Magazín Elita

OPERACE OČNÍCH VÍČEK OD A DO Z

OPERACE OČNÍCH VÍČEK OD A DO Z

Oční víčka jsou funkčně velmi exponovaná, proto také v této oblasti nastávají první viditelné projevy stárnutí pleti. Věkem dochází ke ztrátě elasticity kůže a na víčkách se vytváří kožní nadbytky. Ty mohou být ovlivněny i dalšími faktory jako dědičnost, typ kůže, životospráva, alergie, onemocnění ledvin atd.

Důležitou součástí operace očních víček je konzultace s odborníkem, který operaci očních víček bude provádět. Vysvětlí Vám všechny Vaše případné dotazy, které se operace očních víček týkají. U vad očních víček se nejedná pouze o vady estetické, ale i funkční, vyvolávající pocit únavy, bolestivost očí, slzení, zhoršování vidění, bolesti hlavy apod. Dle dohody s pacientem a stavu tkání, je možno provést operaci očních víček samostatně na horních či dolních víčkách nebo zákrok kombinovat.

Operace očních víček, která řeší výše popsanou problematiku, spočívá v odstranění nadbytku kůže víček a v oddělení a vyjmutí tukových váčků. Zákrok se provádí v místním znecitlivění, protože zvláště při výkonu na dolních víčkách je potřeba spolupráci operovaného. Celkové znecitlivění (narkoza) je možné po dohodě s operatérem a anesteziologem v případě, kdy by zákrok v místním znecitlivění nebyl vhodný.

Foto: Operace očních víček: stav před operací a po operaci

 

Příprava:

3 týdny před operací očních víček se nesmí užívat léky obsahující kyselinu acetylosalicylovou (Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin apod.), již den před operací potom nepoužívat žádný krém na víčka. K operaci se dostavte bez nalíčení s víčky řádně odmaštěnými. S sebou na operaci je vhodné si vzít tmavé brýle.

Operace:

Samotná operace očních víček se provádí pouze v místním znecitlivění.

Pooperační průběh:

Hlavní otoky a modřiny zmizí asi do týdne, po 1 týdnu po operaci je možné líčení, do společnosti se doporučuje jít nejdříve za 5-7 dní a s tmavými brýlemi. Stehy se vyjímají 4.-5. den po operaci a v prvních několika pooperačních dnech se doporučuje spát na zádech, aby nedošlo k jednostrannému otoku operovaných víček. Navíc je doma nutné si přikládat sterilní obklady (čtverce) s chladnou borovou vodou, příp. chladnou převařenou vodou každých 3-6 hodin. Den před odstraněním stehů promašťovat Opthalmo-septonexem náplasti na víčkách, večer je odlepit a opět namastit. Ráno opět stehy promastit - a to naposled. Dále již nemastit!

Plastická operace očních víček není jen estetický zákrok, ale i léčebný. Vady očních víček mohou způsobovat únavu a bolesti očí nebo hlavy, slzení či zhoršování vidění. Operace očních víček mohou někdy všechny tyto problémy odstranit.

„Oční víčka jsou téměř nepřetržitě v pohybu, proto také v této oblasti nastávají první viditelné projevy stárnutí pleti. S přibývajícím věkem kůže pozbývá pružnosti a konkrétně na víčkách vznikají kožní nadbytky,“ říká plastický chirurg MUDr. Kment. Vlivem ochabování mimických svalů čela také dochází k poklesu obočí a tím se nadbytky kůže na víčcích ještě zhoršují.

Mnoho lidí trápí zvětšené tukové váčky, kterým říkáme prolapsy. Souvisí většinou s vrozenou dispozicí, ale mohou se také zvětšovat například vlivem nadměrné námahy očí, vlivem slzení, ale mohou být i projevem určitých nemocí. U některých pacientů nejsou ani tak patrné nadbytky kůže, ale problémem jsou zvětšené prolapsy. Především u dolních víček, ale i u horních.

Někdy není výrazně povolená jen kůže očního víčka, ale ve velkém nadbytku může být i kruhový sval oka. Jeli výrazněji hypertrofický, tak je také při operaci redukován.

Povislá oční víčka souvisí především s dědičností a tak se někdy tyto nežádoucí změny mohou začít projevovat v poměrně mladém věku. Klient pak působí starší než ve skutečnosti je, vypadá unaveně, oči vypadají menší a posléze dochází ke zmíněným potížím.

Operace očních víček se provádí někdy i před třicátým rokem věku a při dobrém zdravotním stavu v podstatě bez věkové hranice.

Když se člověk pro operaci rozhodne, měl by vše nejprve zkonzultovat s odborníkem. Na klinice ESThÉ nás především zajímají důvody, které klienta vedou k operaci a co od ní očekává. Na základě všech informací pak doporučíme klientovi způsob úpravy. Pokud s tím klient souhlasí, lékař ho následně seznámí s přesným postupem operace. Lidé by se neměli bát na cokoliv zeptat.

Plastika víček se provádí většinou při lokální anestezii (místním umrtvení), někdy i v narkóze (celkovém umrtvení). Pacient si musí být vědom, že se jedná o operaci, a ne o zákrok podobný zákrokům u kosmetičky. K operaci je proto také většinou potřeba předoperační interní vyšetření.

Před operací se asi tři týdny nesmějí užívat léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové, jako jsou acylpyrin, aspirin nebo anopyrin. Den před operací se pacient nesmí mazat žádným očním krémem.

„Také doporučuji si s sebou na operaci přinést tmavé brýle,“ radí MUDr. Kment (na snímku)

Při operaci se tedy odstraňuje nadbytečná kůže a tukové váčky. Někdy i část orbikulárního svalu. U dolních víček se používá lokálního znecitlivění, protože lékař potřebuje spolupracovat s operovaným. Je možná i kombinace s nitrožilní anestézií, kdy je pacient schopen probuzení a komunikace. Zákrok není ale ani v lokální anestezii příliš bolestivý a naprostá většina operací horních a dolních víček se v lokální anestezii provádí.

Plastická operace trvá od asi 20 -45 minut a pacient za ni zaplatí v průměru deset tisíc korun. Po operaci se mohou vyskytnout krevní podlitiny a otoky, jež zmizí většinou do týdne, ale otoky mohou někdy zejména po ránu přetrvávat i několik týdnů. Doporučuje se spát první 2-3 týdny na zádech, aby nedocházelo k jednostranným otokům a aby po vytažení stehů nedošlo

k roztažení jizvy neopatrným pohybem během spánku. Po 2-3 týdnech po operaci je možné líčení, do společnosti se doporučuje jít nejdříve za 5-7 dní a s tmavými brýlemi. Stehy se vyjímají 5. - 7. den po operaci. Výsledek operace, kdy jizvy zcela změknou a vyblednou, je definitivní za několik měsíců až rok. Pak jizvy nemusí být téměř viditelné.

Po plastice očních víček klienti většinou kvitují nejen mladší vzhled a rozjasnění očí, ale také úlevu od bolestí očí, pálení, řezání, slzení a únavy a dokonce mají často pocit i zlepšeného zraku. Velmi dobrý efekt operace může vydržet mnoho let.

Zdroj: ESThÉ, www.esthe-plastika.cz

Fotogalerie
3154 3155 3156

Další články z rubriky

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Na vlně audioknih