Magazín Elita

USA CHTĚJÍ ZKOUMAT MARIHUANU JAKO LÉK NA PSYCHICKÉ POTÍŽE VOJÁKŮ

USA CHTĚJÍ ZKOUMAT MARIHUANU JAKO LÉK NA PSYCHICKÉ POTÍŽE VOJÁKŮ

New York/Denver 19. července (zpravodaj ČTK) - Ve Spojených státech se možná bude zkoumat marihuana jako lék na psychické potíže vojáků nasazených v boji. Výzkumu by se chtěla věnovat nezisková organizace MAPS z kalifornského Santa Cruz zabývající se výzkumem a podporou marihuany spolu s jednou vědkyní z Arizonské univerzity.

Nyní čekají na povolení úřadů, napsal dnes deník The New York Times. Výzkumníci se hodlají zaměřit na možnou léčbu pro takzvanou posttraumatickou stresovou poruchu (PTSD), kdy se nemohou zbavit vzpomínek na traumatickou událost z boje. "Vzhledem k vysokému počtu veteránů z válek v Iráku a Afghánistánu panuje široká shoda v tom, že bychom potřebovali novou léčbu pro PTSD. Vystavili jsme tyto lidi nebezpečí a je naší morální povinností jim pomoci," uvedl Rick Doblin z organizace MAPS.
Výzkumníci by chtěli léčbu pomocí marihuany pozorovat na 50 veteránech, kteří trpí posttraumatickou stresovou poruchou a kterým nepomohly jiné terapie. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jim nedávno napsal, že již sice nemá obavy o bezpečnost studie, vědci s ní ale nemohou pokračovat, dokud nevyjasní, odkud chtějí získávat marihuanu. K tomu budou potřebovat souhlas ministerstva zdravotnictví, který zatím nemají.
Jeho získání přitom nemusí být snadné, protože marihuana je nelegální droga. "Produkce a distribuce marihuany pro klinický výzkum je pečlivě omezena hned několika federálními zákony a mezinárodními úmluvami," uvedla mluvčí ministerstva Tara Broidová. Uvedla rovněž, že resort se žádostí o povolení výzkumu stále zabývá.
Podle Sue Sisleyové z Arizonské univerzity, která by se na něm chtěla podílet, by politika v tomto i jiných případech neměla bránit vědě. Zvláště když podle ní existují náznaky, že by marihuana lidem s PTSD mohla pomoci.
Tvrdí to například jeden vysloužilý voják z Texasu, který v Iráku strávil 18 měsíců. Marihuanu užíval třikrát denně místo prášků na bolest a antidepresiv, které mu předepsali lékaři po návratu domů. Droga prý muži, jenž utrpěl zranění na noze a hlavě, pomohla utišit jeho psychickou i tělesnou bolest, aniž mu způsobila úbytek na váze či poruchy spánku jako předepsané léky. "Pomáhá to hodně klukům, co se vracejí domů," říká voják.
Nechtěl uvést své jméno, protože užívání marihuany k lékařským i jiným účelům není v Texasu legální. Ze 16 států a hlavního města Washingtonu, které to umožňují, ji pak na léčení PTSD lze používat jen v Novém Mexiku a Delaware. V Novém Mexiku si přitom marihuanou tuto poruchu léčí třetina ze zhruba 5000 lidí, kteří mohou tuto drogu užívat jako lék. Kolik z nich jsou veteráni, se neví.

ČTK


Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih