadit děcka k počítači než je vzít do lesa či k vodě. To tedy není chyba dětí, ale jejich rodičů.

Jak se podle vás naopak chovají dospělí rybáři u vody?

Myslím si, že se situace zlepšuje, což ale nejde změnit ze dne na den. Osvěta probíhá a domnívám se, že je celkem dostatečná. Například před několika lety rybář prakticky všechny ryby, které dosahovaly požadované délky (míru) zabíjel. Dnes obzvláště mladá generace přistupuje už k rybám jinak. Prostě chytá je už tzv. metodou chyť a pusť. Věřím, že za deset let bude situace u nás velmi dobrá, ryby ve vodě zůstanou. Jde prostě o evoluci jako ve všech odvětvích.

Jak se díváte na situaci z hlediska množství ryb v našich tocích a nádržích?

Jde o velmi složitý problém, samozřejmě technika a myšlení rybářů, ale i nástrahy a návnady, jsou stále dokonalejší. Ryby mají daleko menší šanci zůstat nechyceny, jako tomu bývalo v dřívějších dobách, kdy se lovilo na „bambusáky“ a navijáky byly značně jednoduché. Není to totiž tak dávno. Proto je důležité, aby filosofie rybářů pokročila a ryby dostávaly šanci se dostat zpět do svého živlu. Myslím si ale, že dnešní rybářská luxusní výbava patří k rybolovu, jde o vývoj, který se nedá zastavit. Je však důležité nezneužívat jej proti rybám. Pokud bychom vývoj zneužívali k drancování vod, tak za chvíli ve vodě nic nezůstane. S tímto vývojem se musí vyvíjet i lidské myšlení, abychom byli opatrní k rybám a k přírodě. Proto pořádám po republice přednášky, věnuji se mládeži, neboť v ní vidím budoucnost českého rybaření. Česká republika má obrovskou výhodu, v našich revírech jsou stále velké ryby.  Evropa nám je může závidět. Opakuji, je velmi důležité, aby se vychovala mladá generace, která bude etiku při rybaření dodržovat. Musíme si uvědomit, že jde vychytat každá voda. 

Autor: Dita Brančíková

Fotogalerie
3716

Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih