Magazín Elita

GRILOVACÍ TROJBOJ V CENTRU PRAHY

GRILOVACÍ TROJBOJ V CENTRU PRAHY

Český národ je považován za specialisty a milovníky grilování, a tak se pořádají různé párty, gril mánie, soutěže. Jedna taková atraktivní soutěž se konala nad hlavami Pražanů na terase hotelu U Prince, přímo nad Staroměstským náměstím. Toto místo patří svým výhledem mezi nejatraktivnější místa v Evropě a dostalo ocenění v mnoha světových průvodcích.

Vybraní reprezentanti našich nejsledovanějších televizí žasli nad místem, které jim organizátoři vybrali a na počátku se zdálo, že ani neposlouchali pokyny komise. Veronika Jeníková, Pavel Soukup, Betka Stanková, Michaela Nová a Petr Suchoň si postupně losovali, jaký grilovací pokrm budou připravovat. Přístup každého byl specifický. Zatímco se herečka Veronika Jeníková při přípravě hovězí roštěné pohybovala absolutně suverénně a šéfkuchaře Lukáše Váchy doslova vyhnala z kuchyně, Michaela Nová z TV Nova byla za jeho rady při grilování steaku z lososa vděčná.


Snad nejvíce rozruchu vyvolalo, když si Betka Stanková vylosovala úpravu humra. Kolegové jí radili, ať se úkolu vzdá a vytáhne si jiný, ale Betka se naprosto suverénně pustila do vaření: „Ještě nikdy jsem sice ve vaření nesoutěžila, ale soutěživého ducha myslím mám. Proto když jsem si vylosovala přípravu humra, což samozřejmé obnášelo i to, že se zaživa vhodí do vařící vody, tak jsem si řekla, že to přece musím zvládnout. Nakonec jsem byla ráda, že za "asistence" pana šéfkuchaře jsem se pro tuto přípravu rozhodla a vyzkoušela si to poprvé hned s profesionálem. Kdo jiný by mi líp poradil, i když jsem ze začátku vařila opravdu jen z horké vody!“, smála se Betka.



Tuto soutěž si velmi užíval moderátor Petr Suchoň, nejprve skvěle ugriloval a krásně nazdobil krevety a pak se s chutí pustil do pochoutek: „Byl to pro mě velký zážitek. V kuchyni jsem jako slon v porcelánu, takže jsem měl obavy:-). Ale pod dohledem brilantního šéfkuchaře jsem to snad zvládl se ctí:-). Připravoval jsem krevety a porota si pochutnala. Také jsem si dal, ale přiznávám, že jsem spíš na krávy:-). Proto jsem neodolal, dal si T-bon steak a udělal proklatě dobře. Na každém soustu bylo znát, že jde o maso nejvyšší kvality. Později jsem se dozvěděl, že Hotel u Prince dováží maso přímo z Irska. Navíc bylo fantasticky připravené. Lidičky a ten výhled? Jak už jsem řekl na začátku - JEDEN VELKÝ ZÁŽITEK, který chci v nejbližší době zopakovat,“ řekl dobře najedený Petr Suchoň


To Pavel Soukup měl za úkol připravit hovězí svíčkovou. I když není doma ten, který nosí zástěru, zvládal přípravu bravurně: „Víte, já měl jako kluk kliku. Máma byla v domácnosti, televize nebyla, a tak když se vařilo, já pořád očumoval u válu. A máma byla mistr omáček a dortů. Všechno se snědlo do posledního drobečku a to nejen proto, že bylo málo peněz, ale hlavně to byla opravdu skvělá kuchařka. O prázdninách na venkově podobně kouzlila babička, a pak přišla moje žena Isabela, taky kouzelnice, která navíc nesnáší mužský, který vařej a uklízej. No, nezamilovali byste se do ní? A co se týká grilování U Prince, už podruhé jsem se něco přiučil, a kuchařská čepice by mi určitě učarovala. Ale až v příštím životě.“



A jak tento grilovací trojboj dopadl? Z původně zamýšleného souboje televizních reprezentací skončili jako vítězové stejně všichni účastníci. I když přeci jen jedna absolutní vítězka byla, a to Betka Stanková, které dali hlasy nejen všichni členové komise, ale i ostatní soutěžící.


Pokud máte chuť si sami připravit vyhlášenou lahůdku hotelu U Prince, šéfkuchař Lukáš Vácha a Petr Suchoň doporučují tento recept:
T-bone steak s lanýžovou majonézou, grilovanou kukuřicí a pečeným bramborem


Suroviny pro 4 osoby: t- bone steak 4 kusy á 450gr, pepř barevný 0,05 kg, sůl 0,04 kg, olej stolní 0,1 l, kukuřičný klas 1 ks, majonéza 0,2 kg, steakové brambory 4 ks, lanýžová pasta 0,06 kg
Steaky naložíme do oleje a koření alespoň jeden den předem. Uvaříme si kukuřičný klas a brambory do měkka, majonézu smícháme slanýžovou pastou a dochutíme solí a pepřem. Kukuřičný klas a brambory nakrájíme na stejné díly, opečeme po všech stranách. Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a zprudka na grilu opečeme dle námi požadované úpravy. Při servírování přidáme misku s lanýžovou majonézou.

Foto: Hotel U Prince
https://www.hoteluprince.com/

Fotogalerie
4230 4231 4232 4233

Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih