Magazín Elita

V MUZEU GASTRONOMIE VÁS OVANE NOSTALGIE A PŘEKVAPÍ MODERNA

V MUZEU GASTRONOMIE VÁS OVANE NOSTALGIE A PŘEKVAPÍ MODERNA

Muzeum gastronomie Praha je soukromé muzeum, které představuje historii kuchařského umění a vše, co s ní souvisí. „Tvorba muzea je nikdy nekončící proces. Je to výzva, která vychází přímo z nás, je to jakási služba, úcta k poctivosti profesí, která se ze společnosti vytrácí“, řekla nám Nina Provaan, která s tímto nápadem vytvořit Muzeum gastronomie přišla již před léty.

Od slov někdy bývá daleko k činům, ale díky vydatné podpoře svého manžela Ladislava paní Nina Provaan, akademická malířka, oděvní návrhářka, odborná teoretička módy, oblékání a stylovosti vytvořila v Praze první muzejní expozici tohoto druhu.

Historie vaření od prvopočátků, kdy prvním mezníkem je pravěké ohniště až po současné nejnovější technologie, byla různě a často chybně interpretována, a to v širším i užším kulturním i sociálním kontextu. Doposud však nikdy nebyla zpracována do ucelené expozice a veřejně vystavena.

Muzeum se neomezuje jen na prezentaci sbírek artefaktů tradičním způsobem, ale vytváří také prostor, ve kterém poutavou formou představuje široké veřejnosti dějiny vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci. Všem návštěvníkům muzea je dle možností věnována individuální péče, každý příchozí je uveden do expozice a upozorněn na zajímavosti, v průběhu prohlídky je dále informován a na závěr ho čeká malá ochutnávka.

V loňském roce zhlédlo expozici Muzea gastronomie mnoho návštěvníků z České republiky i z celého světa. Ze vzácných návštěv mohu zmínit profesionálního odborníka a výrobce vynikajících klobás Oresta Kramarczuka z Minneapolis, který získal gastronomického OSKARA -  cenu Jamese Bearda, slavného amerického kuchaře. Všichni bez rozdílu národnosti přijímají muzeum s nadšením a vyzdvihují unikátní téma muzea.  Kladně hodnotí výtvarnou stránku i nevtíravou edukativnost muzea“, říká kurátorka muzea Nina Provaan.

Vzácnou návštěvou muzea byl i gurmet Janko Martinkovič, restauratér a duchovní otec restaurantu KOISHI, který získal první místo mezi TOP 10 českých restaurantů podle Maurerova výběru GRAND RESTAURANT pro rok 2013. Janko Martinkovič nám v návštěvní knize zanechal zprávu: „ Krásné, poučné, nutné! “

Pravidelně své kuchařské dovednosti také prezentovali studenti odborných škol v moderní předváděcí kuchyni muzea. Návštěvníci mohli nejen obdivovat jejich kuchařské dovednosti, ale tradiční české speciality, které byly tématem tohoto školního roku, také ochutnat.

Velkou ctí pro Muzeum gastronomie je zisk prestižního ocenění „Travellers´Choice Attractions“ (Turistická zajímavost) od mezinárodního cestovatelského portálu  TripAdvisor, které bylo v roce 2013 udělováno poprvé a rozšířilo tak ceny „Travellers´Choice“ udělované hotelům a restauracím. Muzeum gastronomie se tak zařadilo během své krátké existence (1,5 roku) mezi deset nejdoporučovanějších turistických zajímavostí našeho hlavního města. 

Hodno a ke cti je správné podotknout, že muzeum vzniklo na základě celoživotních zkušeností všech zúčastněných a je zatím z 90 % financováno ze soukromých zdrojů zakladatelů. Muzeum gastronomie Praha se také hlásí do soutěže Muzejní počin roku 2013, a to nejen zvoleným tématem expozice, ale i jedinečnou realizací.

 

Na co se můžou návštěvníci těšit v roce 2014

V sobotu 15. března opět Vaříme a pečeme v Remosce! Proběhne ochutnávka jídel upečených v legendárním českém vynálezu. Na akci bude přítomný i vzácný host, Lady Milena Grenfell-Baines, která je nadšenou propagátorkou Remosky ve Velké Británii.

V neděli 16. března začíná netradiční velikonoční program „Ochutnávka PUČÁLKY“– symbolicky začíná na první postní neděli zvanou „Pučálka“, která letos připadla na 16.3, a bude probíhat ochutnávka tohoto typického a prastarého pokrmu. Jedná se o lehce opražený naklíčený hrách, který se může ochutit solí nebo cukrem. Ochutnávky pučálky budou probíhat ještě následující dva víkendy 22. - 23. 3. a 29. - 30. 3.

5. a 19. dubna - komentovaná prohlídka s výkladem o velikonočních zvycích a zdobení cukroví ve tvaru vajíček

6., 13. a 20. dubna - zdobení cukroví ve tvaru vajíček

12. dubna - velikonoční vaření - speciality tradiční i netradiční připraví Střední škola živnostenská Sokolov

 

Zdroj: Muzeum gastronomie

Fotogalerie
2948 3737

Další články z rubriky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během