Magazín Elita

LYŽAŘSKÁ SEZÓNA SE BLÍŽÍ - PŘIPOMEŇTE SI, CO JE TŘEBA NEŽ VYJEDETE NA SVAH

LYŽAŘSKÁ SEZÓNA SE BLÍŽÍ - PŘIPOMEŇTE SI, CO JE TŘEBA NEŽ VYJEDETE NA SVAH

Listopad je považován za přípravu nejvyššího stupně na lyžařskou sezónu. Hory s vyšší nadmořskou výškou zaznamenávají v tomto období první větší nápor nedočkavých lyžařů, kteří přijíždí okusit sníh a užít si tak první lyžovačku v nové sezóně. Patříte-li mezi nedočkavce, projděte společně s námi to, nač před prvním lyžováním nezapomenout, jak správně lyže ošetřit a pečovat o ně.

V zahraničí se sice dá lyžovat už od září, ale většina našinců čeká na první sníh na domácích horách. Mezi nejoblíbenější lyžařská střediska u nás tak dlouhodobě patří Rokytnice, Pec pod Sněžkou, Špindlerův mlýn, Klínovec nebo Kvilda a opomenout nemůžeme například ani menší šumavská střediska jako je například Kramolín.

Co je nutné před prvním lyžováním

Nejen správná volba lyží, odpovídající zkušenostem nebo fyzickým dispozicím lyžaře, ale i jejich vhodné ošetření je základem dokonalého zážitku z lyžování. Řada lyžařů má totiž stále pocit, že koupí kvalitní sportovní výbavy veškeré starosti končí. I velká část pravidelných rekreačních lyžařů lyže stále nevoskuje, neorientuje se ani v názvech lyžařských vosků a jsou pro ně cizí pojmy jako mazací komora nebo otevření skluznice lyží.

Odborníci i profesionální lyžaři přesto shodně dodávají, že voskování a péče o skluznici lyží a snowboardů by mělo být pro každého lyžaře základem. Zlepší se tak jednak jejich jízdní vlastnosti, a zároveň jsou chráněny před vysycháním, uchovává se tak jejich pružnost a prodlužuje životnost.

1)      Kontrola a čištění skluznice lyží

Než se opět vypravíme na hory, měli bychom hlavně zkontrolovat stav našich lyži, aby byl dostatek času v případě nutnosti cokoli dokoupit. Zaměřit bychom se měli hlavně na skluznice. Ty jsou dnes už sice vyráběny z kvalitních materiálů, ale aby se životnost co nejvíce prodlužovala, je nutné o ně náležitě pečovat, zachovávat je čisté, bez starých vosků a nečistot. „Ideální je nečistoty a staré vosky odstraňovat co nejdříve. Starý vosk se ze skluznice nejsnadněji odstraní plastikovou stěrkou, po té naneseme čistič vosků a očistíme je speciální utěrkou,“ popisuje trenér lyžování Mgr. Martin Nosek.

2)      Jak správně mazat

Lyži je nejprve nutné vykartáčovat takzvaným bronzovým kartáčem, asi 10x ve směru jízdy a očistit utěrkou. V této fázi je skluznice lyže otevřena a připravena pro voskování. „Na skluznici naneseme dostatečné množství skluzového vosku (např. Skivo) a zažehlíme tak, aby byl vosk dobře rozetřený po celé délce v souvislé vrstvě. Přebytečný vosk, pak po vychladnutí lyže odstraníme plastikovou škrabkou. Následně očistíme tvrdším a pak měkčím nylonovým kartáčem a dočistíme speciální utěrkou,“ vysvětluje detailní postup Martin Nosek.

3)      Zažehlovat nebo nezažehlovat

Ve sportovních potřebách jsou už nyní k dostání vosky, které je vhodné zažehlovat i takové, které se zažehlovat nemusí. Jak to tedy s nutností zažehlování skutečně je? „Zakoupit můžeme vosky, takzvané parafíny, které se na lyže nanášejí za pomoci žehličky. Tyto parafíny jsou odlišeny barevně, dle teploty vzduchu, případně existuje univerzální parafín, do všech teplot i typů sněhu. Vedle těchto vosků pak je k dostání univerzální skluzový vosk ve formě pasty (např. Skivo). Ten se nanáší za studena, tedy nezažehluje se do skluznice, což může být pro řadu lyžařů výhoda. Nevýhodou naopak může být jeho nižší trvanlivost“, upřesňuje trenér.

4)      Kdy je třeba znovu navoskovat

Navoskovaná plocha skluznice se lyžováním samozřejmě opotřebovává a ztenčuje, a to bez ohledu na to, zda je vosk zažehlen nebo nikoli. Potřebu dalšího voskování poznáme i pouhým okem. Na skluznici se totiž při sjíždění vosku vytváří šedý povlak, který zpomaluje skluz lyže, a ani na dotek už není skluznice hladká. Správný moment, kdy znovu navoskovat tak rozhodně nepřehlédneme.

Slovníček pojmů

Mazací komora – místo na skluznici běžeckých lyží, kam se nanáší odrazové vosky

Strukturování skluznic – příprava skluznice lyže pro mazání

Parafínování – mazání lyží

Klistr – tekutý vosk pro běžky

Otevření skluznice – odstranění nečistot a starých vosků, překartáčování, stav, kdy je skluznice opět čistá a připravená pro nové voskování

Chování na svahu

Samozřejmě i na svahu při lyžování je nutné dodržovat celou řadu zásad a předcházet tak případným zraněním. Ideální je použití helmy, dodržování dostatečné vzdálenosti od jiného jezdce, zákaz jízdy po konzumaci alkoholu, předjíždění jen tehdy, kdy není ohrožen jezdec před námi a samozřejmě řízení se značením trati nebo její signalizací. Byť se to mnohdy nemusí zdát, i lyžař je součástí dopravního provozu a musí dbát jeho pravidel, stejně jako například řidič automobilu.

 

Děkujeme za svolení převzetí jednotlivých rad, poskytnutých trenérem lyžování Mgr. Martinem Noskem!


Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih