Magazín Elita

LIDSKÉ TĚLO: SVALY

LIDSKÉ TĚLO: SVALY

Sval je tvořen svalovou tkání. Je považován za orgán, jehož funkcí je umožnění aktivního pohybu těla či jen jeho části. Všechny svaly tvoří svalovou soustavu a dospělý člověk jich má 639. Svaly mají jedinečnou schopnost přeměnit chemickou energii živin v energii kinetickou a tepelnou.

Základní vlastností svalové tkáně je schopnost se stahovat (kontrahovat), což umožňují speciální vlákna. Stah svalu je důsledkem řetězce chemických reakcí (zvýšená koncentrace vápenatých iontů a tzv. nukleotidu), kdy dojde k tomu, že tenká aktivovaná vlákna se zasunují mezi tlustá vlákna, čímž se vlákno v cytoplazmě svalového vlákna (myofibrila) zkrátí a výsledkem je kontrakce. Proces stahu svalu a následného pohybu je možný za podmínek, že dojde k podráždění svalu, který má dostatečnou zásobu energie. Posilováním se dá docílit nárůstu svalové hmoty i zvětšení svalových vláken.

Druhy svalů:

  • Příčně pruhované, tedy kosterní svalstvo

Je ovladatelné vůlí a umožňuje tělu pohyb. Do této kategorie patří: jazyk, bránice, hlavní dýchací svaly, a dále svaly končetin a hlavy.

  • Srdeční svalovina

Podněty k jednotlivým stahům vznikají přímo v srdci.  Myokard není ovladatelný vůlí.

  • Hladká svalovina

Není tvořena vlákny, ale buňkami vřetenovitého tvaru, která se nedají ovládat vůlí, ale jeho reakce jsou pomalejší než u příčně pruhovaných svalů. Do této kategorie patří: vzpřimovač chlupů, svaly duhovky, stěny cév, trávicí trubice a žaludku, jsou uloženy u vývodů žláz a v děloze.

 

Zajímavosti o svalech:

  • V kůži máme umístěný sval, kterému se říká vzpřimovač chlupů. Jeho stah, tedy projev, je lidově nazýván „husí kůže“. Vzpřímení chlupů zlepšuje izolační schopnost. Dochází k němu bez vůle člověka například při chladu, ale i při stresu, který mobilizuje energii pro další reakci těla.
  • Jazyk je jediný sval, který je upevněn pouze na jednom konci.
  • V oční duhovce jsou hladké svaly, které při větším množství světla stáhnou zorničku a pří nedostatku světla ji zase roztáhnou tak, aby do oka proniklo vždy jen ideální množství světla.


Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih