Magazín Elita

NENÍ KŘEST JAKO KŘEST - LEGENDÁRNÍ CESTOVATEL DR. MILOSLAV STINGL POKŘTIL SVOJI 43. KNIHU

NENÍ KŘEST JAKO KŘEST -  LEGENDÁRNÍ CESTOVATEL DR. MILOSLAV STINGL POKŘTIL SVOJI 43. KNIHU

Křest knihy Miloslava Stingla „Indiáni na válečné stezce“ neměl nikterak dlouhou upoutávku, ale patřil rozhodně mezi největší zážitky pro všechny účastníky, kteří křty nových knih navštěvují.  Nic spontánnějšího, příjemného, zábavného a poučného v letošním roce Luxor a jeho návštěvníci rozhodně nezažili.

Duší nestárnoucí emeritní profesor JUDr. et PhDr. Miloslav Stingl (nar. 19. prosince 1930 v Bílině), etnograf a spisovatel patří mezi nejvýznamnější české cestovatele. Na cestách strávil bez několika týdnů dvacet let. Mnohokrát se osobně setkal s několika desítkami domorodých kultur, především s tichomořskými etniky. Navštívil kolem sto padesáti zemí.  Své zážitky si nenechal jen pro sebe a za to mu patří velký dík, neboť i my se touto cestou můžeme vydat po stopách nejslavnějších indiánských bojovníků.

Za velice kuriózních podmínek z české strany byl zvolen čestným náčelníkem amerických indiánů kmene Kikapú. K samotnému „jmenování náčelníkem“ v krátkosti řekl: „Odehrálo se to ještě před revolucí, kdy mi oslovili zástupci z Ministerstva kultury ČSSR, zda bych nechtěl být náčelníkem kmene indiánů. Jenom podotýkám, že to bylo 1. dubna, tedy na apríla, tak mi to moc věrohodné nepřišlo.“ Sled událostí vyjednávání vedl k tomu, že ministerští úředníci se museli několikrát poradit. Výsledek porady publiku pan profesor dovyprávěl velice vtipně: „Zkrátka a dobře se poradili a řekli mi, že je to vlastně v pořádku, protože indiáni jsou naši rudí bratři, a tak se mohu stát jejich čestným náčelníkem“.

Náčelnickou čelenku kmene Kikapú je možné vidět v zámku Lednice v koutku cestovatelů, ale pro křest knihy byla však přivezena a pan profesor téměř po celé své vyprávění jí byl ozdoben. Nečekaným zážitkem pro všechny přítomné bylo jistě také to, že ji nechal bezostyšně kolovat, a tak se každý mohl dotknout nefalšované indiánské čelenky určené náčelníkům a i si ji nasadit, tak jako jedna z nadšených posluchaček.

Miloslav Stingl patří k nejpřekládanějším českým autorům, jeho knihy vyšly v mnoha jazycích v celkovém nákladu, jenž přesáhl několik milionů.

Knihu pokřtila herečka Klára Issová, která hostům vysvětlila, že je vlastně „Čistá Ježíšová“, což je pravým významem jména a příjmení.

Ozdobou křtu byla Radka Myšková, která v aztéckém úboru nezapřela srdce cestovatelky s vášní pro fotografování. Sama o sobě říká, že je snílek, který je důkazem toho, že své sny nemusíme pouze snít, ale také je žít.


Foto a text: Lenka Žáčková

Fotogalerie
3976 3977 3978 3979 3980 3981 3982 3983

Další články z rubriky

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Na vlně audioknih