Magazín Elita

DEN LÉKÁREN

DEN LÉKÁREN

Lékárna moderátorky, MISS České republiky 2004 a doktorky farmacie Jany Doleželové v pražském Palladiu, se 21. června zapojí do kampaně DEN LÉKÁREN. Letošní kampaň DNE LÉKÁREN nese název „Látky ovlivňující řízení a pozornost – aneb pozor na léky za volantem“.

Do této dobrovolné akce, kterou již 13. rokem v řadě vyhlašuje Česká lékárnická komora tradičně na třetí čtvrtek v měsíci červnu, se letos zapojí okolo 400 lékáren v celé České republice.

V roce 2008 byla Jana Doleželová patronkou Dne lékáren na téma "Metabolický syndrom", což je spojení některých rizikových faktorů a nemocí, jejichž společný výskyt vede k řadě zdravotních komplikací. V současné době se vyskytuje asi u 30% populace a je tak jednou z hrozeb moderní civilizace. Přiložené fotografie se tématicky váží k tématu Metabolického syndromu. Na fotografiích Jana Doleželová poskytuje poradenství pacientům o tom, jak vysoké je v jejich případě riziko metabolického syndromu. Toto riziko se vyhodnocuje na základě naměřených hodnot, kterými byly obvod pasu, glykémie a krevní tlak.

Ve čtvrtek 21. června bude proškolený personál v lékárně Jany Doleželové poskytovat poradenství v této oblasti. Ve všech zúčastněných lékárnách budou pro zájemce připraveny letáky s informacemi o možných účincích léků a přípravky ovlivňující řízení motorových vozidel budou v těchto lékárnách označeny samolepkou se symbolem autíčka. Dříve byly na obalech inkriminovaných léků výstražné trojúhelníky, v současné době považují představitelé farmaceutických odborníků označení rizikových prostředků za nedostačující. „Do kampaně Den lékáren se pravidelně zapojuji. Jsem zastáncem zdravého životního stylu a mým cílem je šířit osvětu. S tím souvisí i zvyšování informovanosti veřejnosti o zdravotních rizicích a

prevenci, což je právě i letošní téma Dne lékáren. V mé lékárně pravidelně pořádáme měsíční eventy, které jsou vždy tématicky laděny k uvedenému ročnímu období. Letní téma nesl i květnový event „Květen – měsíc bez alergie, astma. Téma Dne lékáren tak vlastně navazuje na tuto naši květnovou akci, neboť právě například antihistaminika, léky na zmírnění příznaků alergií, jsou jedním z rizikových přípravků pro řidiče,“ uvedla doktorka farmacie Jana Doleželová.

Téma léků, které mohou snížit řidičovu pozornost a ovlivnit rychlost reakcí je záměrně naplánováno na období před prázdninami, kdy je očekáván nárůst počtu řidičů, nákup více volně prodejných léků před dovolenými a cílem kampaně je zvýšit informovanost veřejnosti. Zatímco tlumicí účinky u antidepresiv, analgetik, sedativ či antipsychotik jsou i u laické veřejnosti dobře známé, již málo pacientů ví, že podobná rizika co do útlumu pozornosti, slabší koncentrace a horší koordinace mohou vyvolat i některé volně prodejné léky, jako jsou například přípravky na kašel, na zažívací potíže, vysoký krevní tlak nebo proti alergiím. Také volně prodejné přípravky na uvolnění svalového napětí a křeče při vyšší sportovní zátěži, která může nastat právě v období letních dovolených, skrývají nebezpečí pro řidiče.

Kromě své profesionální kariéry doktorky farmacie se Jana Doleželová příležitostně věnuje vybraným zakázkám v oblasti modelingu. Na konec června má již domluvený termín několikadenního focení pro společnost KARA Trutnov, pro kterou se opět letos stane tváří katalogu nové kožené a kožešinové kolekce Podzim/zima.

Fotbalovým fanouškům, a nejen jim, jistě neunikl exkluzivní pictorial v červnovém

vydání prestižního pánského magazínu Playboy, ve kterém Jana Doleželová - na velmi decentních a přitom velmi atraktivních fotografiích s podtitulem fotbalové EURO 2012 - ukázala, že je ženou mnoha tváří a zaslouženě se již osmým rokem úspěšně pohybuje na vrcholu modelingového světa.

Foto: archiv Jany Doleželové


Další články z rubriky

Lukáš a Pavel Šeklin se každoročně inspirují v centru světové kultury a zábavního průmyslu

Lukáš a Pavel Šeklin se každoročně inspirují v centru světové kultury a zábavního průmyslu

Významný český plastický chirurg Jan Měšťák nebyl vzorný klučík!

Významný český plastický chirurg Jan Měšťák nebyl vzorný klučík!

Náročná příprava na soustředění Muže roku. Na finále v Náchodě jsou pánové opravdu připravení

Náročná příprava na soustředění Muže roku. Na finále v Náchodě jsou pánové opravdu připravení

Písně s OK Bandem mám logicky pod kůží, říká Marcela Březinová

Písně s OK Bandem mám logicky pod kůží, říká Marcela Březinová

Divadlo Mír natáčí nový celovečerní film s názvem Srnky

Divadlo Mír natáčí nový celovečerní film s názvem Srnky