Magazín Elita

ČEŠI SE STÁLE VIDÍ JAKO ZAHRADNÍCI A DOMÁCÍ KUTILOVÉ - PRÁCI NA ZAHRADĚ VŠAK DĚLAJÍ ŽENY!

ČEŠI SE STÁLE VIDÍ JAKO ZAHRADNÍCI A DOMÁCÍ KUTILOVÉ - PRÁCI NA ZAHRADĚ VŠAK DĚLAJÍ ŽENY!

Popíjet v pohodě kávu, grilovat a bavit se s přáteli a rodinou, ale také věšení prádla, pěstování vlastního ovoce a zeleniny … to jsou jen některé z odpovědí při nedávném průzkumu týkající se venkovních prostor bydlení, který provedl developer rezidenčního projektu Modřanský Háj, společnost Avestus Real Estate.  V něm byli lidé dotázáni na své názory ohledně zahrady, terasy a balkonu.

Nový průzkum ukazuje na to, co si lidé myslí o venkovních prostorech kolem svého domova.

Dvě stovky lidí ve věku od 28 do 55 let žijících aktuálně v Praze či ve Středočeském kraji, ženy a muži rovnoměrně zastoupeni napříč různými profesemi a sociálním postavením byli dotázáni na své názory na venkovní prostory bydlení. Respondentům bylo položeno dvacet otázek mapujících jejich priority a aktivity, které na zahradě, terase či na balkoně provozují. Odpovědi ukazují, že venkovní prostory jsou pro Čechy dosti důležité. Zatímco se některé odpovědi ohledně aktivit v těchto prostorech značně lišily, na některých tématech se dotazovaní zcela shodli.

