Magazín Elita

JANEK LEDECKÝ PŘEDSTAVIL OBSAZENÍ SVÉHO NOVÉHO MUZIKÁLU

JANEK LEDECKÝ PŘEDSTAVIL OBSAZENÍ SVÉHO NOVÉHO MUZIKÁLU

Po Hamletovi, Galileovi a Vánočním zázraku přichází známý muzikant s další novinkou na muzikálové scéně, a i tentokrát zabrousil do klasiky. V únoru příštího roku bude uveden v Divadle Hybernia muzikál podle Shakespearova Othella s názvem IAGO („jago“).

Janek Ledecký společně s Pixa-production uvede Shakespeara v pojetí, které se odchyluje od příběhů aktérů, nikoli od jejich osudů. tohoto moderního pojetí klasika  se režijně ujal s americký režisér a spoluautor libreta Robert Johanson a hudební režisér Michal Kovalčík.

Děj známého příběhu o žárlivosti, zradě a stélém intrikování se odehrává nejprve ve Švýcarsku a poté v pevnosti vojenské mise na Středním východě. Náboženské rozpory, mocenské boje, příběh lásky a žárlivost se tak představují v nové a velmi zajímavé podobě.

Robert Johanson má za sebou nespočet úspěšných muzikálů na Broadwayi či Soulu, ale i a v Praze. Vybíral společně s autory a producenty představitele jednotlivých postav. Konkurzy prošlo více než 400 a ty nyní prozradíme i Vám.

Novým Othellem a Desdemonou se stali Petr KolářMichela Horká, oba zkušení muzikáloví zpěváci. „S Jankem jsme spolupracoval už na Hameltovi a Galileovi, kde jsem se poznal i s Míšou Horkou, tehdy sedmnáctiletou slečnou. A na tuhle spolupráci se taky už moc  těším,“ řekl zpěvák. Já se po letech na Petra velmi těším, jsem vděčná Jankovi, že mi tuto roli svěřil.Vtipné je, že Casia, na nějž Othello žárlí, hraje mimo Davida Gránského i můj životní partner Tomáš Novotný. Tedy tato žárlivost by vlastně byla na místě  uvádí představitelka Desdemony Michaela Horká a dodává: „Budu mít kolem sebe hned několik blízkých mužů, co víc si přát. Další alternace Othella a Desdemony jsou zatím překvapením, které bude odhaleno v nejbližších dnech.

Hlavní postavu Iaga ztvární spolu s Jankem Ledeckým také Kamil Střihavka. „V tomto případě to byla jednoduchá volba,“ svěřil se Ledecký. Iagovu ženu Emílii potom bude s Martinou PártlovouEvou Kleinovou alternovat také čerstvá maminka Marta Jandová. „S Jankem jsem hrála už v Hamletovi, takže mě jeho nabídka potěšila. A jsem ráda, že na rozdíl od většiny mých muzikálových rolí v tomhle představení přežiju. I přesto, že jde o Shakespeara,“ smála se zpěvačka. V únoru bude její dceři Marušce teprve sedm měsíců, přesto už dnes Marta ví, že svoji práci bez problémů skloubí s mateřskými povinnostmi. „Ve dnech, kdy budu hrát, to prostě večer zvládne tatínek,“ dodala. 

     

V dalších výraznějších rolích se jako Bahiya objeví Dasha nebo Markéta Poulíčková, Casia si zahrají mladí zpěváci David Gránský nebo Tomáš Novotný. Ten je v reálném životě partnerem Desdemony Michaely Horké, takže jeden zajímavý propletenec se nám rýsuje už i v zákulisí muzikálu.

       

A těšit se můžete i na taková jména jako je Jiří Zonyga, Aleš Háma, Jiří Štědroň nebo Petr Kutheil. Ten musel kvůli své roli Rogera zhubnout několik kil a postěžoval si i na další věc. „Nějak mě míjejí princové. Plynule jsem přešel z dětských rolí do rolí starších mužů, i v Iagovi je mi mezi 40 a 50.“

Režisér Robert Johanson prozradil více o prvních myšlenkách, které vedly k současné podobě „Zhudebnit Othella byl můj nápad a Janek se pro něj okamžitě nadchl. A musím říct, že jde zatím o jeho nejsilnější skladatelský a textařský počin!“ pochválil svého kolegu Johanson. Scénu dostal na starosti Martin Černý, kostýmy ak. malířka Šárka Hejná, hudební nastudování Štěpán Eliáš a choreografii zkušená Qasha.

Premiéra proběhne 13. února 2014 v Divadle Hybernia

 

Foto: Lenka Žáčková

Fotogalerie
4030 4031 4032 4033 4034 4035 4036

Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih