Magazín Elita

AKCE ČISTÉ RUCE!

AKCE ČISTÉ RUCE!

Vyzbrojte se na chřipkovou epidemii!
Odborníci varují, že nápor chřipkové epidemie je za dveřmi. Dramatický nárůst počtu nemocných se nezadržitelně navyšuje, onemocnět může i více než 1 milion obyvatel ČR. Odborná veřejnost i laický zdravý rozum samozřejmě jednoznačně velí: věnujte zvýšenou péči prevenci.

 

Chřipkové onemocnění způsobují různé typy virů (v Evropě patří v posledních letech mezi nejdominantnější chřipkový virus A(H1N1)) a je vysoce nakažlivé. Chřipkové viry, které se v současnosti v Evropě vyskytují, odpovídají virům obsaženým ve vakcíně. Ti, co se proti chřipce nechali očkovat, by tedy měli být proti onemocnění chráněni. Ostatní se budou muset spolehnout na běžnou prevenci.

K nákaze může dojít vzduchem (smrkání, kýchání) i přímým a nepřímým kontaktem. Vzhledem k tomu, že osoba s probíhajícím onemocněním může nakazit všechny ostatní v okruhu 2 metrů, je velmi těžké se riziku nákazy vyhnout. Viry navíc přežívají i několik dnů, zejména na běžně používaných věcech (kliky, držadla, peníze apod.). Nemocní by tedy měli omezit pobyt mezi lidmi na minimum, zakrývat si při kýchání a kašli ústa a používat jednorázové papírové kapesníčky, které po použití okamžitě vyhodí. V období chřipkové epidemie by měli být všichni co nejvíce obezřetní a hlavně ohleduplní vůči druhým. V lékárnách je možné koupit i dezinfekční sprej Dettol na povrchy.

K nejzákladnějším a nejsnazším preventivním opatřením proti chřipce i ostatním nakažlivým nemocem patří časté mytí rukou. Přestože se někteří tomuto doporučení pousmějí, jedná se o efektivní a přitom levné opatření. Má-li být ovšem hygiena rukou v boji proti nežádoucím bakteriím a virům efektivní, je nutné dodržovat několik důležitých pravidel. Ať jste již chřipkou onemocněli nebo máte to štěstí a jste zatím zdraví, myjte si ruce co nejčastěji - pod teplou tekoucí vodou a vždy použijte mýdlo. Nejlepší je v tomto případě mýdlo antibakteriální, které přímo obsahuje speciální dezinfekční přísady a hubí nežádoucí bakterie a viry s téměř 100% účinností. Na veřejných toaletách dávejte vždy přednost papírovým utěrkám na ruce a nezapomeňte, že virová líheň je i na klice vstupních dveří. Cestou ven si proto raději otevřete dveře loktem nebo použijte papírový kapesník.

Není-li z jakéhokoliv důvodu možné si ruce včas umýt, využijte jiné dezinfekční prostředky. Na trhu se objevila velmi praktická novinka firmy DETOLL – antibakteriální gel na ruce. Praktické 50ml balení gelu Dettol se pohodlně vejde do kabelky a můžete ho tak nosit neustále s sebou. Zejména pohybujete-li se často na místech s vysokou koncentrací osob, jezdíte hromadnými dopravními prostředky atd., měl by tento hygienický prostředek patřit mezi nezbytnou výbavu. Dettol můžete použít při jakékoli příležitosti, stačí jen pár kapek a nepotřebujete hledat nejbližší toaletu, nepotřebujete vodu . Pár kapek, které rozetřete na ruce, vás zbaví 99,9% bakterií. Produkty Dettol jsou dostupné v lékárnách.

Aby váš organismus nápor zákeřných virů vydržel pokud možno bez úhony, snažte cíleně posilovat jeho obranyschopnost. Důsledně dodržujte pitný režim a zařaďte do svého jídelníčku co nejvíce ovoce a zeleniny. Blahodárné jsou také pravidelné procházky na čerstvém vzduchu a rozumná sportovní aktivita.

Dojde-li k vypuknutí nemoci, průběh bývá velmi rychlý. K hlavním příznakům chřipky se řadí teplota až 40 °C, bolesti hlavy, očí, svalů, celková vyčerpanost organismu a únava, objevit se může i zánět průdušek a dutin a další zdravotní komplikace. U chřipky je velmi důležité ji „vyležet“ v posteli, být co nejvíce v klidu a hodně pít. Antibiotika na chřipku nezabírají, lékaři doporučují běžně dostupné léky například Nurofen, Nurofen Stopgrip nebo pak speciální antivirotika na předpis. Při bolestech v krku je možné použít Strepsils a na silnou bolest s otokem je vhodný Strepfen. Nemoc většinou trvá pět dní, ale často se stává, že pocity vyčerpanosti přetrvávají i několik týdnů.

Zdroj:

Fotogalerie
508 511

Na vlně audioknih