Magazín Elita

ZEMŘEL ZAKLADATEL CÍRKVE SJEDNOCENÍ SON MJONG MUN

ZEMŘEL ZAKLADATEL CÍRKVE SJEDNOCENÍ SON MJONG MUN

Praha 3. září (PROTEXT) - Reverend doktor Son Mjong Mun, zakladatel Církve sjednocení a deníku The Washington Times zemřel podle vyjádření církevních představitelů 3. září 2012 v Jižní Koreji 1:54 místního času nedaleko Soulu na komplikace spojené se zápalem plic obklopen rodinou, přáteli. Církevní pohřební obřad se bude konat 15. září 2012.

Reverend Mun se kromě vedení celosvětového náboženského hnutí, které založil v Jižní Koreji v roce 1954, zasadil o porážku komunismu během studené války, podporoval aktivity pro smíření mezi náboženstvími a národy a důrazně obhajoval manželství a rodinnou kulturu.

Energický evangelista mnohokráte procestoval svět a až do roku 2011 na svých turné promlouval k lidem celého světa. V letech 1995 a 2005 navštívil také Prahu. Založil nebo inspiroval stovky organizací a setkal se s mnoha světovými vůdci, včetně komunistických, jako bývalého Sovětského premiéra Michaila Gorbačova a severokorejského diktátora Kim Ir Sena. V červenci 2008 přežil s rodinou havárii vrtulníku v Koreji.

Jako člověk s vizí inicioval rozvoj různých průmyslových odvětví jako je stavba lodí, průmyslové stroje, kameninové výrobky, rybaření a výrobky potravin z moře, počítačový software, ženšenový čaj a jiné výrobky pro zdraví, nealkoholické nápoje. Také zakládal školy umění a kultury, v několika zemích inicioval založení novin a také automobilky v Číně a Severní Koreji. V roce 1992 církev zachránila Bridgeportskou univerzitu v Connecticutu před bankrotem díky půjčce 60 milionu dolarů.

Církev se stala známou především hromadnými svatbami zvanými mezinárodní obřady svatého požehnání do manželství. Po celou dobu Munova života vyvolávalo jeho učení a praktiky církve kritiku, podezření a pronásledování. Byl celkem šestkrát uvězněn, kde byl i několikrát mučen a přežil i útrapy nucených prací v severokorejském pracovním táboře.

"Jsem kontroverzní osoba. Pouhé vyslovení mého jména způsobuje ve světě problémy,“ napsal reverend Mun ve své autobiografii Na cestě ke světu míru, lásky a harmonie v roce 2009, v níž sděluje své poselství. „Svět si však s mým jménem spojil mnoho různých výrazů, zavrhl mě a házel po mně kameny. Mnoho lidí nezajímá, co říkám a co dělám. Jsou zkrátka proti mně. … Dnes mi však v srdci nezůstala sebenepatrnější rána. ... Pravá láska je láska, která zapomíná, že už lásku dala, a dává lásku dál.“

" … poznal jsem ho jako člověka srdce, který své úsilí věnuje snaze spojit rozdělené a přivést lidi různých náboženství k dialogu. Jeho apel sloužit druhým, je důležitým dědictvím pro lidstvo“ řekl Neil Bush, předseda Points of Light a syn prezidenta George H.W. Bushe.

V České republice je hnutí sjednocení přítomno od roku 1968. Ještě před Chartou 77 se hnutí postavilo na odpor komunistickému režimu a jeho členové byli pro své přesvědčení vězněni a pronásledováni státní bezpečností. V roce 1974 proběhlo se členy Církve sjednocení několik soudních procesů, v nichž byla naprostá většina členů komunistickým režimem odsouzena k vězení. Členka církve Mária Živná zemřela ve vězení a je církví považována za jednoho z jejích mučedníků. Všichni členové církve byli komunistickým režimem pronásledováni až do listopadu 1989.

Církev se v ČR pokusila o registraci na konci 90. let, ale byla Ministerstvem kultury odmítnuta. Podle religionisty Davida Zbírala hnutí splňovalo podmínky příslušného zákona, a tedy i v polistopadové éře se členové církve stali obětí diskriminace ze strany státních institucí.

V ČR působí pobočky 3 mezinárodních nevládních organizací, které reverend Mun založil: Federace žen za světový mír (WFWP), Federace rodin za světový mír a sjednocení (FRSMS) a Univerzální federace míru (UFM).

Prameny:

1. Washington Times, Rev. Moon, Times founder, dies at 92

http://www.washingtontimes.com/news/2012/sep/2/rev-sun-myung-moon-founder-ti mes-dies-92/

2. David Sbíral, Církev Sjednocení

http://www.david-zbiral.cz/NNHuvod.htm#_Toc151661451 tři organizace založené mezinárodním vedením církve: Federace žen za světový mír (WFWP), Federace rodin za světový mír a sjednocení (FRSMS) a Univerzální federace míru (UFM).


Další články z rubriky

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti