Magazín Elita

MÍSTO SE SRDCEM NA DLANI

MÍSTO SE SRDCEM NA DLANI

Hledáte nádherné prostředí s elegantními prostory, příjemnou obsluhu a především exkluzivní menu? Místo, kde byste chtěli strávit nevšední chvíle s přáteli, rodinou nebo obchodními partnery? To vše vám dopřeje nejluxusnější hotel Rocco Forte Augustine Hotel v samém historickém středu Prahy v blízkosti Malostranského náměstí a jeho Lichfield Café, Restaurant&Bar.

Přijměte tedy pozvání do atraktivního pětihvězdičkového hotelu a budete se cítit doslova jako v ráji. Za svoji existenci hotel i restaurant získal nejen díky svým komfortním službám vynikající reference, ale také vděčí oblibě u „našinců“ a zahraničních hostů za skvostný design exteriéru a interiéru s instalovanou výstavou 80 fotografií britského fotografa lorda Patricka Lichfielda. Odtud vychází název objektu. Gastronomický zážitek umocní výhled z restaurace do prostorné terasy velkými prosklenými plochami, citlivě volená čistá a jemná barevnost, výzdoba a vybavení doplněné o živé vzrostlé stromy.

A nyní je čas nahlédnout do kuchyně, které vládne šéfkuchař Miroslav Grusz. Menu vytvářené v duchu evropské brasserie patří k nejvyhlášenějším v Praze. Skvostná jídla zhotovená z čerstvých sezónních surovin, delikatesy z rybího masa, steaky, saláty a v neposlední řadě sladké čokoládové dezerty jsou připravovány ve spolupráci s majitelem společnosti Sirem Roccem, podávány dle ročního období. V aktuálním zimním menu restaurace Lichfield Café, Restaurant&Bar vás stoprocentně nadchne Vývar z kapouna s morkovými knedlíčky, Pošírovaná treska se zeleninovým julienne a jako sladká tečka úchvatná Žemlovka. To vše doplněné o vynikající výběr vín. Navíc máte možnost ochutnat i vlastní pivo hotelu Svatomášský ležák, vězte, opravdová rarita. Veškerá jídla jsou dostupná za příznivou cenu, dokladem toho je i menu sestavené k nadcházejícímu sv. Valentýnu za 1 490 Kč. (konkrétní nabídku naleznete na www.lichfield.cz). Jednotlivé ceny pokrmů pak začínají na 250,- Kč, vína od 490,- Kč za láhev. Slavnostní náladu umocní i výběr nabízených doutníků ke kávě nebo špičkovým koňakům.

Restaurace je otevřena po celý týden, ve svátek a podává snídaně, obědy 12.00 – 15.00 a večeře 18.00 – 23.00.

Doporučení k návštěvě tohoto jedinečného prostoru s věhlasnou kuchyní nabízející již zmiňované lahůdky dostáváte tímto i od známých osobností uměleckého života, které nechyběly na degustačním odpoledni restaurantu. Sám šéfkuchař předvedl přímo i před ostatními přítomnými přípravu tří základních omáček a úpravu ústřic. Herečka Kateřina Brožová, moderátorka Gábina Partyšová nebo zpěvák Marián Vojtko s Miss Europe Monikou Žídkovou se společně zapojili do kulinářského čarování. Zprvu trochu s obavou, ale určitě obohaceni o cenné informace, inspirace a prima zážitky.

Děkujeme, že jsme mohli být v mrazivém únorovém dni součástí skvělé akce, kterou uváděla sympatická moderátorka Lucie Salamé. Rádi se sem, do  restaurace Lichfield Café, Restaurant&Bar, budeme kdykoli vracet!

Krátké seznámení s Miroslave Gruszem,  Executive Chef
Šéfkuchař hotelu Rocco Forte Augustine Hotel a Lichfield Café, Rastaurant & Bar Miroslav Grusz se podílel jeho otevření v roce 2009 a nastavil její vysoce uznávanou koncepci a trend od samého začátku. Miroslav odpovídá za oba luxusní bary hotelu, banketové prostory a  kuchyni Lichfield Restaurant (dříve Monastery Restaurant), jež byla jmenována jednou z pražských Top 10 restaurací  průvodcem Grand Restaurant Guide 2010, jakož i jednou z  Top 50 restaurací časopisem Euro ve stejném roce.

Miroslav začal svou kulinářskou kariéru v roce 1998 a od té doby zdokonaloval své dovednosti v pětihvězdičkových luxusních  hotelech v Zurichu, v hotelu Four Seasons ve Florencii, jakož i v hotelu Four Seasons v Praze. V době, kdy pracoval na otevření hotelu Four Seasons ve Florencii, zjistil, že miluje tradiční i moderní italskou kuchyni, avšak navzdory tomu se neustále vracel do Zlatého města, kde se jeho oblíbenými kuchyněmi staly francouzská, středomořská a samozřejmě česká kuchyně.

Ačkoli je mu teprve 34 let, prokázal jedinečné schopnosti a nadšení pro své řemeslo, ať již pracoval kdekoli. Stává se tak jedním z nejvýznamnějších mladých šéfkuchařů v Praze.

Jeho láska ke všemu českému se projevuje v pečlivě připravených lahůdkách, které lze ochutnat společně s pokrmy typickými pro Lichfield Restaurant. „ Při sestavování menu se snažím používat tradiční babiččiny recepty, ale trochu jinak, moderněji v postupech přípravy, s větší lehkostí a doplněním o nové recepty“, říká –pan- šéfkuchař.

Miroslav mluví česky, anglicky, německy a italsky. Je ženatý a má dvouletou dceru.

-eso-

Foto: archiv hotel Rocco Forte Augustine Hotel / Lichfield Café, Restaurant&Bar

(Letenská 12/33, Praha 1 – Malá Strana)

Fotogalerie
1221

Další články z rubriky

Lukáš a Pavel Šeklin se každoročně inspirují v centru světové kultury a zábavního průmyslu

Lukáš a Pavel Šeklin se každoročně inspirují v centru světové kultury a zábavního průmyslu

Významný český plastický chirurg Jan Měšťák nebyl vzorný klučík!

Významný český plastický chirurg Jan Měšťák nebyl vzorný klučík!

Náročná příprava na soustředění Muže roku. Na finále v Náchodě jsou pánové opravdu připravení

Náročná příprava na soustředění Muže roku. Na finále v Náchodě jsou pánové opravdu připravení

Písně s OK Bandem mám logicky pod kůží, říká Marcela Březinová

Písně s OK Bandem mám logicky pod kůží, říká Marcela Březinová

Divadlo Mír natáčí nový celovečerní film s názvem Srnky

Divadlo Mír natáčí nový celovečerní film s názvem Srnky