Magazín Elita

Z HALINY PAWLOWSKÉ JE KUCHAŘKA!

Z HALINY PAWLOWSKÉ JE KUCHAŘKA!

Ve středu 13. června 2012 pokřtila Halina Pawlowská svou v pořadí již dvacátou knihu, kterou pojmenovala “Až se mě dcera zeptá“. Křest pojala opravdu netradičně. Ve vyhlášené restauraci Lví Dvůr se oblékla do elegantní zástěry a s kmotrou knihy MISS World Taťánou Kuchařovou a spoluautorem Lubomírem Tepertem servírovali chutné pokrmy svým přátelům.

Jak je Halina kreativní v kuchyni měli jedinečnou příležitost posoudit Jitka Asterová, Kateřina Brožová, Iva Hüttnerová, Andrea Kalivodová, Táňa Kovaříková, Bohouš Josef, Kristián Kodet, Petr Mändel, Petr Novotný, Aleš Ulm a další významní hosté.

Pár slov nám na křtu řekla i kmotra Taťána Kuchařová, která je mimo jiné hmatatelným důkazem, že vařit je krása! „Halinu mám moc ráda a to hlavně kvůli jejímu smyslu pro humor. Já sama vaření miluju, ale vzhledem k mému velkému pracovnímu vytížení a rychlému životnímu stylu nemohu v kuchyni trávit tolik času, kolik bych si přála.“

A co vlastně inspirovalo Halinu k sepsání knížky o vaření? Vysvětlení je snadné: „Kniha vznikla tak, že se má dcera se svým dítětem a partnerem přestěhovali k nám do domu. Jednou za mnou dcera přišla a zeptala se: Co mám uvařit, aby mě chtěl? Co mám předložit tchýni, aby pochopila, že jsem nejbáječnější na světě? Co mám sníst, abych zhubla?!“ A tak se Halina rozhodla zodpovědět všechny otázky své dcery Natálie, a jelikož má se psaním již zkušenosti, napsala rovnou celou knihu. Jak dobře umí Halina vařit, se můžete přesvědčit sami. Kniha je v prodeji od 11. 6.

Kniha navíc není pouze klasickou kuchařkou. Jedná se o knížku plnou humoru, vzpomínek a jídla. Samozřejmě, jídlo zde hraje velkou roli, a čtenáři získají vynikající rodinné recepty z české, maďarské, francouzské či ukrajinské kuchyně. „Já sama se považuji za gastronomického odborníka. Snědla jsem toho totiž už hodně, a navíc co se týče jídla, tak mi dokonale funguje můj základní instinkt,“ směje se Halina.

„V mé knize ale čtenáři naleznou také zajímavé povídky o lásce, namlouvání, manželství a dětech,“ říká Halina a dodává, že: „kniha je proto ideální jak do kuchyně, tak na dovolenou.“ Je určena nejen mladým ženám, kterým může pomoci při vaření, ale i při milostných eskapádách, ale také ženám zralým, které s ní mohou polemizovat a kterým vyvolá jejich vlastní vzpomínky. Knihu si samozřejmě mohou přečíst i muži, kteří rádi jedí a někdy si v kuchyni nevědí rady.

Do knihy se ovšem nevešly zdaleka všechny nápady, které nosí Halina zatím jen v hlavě. Proto se nechala slyšet, že bude brzy vydávat další díly. „S kamarádem Lubošem Teprtem v knížce nabízíme rady do kuchyně, které jsou ozkoušené našimi babičkami, ale jsou to také rady a poznatky vycházející ze současnosti. Z daleka jsme však nepoužili všechny rady a chystáme se proto na další díly knížky,“ vysvětluje Halina. Abyste si udělali představu, na jaké rady se můžete v příštích dílech těšit, uvádíme některé příklady, které nám Halina prozradila: Víte, že banánovou slupkou lze báječně vyčistit boty? Víte, jak zabránit, aby vám nezpracovaná půlka cibule v lednici nečpěla? Potřete ji olejem!

Na závěr jsme se Haliny zeptali, proč má na obálce knihy zástěru, brousek a nůž? „No, asi proto, že smrt sekáčkem na led je někdy milosrdnější, než se dobrovolně zabíjet hnusným jídlem!,“ odpověděla Halina.

Foto: Tomáš Břínek

Fotogalerie
1532 1533 1534 1535

Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih