Magazín Elita

MAHULENA BOČANOVÁ POMÁHÁ ZATOČIT S DYSLEXIÍ!

MAHULENA BOČANOVÁ POMÁHÁ ZATOČIT S DYSLEXIÍ!

Kdo má doma dítě, které se ne a ne naučit číst, měl by zbystřit! Nemusí to vždy být jen chyba na straně dítěte, ale často se jedná o nevhodnou formu výuky. Mahulena Bočanová má zkušenosti s metodou Sfumato® - Splývavé čtení®, kterou také podporuje a snaží se jí také propagovat jako její partnerka. Autorkou této metody je PaedDr. Mária Navrátilová.

Jak se asi musí cítit dítě, které se snaží, má vůli, ale přesto se nemůže naučit pořádně číst a čtený text chápat? A kdy přijde okamžik, kdy na čtení zanevře? Kdo neumí číst a neumí textu porozumět, nemůže se umět učit, má často špatné známky a v konečné fázi může na učení úplně zanevřít.

A to se s ním bude táhnout po zbytek života. „Metoda paní Navrátilové zjednodušuje dětem život, je zábavná a má neuvěřitelné až zázračné výsledky. Děti, které nečetly, čtou a které nepsaly, píšou téměř krasopisně. Děti s ní poznávají úspěch a jsou šťastné. Tím rozkvete celá rodina, a proto jsem pyšná, že jsem patronkou této metody,“ řekla Mahulena Bočanová.

Herečka a moderátorka přišla na křest s dcerou Marinou a jako host se objevila také Adéla Gondíková. Společně si učebnice nejprve prolistovaly, což Marinu náramně bavilo. Následně autorce popřály, aby učebnice i metodika nadále přispívaly ke čtenářské gramotnosti dětí a aby si děti při výuce užily co nejvíce zábavy a získaly lásku ke čtení. „Já jsem o metodě Sfumato do dnešního dne neslyšela, ale myslím, že v budoucnu ještě hodně uslyším. Když mi paní Navrátilová vysvětlovala, jak děti učí a kde jsou největší chyby ostatních metod, koukala jsem na ní s otevřenou pusou. To by mě ani v nejmenším nenapadlo, že předejít chybám je tak jednoduché,“řekla oslněná Adéla Gondíková.

Metoda Sfumato® se od ostatních metod odlišuje především tím, že neučí děti všechna písmena najednou poznat, chápat, psát a číst. Spočívá v tom, že se žák nejprve učí samotné písmeno důkladně poznat a poté jej teprve začne číst. Nejdřív však osamocené, později k němu začne přidávat další písmeno. Až zvládne toto, začne postupně číst i delší slova. Vše se učí zábavnou formou, jelikož ta je dítěti nejbližší. „Myslím, že tato metoda může spoustě rodinám pomoci a vnést do jejich života klid a harmonii. Dítě bude rádo číst a rodičům odpadnou starosti. Jen tedy nerozumím tomu, proč se zatím nedostavila žádná podpora od státu,“ divila se Adéla Gondíková.

Velké plus lze také vidět v tom, že výsledek je vždy stejný - dítě čte plynule a textu rozumí. PaedDr. Mária Navrátilová tak svou metodikou dlouhodobě přispívá k snižování vzniku dyslexie. „Dyslexie je stav, do kterého dítě uvedeme špatnou čtecí technikou. Učitelé často nejsou dostatečně proškoleni a vytvářejí dítěti špatné základy. Ještě horší však je, když se do výuky začnou zapojovat rodiče. Ani jeden z nich není odborník a situaci tak mohou akorát zhoršit,“ uvedla autorka metodiky a dodala: „přála bych si, aby se toho ujalo Ministerstvo školství, které by dostatečně proškolilo učitele a každému dítěti by tak byl zajištěn rovný přístup ke vzdělání.“

Mahulena již s těmito knížkami s Marinou pracuje a metodika jim oběma plně vyhovuje. „Naše Marínka potřebovala doučování a tak jsem zasedla k internetu a našla odkaz, který mě hned zaujal: “Usnadněte svým dětem život“.  Dnes vím, že to platí na 100%. Je to úžasné, když dítě pocítí úspěch, který dříve ve čtení nemělo. Je to úplná změna v jejím i mém životě. Na výuku i na učitele se těší a být toho přímým účastníkem, to je pro mě vlastně takové divadelní představení,“ smála se spokojená Mahulena Bočanová.

Více informací najdete na stránkách: www.sfumato.cz, www.abcmusic.cz

Foto: Lenka Žáčková

 

Fotogalerie
2238 2239 2240 2241 2242

Další články z rubriky

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

České firmy se mohou hlásit do dalšího ročníku soutěže Pluxee Zaměstnavatel roku

České firmy se mohou hlásit do dalšího ročníku soutěže Pluxee Zaměstnavatel roku