Magazín Elita

NEPODCEŇUJTE PORUCHY SPÁNKU

NEPODCEŇUJTE PORUCHY SPÁNKU

Spánek je fáze útlumu, který je určený pro relaxaci a regeneraci organismu. V tento moment je více člověk zranitelný ze zevnějšku, protože řada smyslů se snižuje a řada z nich téměř mizí. Je notoricky známo, že při spánku se například snižuje tělesná teplota a krevní tlak, dýchání je zpomalené.

Je-li spánek něčím trvale narušován či příliš krátký, dá se to považovat za zdraví škodlivé vlivy. Trpíte-li poruchou spánku (zevnitř – z vlastní příčiny organismu), nedostatečně odpočíváte a dá se konstatovat, že tělo nenabírá pravidelně a v dostatečném množství sílu na bdělý stav, což má vliv na kvalitu života každého jedince.

Nedostatečný a nekvalitní spánek má přímý vliv na náš psychický stav. Někteří odborníci zabývající se poruchami spánku (hypnopatologií) označují neumožnění spánku za metodu mučení, která vede „k psychickému zlomení“ jedince, ale i k řadě somatických nemocí. Z literatury jsou známé výzkumy a pokusy prováděné na kočkách a psech, kterým byl odpírán spánek. Tento pokus vedl u většiny zkoumaných zvířat po patnácti dnech k jejich úhynu.           

Délka spánku u dospělého člověka je sice individuální, ale obecně platí, že zdravá doba spánku je 7–8 hodin. Spí-li někdo méně než je jeho mez, jeho potřeba spánku pro regeneraci, je tzv. spánkově deprivován (spánková deprivace) a tento stav se projevuje ospalostí, nemožností či poruchou soustředění, ale také halucinacemi. Poruchy spánku se podle nejnovější mezinárodní klasifikace dělí do 8 skupin:

Poruchy spánku

  1. Insomnie
  2. Poruchy dýchání ve spánku
  3. Hypersomnie centrálního původu
  4. Poruchy cirkadiánního rytmu
  5. Parasomnie
  6. Abnormální pohyby ve spánku
  7. Izolované příznaky
  8. Jiné poruchy spánku

Máte-li obavy, že trpíte nějakou z významných poruch spánku a cítíte se ohroženi na zdraví, je vhodné navštívit lékaře a poradit se s ním. Mezi spánkové obtíže, které bychom neměli ignorovat, patří:

  • Poruchy dýchání ve spánku (chrápání, dechové zástavy, noční dušnost).  Často se jedná o syndrom spánkové apnoe, které je spojené také s poruchami usínání, kontinuity spánku a předčasného probouzení.
  • Nadměrná denní spavost. Často se jedná o  hypersomnii, která je nebezpečná nekontrolovaným usínáním v průběhu dne, kterému se nedá zabránit, a to v jakékoli situace. Nadměrnou denní spavostí trpí 15–20 % populace, a z toho pro 4–6 % lidí trpí závažnou formou.
  • Atypické noční chování či motorické projevy. Do této kategorie patří vše, co souvisí s jakýmikoli opakovanými pohyby či pohybováním se za spánku nebo při sníženém vědomí.

Výše uvedené spánkové obtíže bývají často důvodem k dalšímu vyšetření.

Proveďte si test  Sebediagnostika spánkových poruch, který je určený pro laiky.


Zpracovala: Lenka Žáčková


Další články z rubriky

Horoskop pro rok 2024

Horoskop pro rok 2024

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Trpíte nespavostí, astmatem, panickými atakami? Změňte svůj dech!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty?  Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Chcete být středem pozornosti na halloweenské párty? Inspirujte se nejnovějšími trendy!

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Meltingpot 2023: přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem dlouhověkost, nově Biohacking Expo a Cacao stage

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Život ve stínu: je Evropa na pokraji krize duševního zdraví?

Na vlně audioknih