Magazín Elita

VÍTE, ŽE SE MUSÍ ŠUNKA MASÍROVAT, ANEB NENÍ ŠUNKA JAKO ŠUNKA?

VÍTE, ŽE SE MUSÍ ŠUNKA MASÍROVAT, ANEB NENÍ ŠUNKA JAKO ŠUNKA?

Masírování je jednou z hlavních částí procesu výroby šunky. Maso se nejdříve očistí, pak je zbaveno tukových částí a po té přichází na řadu masírování. Maso se nakládá do láku se solí s aditivní směsí, která nahrazuje dřívější dlouhé odležení, a kterými se maso po odležení nastříkne a dá se masírovat do speciálních zařízení.

Masírování se provádí ve vakuu, kde je intervalově masírováno. Dojde tak k rychlému působení soli a uvolnění bílkovin nutných ke spojení jednotlivých svalových částí a maso míří k dalšímu zpracování. Dušené šunky se naráží do plastových obalů a před tepelným opracováním se dají do forem pro dosažení požadovaného tvaru. Uzené šunky se navěsí a připraví k tepelnému opracování a uzení. Tepelné opracování zajistí konzervaci výrobků a zničení mikroorganismů, které by je mohly zkazit. Po dobu alespoň 10 minut je třeba dosáhnout 70°C. Následuje prudké zchlazení a balení výrobku. Plátkování probíhá po dalším zchlazení na teplotu kolem 0°C na speciálních linkách, kde se po naplátkování výrobku z vaničky odsaje vzduch a nahrazen je ochrannou atmosférou prodlužující trvanlivost.

Nakonec vše uzavírá zvážení, označení a expedice produktů od výrobce k zákazníkům. Celá výroba probíhá za přísných hygienických opatření a s řadou kvalitativních kontrol, včetně té na rentgenovém zařízení kvůli výskytu cizorodých látek. Produkty jsou podrobeny senzorické analýze, u vybraných šarží jsou v laboratoři provedeny mikrobiologická a chemická vyšetření. To vše tak přispívá stálé kvalitě i zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti výrobků, která se poté dostanou na pulty obchodů.

Naše doporučení – vždy vybírejte kvalitu!

-red-


Další články z rubriky

Pluxee udává tón v udržitelnosti

Pluxee udává tón v udržitelnosti

Železniční budova v Brandýse nad Orlicí v novém kabátě!

Železniční budova v Brandýse nad Orlicí v novém kabátě!

Z manažera učitelem: lidé z praxe pomáhají školám „nezakrnět“, u studentů budí respekt

Z manažera učitelem: lidé z praxe pomáhají školám „nezakrnět“, u studentů budí respekt

Spolek VČELÍ STRÁŽ stojí vždy na straně opylujícího hmyzu

Spolek VČELÍ STRÁŽ stojí vždy na straně opylujícího hmyzu

Azylový dům Českého červeného kříže v Kladně se dočká rekonstrukce

Azylový dům Českého červeného kříže v Kladně se dočká rekonstrukce