Magazín Elita

NAVRÁTILI ZDRAVÝ ZRAK 10 000 LIDEM

NAVRÁTILI ZDRAVÝ ZRAK 10 000 LIDEM

Brno 17. ledna (PROTEXT) - Paní Emílie Tomečková z Brna-Líšně se stala jubilejní desetitisící pacientkou, která podstoupila nitrooční operaci v brněnské oční klinice NeoVize.

Jednalo se o odstranění šedého zákalu (katarakty), při kterém byla paní Tomečkové implantována nadstandardní, žlutá nitrooční čočka, která obsahuje speciální filtr chránící sítnici před škodlivými složkami světla. Oční klinika NeoVize je prvním ambulantním očním mikrochirurgickým pracovištěm svého druhu v Brně. Nitrooční operace zde pacienti podstupují již od podzimu 2008. Paní Tomečkovou operoval MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D., který má s nitroočními operacemi bohaté zkušenosti. "Šedý zákal patří ve vyšším věku k nejčastějším onemocněním oka. Je dokonce vůbec nejčastější operací u lidí nad 60 let. Lze jej elegantně vyléčit pomocí operace, která je hrazena ze zdravotního pojištění,“ říká MUDr. Jurečka.

Při operaci šedého zákalu se zkalená čočka odstraňuje z oka pomocí ultrazvuku a nahrazuje se umělou nitrooční čočkou. Tato čočka pak v oku zůstává doživotně. Na brněnské oční klinice NeoVize se operace provádí formou ambulantního ošetření a pacienti zde mohou automaticky počítat s tím, že jim bude implantována vysoce kvalitní žlutá nitrooční čočka renomovaného amerického výrobce. Výhodou této čočky je vedle šetrnosti a stability také použitý materiál - hydrofóbní akrylát, který nenasává usazeniny z nitrooční tekutiny, ale naopak vodu odpuzuje. Navíc si dlouhodobě udržuje naprostou čirost a průzračnost materiálu, což je pro implantát v oku klíčová vlastnost. Čočka je také odolná vůči poškození a obsahuje ochranný žlutý filtr, kterým chrání sítnici před škodlivými složkami slunečního světla, tím brání vzniku a progresi věkových změn sítnice.

Současně s operací katarakty lze odstranit i dioptrické vady, a to pomocí speciálních nitroočních čoček, jako jsou multifokální a torické čočky. Tato metoda odstraní dioptrie i u pacientů, u kterých není vhodný laserový zákrok. Nadstandardními nitroočními čočkami lze odstranit krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, problémy s viděním jak na dálku, tak na blízko.

V souvislosti s právě probíhající debatou o nadstandardu v lékařské péči není bez zajímavosti, že nadstandardní, žlutou nitrooční čočku získávají pacienti oční kliniky NeoVize bez doplatku, většina ostatních očních pracovišť v ČR tyto čočky nabízí za několikatisícový doplatek. "Nadstandardní nitrooční čočku se žlutým filtrem u nás dostane každý pacient zdarma," vysvětluje MUDr. Věra Kalandrová, primářka oční kliniky NeoVize. "Chceme pacientům poskytovat péči na nejvyšší úrovni a proto již od začátku fungování NeoVize je pro nás žlutá čočka AcrySof standardem. Naši pacienti tak mají jistotu, že bez nutnosti doplatku jsou jejich oči dokonale chráněny před škodlivým zářením,“ dodává lékařka.

Žlutá čočka omezuje průnik škodlivé části modrého spektra světla do oka a tím snižuje riziko poškození sítnice a následného zhoršování zraku. „Ochranu sítnice žlutou čočkou považujeme za velmi prospěšnou,“ říká MUDr. Kalandrová. "Onemocnění sítnice jsou totiž dnes nejčastější příčinou těžko řešitelných zrakových obtíží pacientů nad 60 let. Jedinou možnou prevencí jev tomto směru preventivní ochrana oční sítnice,“ dodává primářka Oční kliniky NeoVize.

Zdroj: Oční klinika NeoVize, Viniční 235, 615 00 Brno - Židenice


Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih