Magazín Elita

LEGENDA RODU BORGIŮ S DRÁŽDIVOU POVĚSTÍ OPĚT OŽÍVÁ!

LEGENDA RODU BORGIŮ S DRÁŽDIVOU POVĚSTÍ OPĚT OŽÍVÁ!

Příběh plný intrikářství a tragických milostných dobrodružství „Lucrezia Borgia“ odehrávající se v temnotě papežského dvora v Římě na přelomu 15. a 16. století se bude znovu po devíti letech odehrávat tentokrát na scéně divadla Hybernia od 10. března 2012.

Umělcům a tvůrcům tak zbývá pár týdnů do premiéry. A práce to bude ještě náročná. Režisér, choreograf a libretista v jedné osobě, Libor Vaculík, je znám jako velký profesionál, přísný nejen na umělecké kolegy, ale i k sobě. U příležitosti jeho 55. narozenin, které v tomto čase oslaví,  se v předjarní Praze přesuneme do minula, do tanečně-dramatického příběhu plného nečekaných zvratů a prudké vitality. Barvité historické kulisy, intriky i povětšinou tragická milostná dobrodružství, díky sugestivnímu vyprávění, doslova ožijí a muzikál vás tak vtáhne do děje, které umocní opět nádherné kostýmy Romana Šolce. Výprava je dílem proslulého scénografa Jana Duška, pěveckého nastudování se ujal pedagog Eduard Klezla. Především však, čekají na vás vynikající výkony nejen pěvecké, ale i náročné taneční, všech, kteří byli poctěni v muzikálu účinkovat a prošli sítem konkurzů. Spolupráce pana režiséra Vaculíka s Petrem Maláskem (hudba) a textařem Václavem Koptou je zárukou kvality i originality. Muzikál „Lucrezia Borgia“, původně baletní dílo, si v jeho novém hávu nesmíte nechat rozhodně ujít.

Hlavní postavou příběhu je nejpopulárnější představitelka mocného rodu Borgiů
– Lucrezia v podání Báry Basikové a Ivy Marešové. Žena plná života, touhy, nenávisti i kruté vášně. Na jedné straně něžná a nezáludná, vzdělaná dívka, na straně druhé zhýralá milenka vlastního bratra a nenávistná vražedkyně. Dostalo se jí výborného vzdělání, včetně výuky řečtiny, latiny a francouzštiny. Později otci pomáhala i s některými politickými úkoly. V roce 1501 ji papež dokonce učinil svou zástupkyní. Příběh dcery papeže Calixtuse lV., pocházejícího ze Španělska a Vanozzy Catanei, narozené 18.4.1480 může začít ....

TVŮRCI

Producent – Ema Krahulíková, Václav Pešír, Svatoslava Široká – Musical Production

Libreto (podle historických pramenů) – Libor Vaculík

Choreografie, režie, světelná koncepce a sound design – Libor Vaculík

Hudba – Petr Malásek

Texty písní – Václav Kopta

Výprava – Jan Dušek

Hudební nastudování – Eduard Klezla

 

OSOBY A OBSAZENÍ

Lucrezia Borgia: Bára Basiková, Iva Marešová

César Borgia: Zbyněk Fric, Csongor Kassai

Juan Borgia: Tomáš Beroun, Tomáš Savka

Juan Sforza: Martin Šemík, Jiří Zonyga

Pietro: Štěpán Klouček, Roman Tomeš

Alexander VI. – Svatý otec: Vladimír Marek, Ladislav Županič

Domenico: Tomáš Hundža, Radim Pátek

Hlas býka: Michael Kocáb

Nicolo: Přemysl Pálek, Roman Tomeš

 

SÓLOVÉ TANEČNÍ ROLE: Lucrezia Borgia: první sólistka baletu Národního divadla Zuzana Susová(Cena Thálie 2004), Kateřina Rejmanová – Benešová(Cena Thálie 2000), Zlo: Yvona Jeličová, Zuzana Pokorná(Cena Thálie 1994 a 2010, Pedro: Jan Čížek, Jiří Flekač, Daniel Bič, Alfonso, vévoda z Ferry: Matěj Cichra, Jakub Šimůnek, Míla Šturc

 

COMPANY: Lenka Bílková, Veronika Blažejovská, Gloria Fricová, Johana Hájková, Zuzana Herényiová, Tereza Jankovská, Klaudie Klesnilová, Denisa Kubášová, Šárka Isabela Lafková, Karolína Míková, Ivana Sikorová, Barbora Sobotková, Jana Sochůrková, Lucie Šimůnková, Lucie Šturcová, Matěj Cichra, Jan Čížek, Radek Fišer, Jiří Flekač, Michal Kolda, Jiří Minařík, Václav Procházka, Jakub Sedláček, Ivan Svyatkin, Jakub Šimůnek, Miloslav Šturc, Lukáš Vilt.

Více informací naleznete na www.lucreziaborgia-muzikal.cz.

Vstupenky i na veřejná předpremiérová představení v divadle Hybernia - Praha 1,
Náměstí Republiky 3/4  jsou v předprodeji na webovém portálu a ve všech prodejních místech společnosti Ticketportal. Představení doprovází titulky v AJ.

-eso-

Zdroj: Original Communications, sro.

Fotogalerie
1247 1248

Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih