Magazín Elita

CHRTI, KTEŘÍ SI VYSTAVUJÍ ZLATÉ SOŠKY

CHRTI, KTEŘÍ SI VYSTAVUJÍ ZLATÉ SOŠKY

Každý rok se skupina chrtích závodníků utká o cenu Zlatý chrt, která je udílena nejlepším závodním greyhoundům uplynulé dostihové sezony. Někteří chrti nasbírají těchto zlatých sošek za svou běžeckou kariéru několik. Vyhlášení Zlatého chrta 2012 proběhlo v hotelu Esplanade a bylo již tradičně moderováno zpěvačkou Heidi Janků a doprovázeno účastí českých osobností.

Nejen osobnosti, ale rovněž chrti přijeli na tuto ojedinělou událost v limuzínách, ze kterých vystoupili rovnou na hollywoodský “red carpet“ a užili si svůj okamžik slávy. Ne nadarmo se proto této události přezdívá “chrtí Oskaři“. Obálky se jmény vítězů této prestižní soutěže otevíraly a ocenění předávaly české celebrity a pozvání přijaly také umělecké osobnosti jako František Ringo Čech, Andrea Kalivodová, Tereza Kostková, Vendula Křížová, Tomáš Matonoha, Sandra Nováková, Ivo Pavlík, Aneta Savarová, Kateřina Sokolová a Lenka Vacvalová.

Šampionát Zlatý chrt, který pořádají členové CGDF – České greyhound dostihové federace, generuje každým rokem vítěze v několika závodních kategoriích. Vítězové obdrží titul Zlatý chrt – Vítěz, a pokud své prvenství v dané kategorii obhájí i v dalších sezónách, přidává se jim k získanému titulu stupeň Mistr a v dalším roce Velmistr. Do síně slávy velmistrů se letos zapsala drobná fena NewMac DIOR, domácky zvaná Diorka, která své prvenství obhájila již potřetí a získala tak nejvyšší ocenění ve své kategorii sprint ‑ fena. Na ocenění dorazila ve své vlastní limuzíně BMW 750 AXL se zlatým nápisem NewMac DIOR. „Tradiční velmistrovská limuzína jezdí se jménem velmistra celý rok“, řekl pan Zdenek Grondol, prezident CGDF.

Svou velmistrovskou výhru ve výši 100.000,- Kč se Diorka rozhodla věnovat nadačnímu fondu Veselý senior, který pomáhá seniorům k jejich uplatnění ve společnosti. Šek přišla převzít patronka nadace, herečka a moderátorka Tereza Kostková, která má sama psy moc ráda. „Za svůj život jsem měla dvě fenky. Ta druhá žila 14 let, takže historek nesčetně - zakousnutá slepice, spolknutý míček a jiné dramatické situace. Chrti prominou, byly to pudlice, ale chrtům moc děkuji za jejich CHaRiTu. Je vidět, že jakýkoli pes je vskutku přítelem člověka,“ řekla dojatě Tereza Kostková a převzala šek. Výhru ve svých kategoriích obdrželi také psi Big Daddy Gucci a Cool Dolce.

Zdenek Grondol se nechal slyšet, že: Vítězné chrty může veřejnost vidět na novém sportovišti v Praze 5 Motole, kde kromě chrtích dostihů budou závodit také bruslaři, cyklisté a piloti elektrických motokár.“

Součástí Golden Greyhound Awards bylo i odhalení nového chrtího obrazu, který opět namaloval František Ringo Čech. Obraz nese název “Zlatá Dior – Těžká volba“ a byla k němu od autora napsána i legenda: „Po svém vítězství Zlatá Dior prohlásila … dosáhla jsem chrtího Olympu, nelze už nic víc! Chtěla bych zvolnit a založit si rodinu. Ve vedlejších kotcích je několik krásných a dobře vyvinutých chrtů, ojela bych je všechny. Zdenek Grondol vědom si mé ceny, nenechá mě rajtovat jen tak někoho, a proto vyhlásil poctivé výběrové řízení....“

Na akci bylo mnoho osobností, které mají ke psům pozitivní vztah nebo i nějakého vlastní. Andrea Kalivodová řekla: "Pejsky mám moc ráda. U rodičů jsme měli tři - německého ovčáka, malou čivavu a dobrmanku. Byli to naši miláčci a členové rodiny, zažili jsme s nimi spoustu legrace a skvělých zážitků," prozradila Andrea, která se oklepala po rozchodu a rozhodně netruchlí v koutě. Nyní ji čeká spousta pracovních výzev a je plná nových nápadů a energie. "Je mi líto, že mi současná pracovní vytíženost neumožňuje žádného takového pejska vlastnit, chrti jsou krásná plemena, mají v sobě eleganci a půvab, takového bych domů brala hned," dodala s úsměvem.

