Magazín Elita

MÍSTO SE SRDCEM NA DLANI

MÍSTO SE SRDCEM NA DLANI

Hledáte nádherné prostředí s elegantními prostory, příjemnou obsluhu a především exkluzivní menu? Místo, kde byste chtěli strávit nevšední chvíle s přáteli, rodinou nebo obchodními partnery? To vše vám dopřeje nejluxusnější hotel Rocco Forte Augustine Hotel v samém historickém středu Prahy v blízkosti Malostranského náměstí a jeho Lichfield Café, Restaurant&Bar.

Přijměte tedy pozvání do atraktivního pětihvězdičkového hotelu a budete se cítit doslova jako v ráji. Za svoji existenci hotel i restaurant získal nejen díky svým komfortním službám vynikající reference, ale také vděčí oblibě u „našinců“ a zahraničních hostů za skvostný design exteriéru a interiéru s instalovanou výstavou 80 fotografií britského fotografa lorda Patricka Lichfielda. Odtud vychází název objektu. Gastronomický zážitek umocní výhled z restaurace do prostorné terasy velkými prosklenými plochami, citlivě volená čistá a jemná barevnost, výzdoba a vybavení doplněné o živé vzrostlé stromy.

A nyní je čas nahlédnout do kuchyně, které vládne šéfkuchař Miroslav Grusz. Menu vytvářené v duchu evropské brasserie patří k nejvyhlášenějším v Praze. Skvostná jídla zhotovená z čerstvých sezónních surovin, delikatesy z rybího masa, steaky, saláty a v neposlední řadě sladké čokoládové dezerty jsou připravovány ve spolupráci s majitelem společnosti Sirem Roccem, podávány dle ročního období. V aktuálním zimním menu restaurace Lichfield Café, Restaurant&Bar vás stoprocentně nadchne Vývar z kapouna s morkovými knedlíčky, Pošírovaná treska se zeleninovým julienne a jako sladká tečka úchvatná Žemlovka. To vše doplněné o vynikající výběr vín. Navíc máte možnost ochutnat i vlastní pivo hotelu Svatomášský ležák, vězte, opravdová rarita. Veškerá jídla jsou dostupná za příznivou cenu, dokladem toho je i menu sestavené k nadcházejícímu sv. Valentýnu za 1 490 Kč. (konkrétní nabídku naleznete na www.lichfield.cz). Jednotlivé ceny pokrmů pak začínají na 250,- Kč, vína od 490,- Kč za láhev. Slavnostní náladu umocní i výběr nabízených doutníků ke kávě nebo špičkovým koňakům.

Restaurace je otevřena po celý týden, ve svátek a podává snídaně, obědy 12.00 – 15.00 a večeře 18.00 – 23.00.

Doporučení k návštěvě tohoto jedinečného prostoru s věhlasnou kuchyní nabízející již zmiňované lahůdky dostáváte tímto i od známých osobností uměleckého života, které nechyběly na degustačním odpoledni restaurantu. Sám šéfkuchař předvedl přímo i před ostatními přítomnými přípravu tří základních omáček a úpravu ústřic. Herečka Kateřina Brožová, moderátorka Gábina Partyšová nebo zpěvák Marián Vojtko s Miss Europe Monikou Žídkovou se společně zapojili do kulinářského čarování. Zprvu trochu s obavou, ale určitě obohaceni o cenné informace, inspirace a prima zážitky.

Děkujeme, že jsme mohli být v mrazivém únorovém dni součástí skvělé akce, kterou uváděla sympatická moderátorka Lucie Salamé. Rádi se sem, do  restaurace Lichfield Café, Restaurant&Bar, budeme kdykoli vracet!

Krátké seznámení s Miroslave Gruszem,  Executive Chef
Šéfkuchař hotelu Rocco Forte Augustine Hotel a Lichfield Café, Rastaurant & Bar Miroslav Grusz se podílel jeho otevření v roce 2009 a nastavil její vysoce uznávanou koncepci a trend od samého začátku. Miroslav odpovídá za oba luxusní bary hotelu, banketové prostory a  kuchyni Lichfield Restaurant (dříve Monastery Restaurant), jež byla jmenována jednou z pražských Top 10 restaurací  průvodcem Grand Restaurant Guide 2010, jakož i jednou z  Top 50 restaurací časopisem Euro ve stejném roce.

Miroslav začal svou kulinářskou kariéru v roce 1998 a od té doby zdokonaloval své dovednosti v pětihvězdičkových luxusních  hotelech v Zurichu, v hotelu Four Seasons ve Florencii, jakož i v hotelu Four Seasons v Praze. V době, kdy pracoval na otevření hotelu Four Seasons ve Florencii, zjistil, že miluje tradiční i moderní italskou kuchyni, avšak navzdory tomu se neustále vracel do Zlatého města, kde se jeho oblíbenými kuchyněmi staly francouzská, středomořská a samozřejmě česká kuchyně.

Ačkoli je mu teprve 34 let, prokázal jedinečné schopnosti a nadšení pro své řemeslo, ať již pracoval kdekoli. Stává se tak jedním z nejvýznamnějších mladých šéfkuchařů v Praze.

Jeho láska ke všemu českému se projevuje v pečlivě připravených lahůdkách, které lze ochutnat společně s pokrmy typickými pro Lichfield Restaurant. „ Při sestavování menu se snažím používat tradiční babiččiny recepty, ale trochu jinak, moderněji v postupech přípravy, s větší lehkostí a doplněním o nové recepty“, říká –pan- šéfkuchař.

Miroslav mluví česky, anglicky, německy a italsky. Je ženatý a má dvouletou dceru.

-eso-

Foto: archiv hotel Rocco Forte Augustine Hotel / Lichfield Café, Restaurant&Bar

(Letenská 12/33, Praha 1 – Malá Strana)

Fotogalerie
1221

Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih