Magazín Elita

ČEŠI SE STÁLE VIDÍ JAKO ZAHRADNÍCI A DOMÁCÍ KUTILOVÉ - PRÁCI NA ZAHRADĚ VŠAK DĚLAJÍ ŽENY!

ČEŠI SE STÁLE VIDÍ JAKO ZAHRADNÍCI A DOMÁCÍ KUTILOVÉ - PRÁCI NA ZAHRADĚ VŠAK DĚLAJÍ ŽENY!

Popíjet v pohodě kávu, grilovat a bavit se s přáteli a rodinou, ale také věšení prádla, pěstování vlastního ovoce a zeleniny … to jsou jen některé z odpovědí při nedávném průzkumu týkající se venkovních prostor bydlení, který provedl developer rezidenčního projektu Modřanský Háj, společnost Avestus Real Estate.  V něm byli lidé dotázáni na své názory ohledně zahrady, terasy a balkonu.

Nový průzkum ukazuje na to, co si lidé myslí o venkovních prostorech kolem svého domova.

Dvě stovky lidí ve věku od 28 do 55 let žijících aktuálně v Praze či ve Středočeském kraji, ženy a muži rovnoměrně zastoupeni napříč různými profesemi a sociálním postavením byli dotázáni na své názory na venkovní prostory bydlení. Respondentům bylo položeno dvacet otázek mapujících jejich priority a aktivity, které na zahradě, terase či na balkoně provozují. Odpovědi ukazují, že venkovní prostory jsou pro Čechy dosti důležité. Zatímco se některé odpovědi ohledně aktivit v těchto prostorech značně lišily, na některých tématech se dotazovaní zcela shodli.

  1. Priorita: Když byli lidé dotázáni, aby vzali v úvahu trávení volného času, praktické využití a investice do zlepšování a udržování venkovních prostor, 75 % z nich venkovní prostory bytu či domu tj. zahradu, terasu či balkon uvedli jako svou velkou prioritu.
  2. Budoucí bydlení: 53 % respondentů uvedlo, že zahrada, terasa nebo balkon musí být součástí jejich budoucího bydlení.
  3. Preference: Pokud by si respondenti mohli vybrat, 53 % dotázaných uvedlo, že mezi zahradou, balkonem a terasou nejvíce upřednostňují zahradu.
  4. Aktivity na zahradě: Při možnosti vyplnit více odpovědí na jednu otázku z výsledků vyplynulo, že Pražané a Středočeši mají ze všech zahradních aktivit nejraději grilování (68 %), druhou nejoblíbenější činností byla se 66 % party/zábava s rodinou či přáteli a 50 % dotázaných uvedlo, že oblíbenou činností na zahradě, balkoně či terase pro ně představuje pěstování ovoce, zeleniny či květin.
  5. Aktivity na balkoně, terase: Až 70 % respondentů by na svém balkoně či terase nejraději sedělo a pilo kávu nebo něco jedlo, zatímco 59 % by zase svůj volný čas strávilo čtením.  I zde mohli respondenti zvolit více možností.
  6. Praktičnost zahrady: Účastníkům ankety byla opět nabídnuta možnost volby více odpovědí, přičemž měli určit aktivity, pro které je zahrada nejvíce praktická. Jednoznačně zvítězily nedělní obědy a velké party (66 %), pro které se zahrady hodí nejvíce. Druhou nejvhodnější aktivitou pro tyto prostory je s 51 % sportování. Nejpraktičtější využití zahrady vidí 41 % dotázaných ve věšení prádla a 33 % lidí by zde rádo skladovalo dřevo.
  7.  Praktičnost - balkon / terasa: Respondenti opět měli možnost volby více než jen jedné odpovědi týkající se co nejpraktičtějšího využití balkonu nebo terasy. 40 % lidí považuje balkon nebo terasu za nejužitečnější pro věšení prádla, zatímco 30 % by v těchto prostorách obědvalo.
  8.  Musíte mít: Na otázku, co by nemělo chybět na ideální zahradě, přes 79 % účastníků průzkumu odpovědělo, že by se neobešli bez příjemného posezení. 68 % by na zahradě chtělo grilovat, mít květiny a okrasné keře. Opět platí, že respondenti měli možnost vybrat více než jednu možnost.
  9. Pěstování: Na otázku, zda chtějí raději pěstovat ovoce, zeleninu, květiny nebo okrasné keře -  vybralo květiny 55 % respondentů, 46 % preferuje okrasné keře, a ovoce a zeleninu poněkud překvapivě pouze 36 % dotázaných.
  10. BIO: 67 % respondentů by chtělo produkovat své bio ovoce a zeleninu pro vlastní potřeb.
  11. Hrdost: V odpovědi na otázku, na co jsou ze svého zahradničení nejvíce pyšní, 29 % dotázaných uvedlo, že má radost ze svých květinových záhonů. 28 % označilo za chloubu své okrasné keře a 27 % pěstovanou zeleninu.
  12. Péče: 35 % respondentů uvedlo, že o zahradu, terasu nebo balkon se stará manželka či přítelkyně, zatímco pouze 26 % uvedlo, že se o kultivaci a údržbu star.
  13. Sousedé: Na otázku, zda hovoří nebo nehovoří se svými sousedy přes balkon / terasu / zahradní zeď, nebo zda by byli raději, aby byl tento prostor uzavřený a soukromý, 62 % respondentů uvedlo, že si pouze částečně chrání prostor, a že se sousedy hovoří „čas od času“.
  14. Radost nebo zátěž: 75 % dotázaných tvrdí, že zahrada je radost, zatímco pouze 15 % tvrdilo, že je to přítěž, a to zejména postupem času.
  15. Co vadí: 42 % lidí říká, že největší nevýhodou jsou investice do zahrady a údržba. 23 % se nelíbí nedostatek nabízeného soukromí.
  16. Češi: Na otázku, zda stále platí obecné přesvědčení, že je Česká republika národem kutilů a zahrádkářů, 65 % s hrdostí potvrdilo pravdivost tohoto tvrzení.
  17. Zahradní architekti: 68 % respondentů bere využití služeb zahradního architekta jako zajímavé řešení, i když v závislosti na ceně. 22 % je přesvědčeno, že je zbytečný přepych.
  18. Zkušenosti se zahradním architektem: 39 % z těch, kteří se průzkumu zúčastnili, sdělilo, že nemá žádné předchozí zkušenosti, ale že to zvažují. 12 % poznamenalo, že získalo spoustu dobrých rad, ale nakonec si přece jen práci udělali sami. 11 % vyjádřilo spokojenost se službami, které jim zahradní architekti poskytli.
  19. Terasové domy: Na dotaz ohledně terasových domů, které nabízejí byty se zahrádkou, a zda je toto bydlení pro respondenty pro budoucí bydlení inspirující, 46 % odpovědělo, že se nedokáže rozhodnout, aniž by vidělo konkrétní příklad. 26 % uvedlo, že záleží na ceně a umístění.

Konečným výsledkem je, že pro většinu lidí je venkovní prostor, ať už je to zahrada, terasa nebo balkon vysokou prioritou, i když mají odlišný pohled na to, jak s prostorem naložit. Průzkum byl proveden pro developera projektu Modřanský Háj, nově plánované živoucí komunity na Praze 12 se zaměřením na kombinaci pohodlí života ve městě a zároveň se zeleným prostorem kolem každého domova. Modřanský Háj nabízí celou řadu možností a velkou flexibilitu – bytové domy, terasové domy, vila domy a dvojvily.

Zdroj: Best Communications

Foto: -eso-


Další články z rubriky

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Na vlně audioknih