  1. Priorita: Když byli lidé dotázáni, aby vzali v úvahu trávení volného času, praktické využití a investice do zlepšování a udržování venkovních prostor, 75 % z nich venkovní prostory bytu či domu tj. zahradu, terasu či balkon uvedli jako svou velkou prioritu.
  2. Budoucí bydlení: 53 % respondentů uvedlo, že zahrada, terasa nebo balkon musí být součástí jejich budoucího bydlení.
  3. Preference: Pokud by si respondenti mohli vybrat, 53 % dotázaných uvedlo, že mezi zahradou, balkonem a terasou nejvíce upřednostňují zahradu.
  4. Aktivity na zahradě: Při možnosti vyplnit více odpovědí na jednu otázku z výsledků vyplynulo, že Pražané a Středočeši mají ze všech zahradních aktivit nejraději grilování (68 %), druhou nejoblíbenější činností byla se 66 % party/zábava s rodinou či přáteli a 50 % dotázaných uvedlo, že oblíbenou činností na zahradě, balkoně či terase pro ně představuje pěstování ovoce, zeleniny či květin.
  5. Aktivity na balkoně, terase: Až 70 % respondentů by na svém balkoně či terase nejraději sedělo a pilo kávu nebo něco jedlo, zatímco 59 % by zase svůj volný čas strávilo čtením.  I zde mohli respondenti zvolit více možností.
  6. Praktičnost zahrady: Účastníkům ankety byla opět nabídnuta možnost volby více odpovědí, přičemž měli určit aktivity, pro které je zahrada nejvíce praktická. Jednoznačně zvítězily nedělní obědy a velké party (66 %), pro které se zahrady hodí nejvíce. Druhou nejvhodnější aktivitou pro tyto prostory je s 51 % sportování. Nejpraktičtější využití zahrady vidí 41 % dotázaných ve věšení prádla a 33 % lidí by zde rádo skladovalo dřevo.
  7.  Praktičnost - balkon / terasa: Respondenti opět měli možnost volby více než jen jedné odpovědi týkající se co nejpraktičtějšího využití balkonu nebo terasy. 40 % lidí považuje balkon nebo terasu za nejužitečnější pro věšení prádla, zatímco 30 % by v těchto prostorách obědvalo.
  8.  Musíte mít: Na otázku, co by nemělo chybět na ideální zahradě, přes 79 % účastníků průzkumu odpovědělo, že by se neobešli bez příjemného posezení. 68 % by na zahradě chtělo grilovat, mít květiny a okrasné keře. Opět platí, že respondenti měli možnost vybrat více než jednu možnost.
  9. Pěstování: Na otázku, zda chtějí raději pěstovat ovoce, zeleninu, květiny nebo okrasné keře -  vybralo květiny 55 % respondentů, 46 % preferuje okrasné keře, a ovoce a zeleninu poněkud překvapivě pouze 36 % dotázaných.
  10. BIO: 67 % respondentů by chtělo produkovat své bio ovoce a zeleninu pro vlastní potřeb.
  11. Hrdost: V odpovědi na otázku, na co jsou ze svého zahradničení nejvíce pyšní, 29 % dotázaných uvedlo, že má radost ze svých květinových záhonů. 28 % označilo za chloubu své okrasné keře a 27 % pěstovanou zeleninu.
  12. Péče: 35 % respondentů uvedlo, že o zahradu, terasu nebo balkon se stará manželka či přítelkyně, zatímco pouze 26 % uvedlo, že se o kultivaci a údržbu star.
  13. Sousedé: Na otázku, zda hovoří nebo nehovoří se svými sousedy přes balkon / terasu / zahradní zeď, nebo zda by byli raději, aby byl tento prostor uzavřený a soukromý, 62 % respondentů uvedlo, že si pouze částečně chrání prostor, a že se sousedy hovoří „čas od času“.
  14. Radost nebo zátěž: 75 % dotázaných tvrdí, že zahrada je radost, zatímco pouze 15 % tvrdilo, že je to přítěž, a to zejména postupem času.
  15. Co vadí: 42 % lidí říká, že největší nevýhodou jsou investice do zahrady a údržba. 23 % se nelíbí nedostatek nabízeného soukromí.
  16. Češi: Na otázku, zda stále platí obecné přesvědčení, že je Česká republika národem kutilů a zahrádkářů, 65 % s hrdostí potvrdilo pravdivost tohoto tvrzení.
  17. Zahradní architekti: 68 % respondentů bere využití služeb zahradního architekta jako zajímavé řešení, i když v závislosti na ceně. 22 % je přesvědčeno, že je zbytečný přepych.
  18. Zkušenosti se zahradním architektem: 39 % z těch, kteří se průzkumu zúčastnili, sdělilo, že nemá žádné předchozí zkušenosti, ale že to zvažují. 12 % poznamenalo, že získalo spoustu dobrých rad, ale nakonec si přece jen práci udělali sami. 11 % vyjádřilo spokojenost se službami, které jim zahradní architekti poskytli.
  19. Terasové domy: Na dotaz ohledně terasových domů, které nabízejí byty se zahrádkou, a zda je toto bydlení pro respondenty pro budoucí bydlení inspirující, 46 % odpovědělo, že se nedokáže rozhodnout, aniž by vidělo konkrétní příklad. 26 % uvedlo, že záleží na ceně a umístění.

Konečným výsledkem je, že pro většinu lidí je venkovní prostor, ať už je to zahrada, terasa nebo balkon vysokou prioritou, i když mají odlišný pohled na to, jak s prostorem naložit. Průzkum byl proveden pro developera projektu Modřanský Háj, nově plánované živoucí komunity na Praze 12 se zaměřením na kombinaci pohodlí života ve městě a zároveň se zeleným prostorem kolem každého domova. Modřanský Háj nabízí celou řadu možností a velkou flexibilitu – bytové domy, terasové domy, vila domy a dvojvily.

Zdroj: Best Communications

Foto: -eso-


Další články z rubriky

Lukáš a Pavel Šeklin se každoročně inspirují v centru světové kultury a zábavního průmyslu

Lukáš a Pavel Šeklin se každoročně inspirují v centru světové kultury a zábavního průmyslu

Významný český plastický chirurg Jan Měšťák nebyl vzorný klučík!

Významný český plastický chirurg Jan Měšťák nebyl vzorný klučík!

Náročná příprava na soustředění Muže roku. Na finále v Náchodě jsou pánové opravdu připravení

Náročná příprava na soustředění Muže roku. Na finále v Náchodě jsou pánové opravdu připravení

Písně s OK Bandem mám logicky pod kůží, říká Marcela Březinová

Písně s OK Bandem mám logicky pod kůží, říká Marcela Březinová

Divadlo Mír natáčí nový celovečerní film s názvem Srnky

Divadlo Mír natáčí nový celovečerní film s názvem Srnky