Magazín Elita

AŇA GEISLEROVÁ JAKO ANDĚL A ONDŘEJ SOKOL JAKO VISELEC VE VELKÉ ARKÁNĚ TAROTU

AŇA GEISLEROVÁ JAKO ANDĚL A ONDŘEJ SOKOL JAKO VISELEC VE VELKÉ ARKÁNĚ TAROTU

Kalendář Proměny 2014 vzniká jako pátý v pořadí a opětovně na podporu projektů Nadace Archa Chantal. Jeho autoři, fotograf Petr Kurečka a režisér Marek Škarpa se rozhodli najít nové a překvapivé téma. Tentokráte zvolili tajemné karty osudu, přesněji velkou arkánu Tarotu.

Kalendář děláme pro Nadaci Archa Chantal už pátým rokem a vždy chceme přijít s něčím novým, neotřelým. Snažíme se překvapit jak naše fanoušky, tak osobnosti, které k jeho focení zveme. Překvapeni pak často býváme i sami, co všechno si nechají VIP líbit,“ přibližují kalendář Petr s Markem a pokračují: „Letos jsme zvolili jako téma tarotové karty, tedy symbolické postavy, které Tarot zobrazuje. Jde o naši interpretaci. Bylo to východisko pro proměny, které jsou někdy hodně velké, jindy překvapivé.“

Kalendář Proměny 2013, Petr Kurečka a Marek Škarpa, foto: Petr Kurečka, www.kalendarpromeny.cz

Aňa Geislerová ztvárnila Mírnost, která má vyjadřovat harmonii, zdraví, sjednocení, vyrovnanost, ale na druhé straně by měla také vystihovat shon. Mírnost je andělem strážným, který mísí vodu s vínem. Nádoby v rukách (kalichy) znázorňují svět a činy v něm v proudu nezvratitelných událostí. Má nás také upozornit na to, že voda zamíchaná do vína již nelze získat zpět. Petr Kurečka a Marek Škarpa na Aňu v podobě mírnosti nahlíží se slovy: „Možná je to trochu klišé, ale Aňa zkrátka jako anděl vypadá. Má totiž úžasný fotogenický obličej. Ta proměna v anděla pro nás tedy byla jasná od začátku. Aňa si sice představovala něco divočejšího, ale byl by hřích tuhle krásnou fotografii v kalendáři nemít.“

Ondřej Sokol ztvárnil postavu, které se říká Viselec. Tato figura z velké arkány Tarotu bývá ztotožňována se vzdorem, s vyčkáváním či s obětováním se, ale je však na něm také patrná bezmoc nebo také neschopnost konat.  Na první pohled není patrná míra provinění, má však vyjádřit, že si zasloužil trest, ale vážnost trestu se nedá určit.

© Kalendář Proměny 2013, Pavel Hrubý, www.kalendarpromeny.cz

Autoři projektu s Ondřejem naložili naprosto nekompromisně, pověsili ho za nohu na šibenici. A co k tomu řekli samotní autoři?: „Všichni se nás na začátku ptali, jak tuto fotografii chceme realizovat. Naivně si mysleli, že Ondru vyfotíme vestoje a pak ho vzhůru nohama namontujeme na pozadí. Jenže my si od začátku Proměn zakládáme na tom, že to, co lidé vidí, je reálné. Žádné montáže, žádné podvody. Když má někdo viset za nohu, tak za ni visí. Naštěstí Ondra bez zaváhání souhlasil, a tak jsme ho prostě jednoho dne pověsili s pomocí filmových kaskadérů na jednu hodinu na trám naší scény,“ popisují vznik jedné z nejnáročnějších fotografií Petr Kurečka a Marek Škarpa, autoři kalendáře Proměny a pokračují: „Kromě Ondry jsme měli na scéně velkého krkavce, krásné pozadí od Standy Sůvy, našeho malíře pozadí, a originální popravčí sekeru a špalek. Možná je to na nadační kalendář trochu morbidní, ale ta atmosféra fotografie je dokonalá a je to vše samozřejmě nadsázka. Kvůli bezpečnosti jsme Ondru vytáhli na trám vždy na dvě minuty, rychle se fotilo a pak jsme ho museli spustit. Pečlivě jsme si zjišťovali, jak dlouho člověk vydrží viset vzhůru nohama, než upadne do bezvědomí a umře.“ Vyjádření Ondřeje jsme prozatím však nezískali, a pokud ho získáme, rádi vám ho zprostředkujeme.

© Kalendář Proměny 2013, Petr Kurečka a Marek Škarpa, foto: Petr Kurečka, www.kalendarpromeny.cz

Jako všechny fotografie, i tahle vznikla v prostředí bývalé varny Psychiatrické nemocnice Bohnice, která se dnes využívá jako příležitostné místo k filmování nebo netradiční divadelní scéna.

Křest nového kalendáře Proměny 2014 Nadace Archa Chantal proběhne již 6. listopadu. Kromě zmiňovaných herců se v něm představí také Dana Batulková, Nina Divíšková, Kryštofa Hádek, Ivana Chýlková, Klára Issová, Vladimír Javorský, Petra Janů, Hana Maciuchová, Ondřej Sokol, Stanislav Zindulka a samozřejmě i zakladatelka Nadace Archa Chantal - Chantal Poullain.

Úvodní foto: © Kalendář Proměny 2013, Pavel Hrubý, www.kalendarpromeny.cz

Fotogalerie
3999 4000 4001

Další články z rubriky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během