Magazín Elita

FRONTA NA ZÁCHOD 2014: ZDRAVÍ V NAŠICH RUKÁCH

FRONTA NA ZÁCHOD 2014: ZDRAVÍ V NAŠICH RUKÁCH

Čistá toaleta, tekoucí voda z kohoutku a pravidelná sprcha – pro někoho je to samozřejmá součást dne, kterou ani nevnímá. Pro 2,5 miliardy lidí však přístup k čisté vodě a možnost dodržovat základní hygienu znamená luxus, který si nemohou dovolit. Z tohoto důvodu věnuje UNICEF letošní Světový den vody tématu hygieny a sanitace.

„Neexistuje jednodušší a levnější prevence před celou řadou chorob, než je umytí rukou mýdlem a vodou. Zajištění pitné vody a hygienického zázemí je prioritou nejenom v krizových situacích. V terénu se setkáváme s mnoha překvapivými souvislostmi: například oddělené školní toalety zvýší docházku dívek o 11 %. Hygienické zázemí tak může zachránit miliony dětských životů - natrvalo,“ říká ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba. Každý den zemře 1600 dětí mladších pěti let na komplikace způsobené průjmovými onemocněními, 88 procentům těchto případů by šlo zabránit lepší hygienou.

„Často stačí zdánlivě málo, například vybudování jedno školní toalety vyjde na 810 Kč, rodinná souprava pro krizové situace stojí 269 Kč a jedno mýdlo do školní umývárny pouhé 4,20 Kč. V situacích, kde není k dispozici ani mýdlo, doporučujeme desinfekci rukou popelem,“ dodává Pavla Gomba.

Přestože problémy s nedostatečnou sanitací se nejčastěji objevují v oblasti Subsaharské Afriky, jižní Asie a Jižní Ameriky, výzkumné studie z posledních let poukázaly na nedostatečnou hygienu lidí z celé řady evropských zemí. Například v Řecku měl každý druhý školák na rukou bakterie odkazující k použití toalety, ve Velké Británii 47 procent dotázaných učitelů a pečovatelů nevědělo, jak si umýt ruce, aby odstranili většinu bakterií.

Pravidelné mytí rukou přitom dokáže až o 23 procent snížit riziko dýchacích problémů, což například v Číně a v Kolumbii vedlo ke snížení absence dětí ve školách o 55 procent. Jak ukázaly odborné studie, umytí si rukou 10krát denně dokáže snížit riziko přenosu pandemické chřipky o více než 50 procent.

Na nutnost dodržování hygienických základů a pravidelné mytí rukou upozorňuje ve své činnosti také společnost Kimberly-Clark Professional, která podpořila akci s názvem Fronta na záchod 2014: Oslavte Den vody s UNICEF a Kimberly-Clark Professional*. „Jsme hrdí na partnerství s UNICEF a snahu zlepšovat zdraví dětí a rodin na celém světě. Kimberly-Clark Professional* se pokouší zlepšovat hygienické návyky dětí i v Evropě prostřednictvím vzdělávacího programu zvaného Zdravé ruce ve školách, který se snaží zapojit žáky, učitele a ostatní personál tak, aby společně snižovali šíření bakterií a vytvářeli zdravější a produktivnější vyučovací prostředí,” uvádí marketingová manažerka pro střední Evropu společnosti Kimberly-Clark Professional* Dora Doczi.

Přijďte podpořit práci UNICEF, poslechnout si kvalitní hudbu, ochutnat dobrou kávu a změnit svůj pohled na to, co vnímáme jako samozřejmé. Více na www.unicef.cz/fronta

Kdo nebude moci osobně přijít, může v průběhu Světového dne vody 22. 3. podpořit projekty na zajištění pitné vody a hygieny zasláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS UNICEF na číslo 87777 (cena DMS je 30 Kč, UNICEF obdrží 28,50 Kč) nebo se připojit k petici na webu www.unicef.cz/fronta.

Fotogalerie
3731

Další články z rubriky

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Na vlně audioknih