To Vendula Křížová si vzpomněla na velmi veselou příhodu: „O jedné letní noci, kdy už naše děti i dvě feny spaly, dorazila k nám na chalupu skupina veselých bujarých neznámých zbloudilců. Můj muž se na ně vztekle obrátil a pronesl památnou větu: Buďte zticha, nebo nám vzbudíte PSY!,“ smála se Vendulka.

Ovšem nejlépe se o psech a o životě s nimi vyjádřil Tomáš Matonoha: „Prvního psa jsem dostal od spolužáka, druhého jsem vyženil a třetího psa jsme našli v Řecku na silnici a propašovali sem. Co pes, to kus etapy lidského života,“ přiznal s láskyplným úsměvem.
Dior dosáhla na těžce dosažitelný titul Zlatý chrt – Velmistr, který ukazuje na dlouhodobě stabilní výkon závodníka. Dior se podařilo zvítězit v dostihových sezónách 2010, 2011 a 2012.

Dior skvěle využívá v závodech svých daných předností – schopnosti neobyčejně rychlého rytmu při „sbalování a rozbalování“ svého těla v běhu, také své drobné atletické postavy umožňující vyběhnout ze startovacích boxů o pár desetin sekundy dříve nežli její vyšší spoluzávodníci, i jejího vrozeného stíhacího instinktu včetně schopnosti  se při startu plně soustředit. Dior dokáže před startem upřeně sledovat a využít důležité okamžiky – spuštění startu, projetí „zajíce“ a počátek zvedání startovací mříže, takže ve startovacím boxu nedočkavě netluče tlapkami o mříž, zbytečně se nevydává ze svých sil a ty použije až v závodu na dostihové dráze.     

 

Chrtí „Oscary“ – sošky Zlatých chrtů - za vítězství v hodnocených závodních kategoriích si z Golden Greyhound Awards 2012 odnesli tito závodníci:

Závodní greyhound - Big Daddy Gucci,  
s celkovým součtem 56 bodů dosáhl v uplynulém roce v závodní kategorii „sprint - pes“ na zisk titulu Zlatý chrt – Vítěz. Modrý greyhound australského původu, který přiletěl ze Sydney do Prahy zhruba v jeho půl roce se čtyřmi dalšími sourozenci. Mladičký Gucci je nadějným talentem pro sprintérskou kategorii chrtích závodů. Big Daddy Gucci váží 33 kg a potvrzuje, že je skutečně „big“, nejen dle svého jména či jména svého otce Big Daddy Cool, australské dostihové legendy a Top plemeníka celého světa či své australské matky jménem Queen Smig. Gucci dosáhl před dvěma měsíci věku dvou let.  

Závodní greyhound - Cool Dolce 

s celkovým součtem 11 bodů dosáhl v uplynulém roce v závodní kategorii „classic - pes“  na zisk titulu Zlatý chrt – Vítěz. Kromě toho je Dolce je i držitelem traťového rekordu nové chrtí dostihové dráhy v Praze v mužské kategorii, a to s časem 16,8 sec na 279 m sprint. Bílý greyhound australského původu s černými plotnami, který přiletěl ze Sydney do Prahy zhruba v jeho půl roce se svými čtyřmi dalšími sourozenci. Cool Dolce váží 32,5 kg, je věrnou kopií svého slavného australského otce Big Daddy Cool, jeho matkou je australská fena Queen Smig. Dolce dosáhl před dvěma měsíci věku dvou let.    

Závodní greyhound - NewMac DIOR
s celkovým součtem 42 bodů získaných za své umístění v uplynulém roce v závodní kategorii „sprint - fena“ opět dosáhla na zisk titulu Zlatý chrt Vítěz a jelikož Dior své prvenství v dostizích v dané kategorii obhálila již potřetí,  dosáhla na nejvyšší titul šampionátu, na titul Zlatý chrt – Velmistr a zapsala se tak zlatým písmem do síně slávy velmistrů.  
Dior dosáhla na těžce dosažitelný titul Zlatý chrt – Velmistr, který ukazuje na dlouhodobě stabilní výkon závodníka. Dior se podařilo zvítězit v dostihových sezónách 2010, 2011 a 2012 

Více informací: http://www.cgdf.cz

Foto: Česká greyhound dostihová federace


Fotogalerie
2224 2225 2226 2227 2228 2229

Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih