Magazín Elita

OBLEČENÍ SVĚTOVÝCH ZNAČEK VYRÁBĚNÉ V ASII OBSAHUJE JEDOVATÉ LÁTKY

OBLEČENÍ SVĚTOVÝCH ZNAČEK VYRÁBĚNÉ V ASII OBSAHUJE JEDOVATÉ LÁTKY

Přítomnost jedovatých chemikálií, které mohou výrazně poškodit lidské zdraví, byly objeveny v textilních výrobcích řady předních světových výrobců oděvů a obuvi. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na zdroje z ekologické organizace Greenpeace.
Pracovníci organizace nakoupili vzorky zboží v 18 zemích a podrobili je laboratorní analýze. Oblečení světoznámých sportovních i jiných značek bylo vyrobeno především v Číně, ale také ve Vietnamu, Malajsii a na Filipínách.

Ve dvou třetinách oblečení byla zjištěna přítomnost ethoxylátů nonylfenolů (NPE). Tyto látky jsou používány jako čistící prostředky v mnoha průmyslových procesech i při výrobě přírodních a syntetických textilií. V odpadním potrubí se rozkládají na nonylfenoly, velmi toxické substance.
Tyto látky mohou proniknout do potravního řetězce a kumulovat se v živém organismu, kde mohou narušit jeho plodnost, poškodit jeho reprodukční orgány a nakonec i růst.
Nejde o problém zasahující pouze rozvojové země, kde se textilie vyrábějí, zdůraznila Li I-fang na tiskové konferenci v Pekingu, kde představovala zprávu nazvanou Špinavé prádlo 2. "Vzhledem k tomu, že množství odpadu z NPE se uvolňuje při praní, pronikají do prostředí i v zemích, kde je jejich používání zakázané," upozornila.
V červenci Greenpeace vydala zprávu Špinavé prádlo, v níž poukázala na to, jak dodavatelé velkých textilních značek otravují svým chemickým odpadem vody čínských řek.
Na tuto zprávu podle Greenpeace reagovaly značky Puma a Nike příslibem, že do roku 2020 odstraní ze svých výrobních procesů veškeré toxické chemikálie. Další známý výrobce sportovního oblečení Adidas se zatím omezil na vágní prohlášení bez jakéhokoliv závazku, sdělila podle AFP Li I-fang.
Čína je v posledních letech zavalena skandály kolem jedovatých chemikálií, kterými jsou kontaminovány mnohé druhy potravin. Zatím největší případ se točil kolem melaminu, jímž výrobci "vylepšovali" mléko. Onemocnělo po něm na 300.000 dětí, šest z nich zemřelo.

ČTK

Na vlně audioknih