Magazín Elita

FACEBOOK INKASUJE 1,5 MILIARDY DOLARŮ

Palo Alto (USA) 24. ledna (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Facebook získala 1 miliardu dolarů z nabídky Goldman Sachs pro investory mimo USA; firmy Digital Sky Technologies a Goldman Sachs také nedávno uskutečnily přímou investici v hodnotě 500 milionů dolarů  - Investiční hodnota Facebooku vzrostla na 50 miliard dolarů.

Společnost Facebook dnes oznámila, že zvýšila své ocenění o 1,5 miliardy dolarů na hodnotu přibližně 50 miliard dolarů.

Tato transakce se skládala ze dvou částí. Dnes Goldman Sachs dokončila nabídku s převisem poptávky pro neamerické klienty svého fondu, který investoval 1 miliardu dolarů do kmenových akcií třídy A firmy Facebook. V prosinci investovaly Digital Sky Technologies (DST), Goldman Sachs Group, Inc., a fondy spravované Goldman Sachs 500 milionů dolarů do kmenových akcií třídy A firmy Facebook při stejném zhodnocení.

"Naše podnikání pokračuje dobře, a my jsme rádi, že můžeme tímto novým financováním posílit naši finanční situaci," řekl David Ebersman, finanční ředitel Facebooku. "Díky dokončení této investice nyní máme větší finanční flexibilitu pro zkoumání možností, které leží před námi."

Investice vyvolala dlouhou řadu otázek zúčastněných stran. Odpovědi Facebooku na nejčastější z nich jsou uvedeny níže.

Proč Facebook investoval tyto peníze?

DST a Goldman Sachs vyjednávaly s Facebookem a vyjádřily svůj zájem o investice. Facebook se rozhodl, že to představuje atraktivní příležitost k posílení jeho peněžních rezerv a zvýšení finanční flexibility při omezeném oslabení stávajících akcionářů.

Proč se Facebook rozhodl získat 1 miliardu dolarů nabídkou v zahraničí?

Podle podmínek transakce měl Facebook možnost přijmout ze zámořské nabídky Goldman Sachs 375 milionů až 1,5 miliardy dolarů, přičemž rozhodnutí záviselo na uvážení Facebooku. Přestože pro nabídku existoval převis poptávky, Facebook učinil obchodní rozhodnutí omezit nabídku na 1 miliardu.

Jaké má Facebook plány s výnosy z této transakce?

Neexistují žádné bezprostřední plány pro tyto prostředky. Facebook bude i nadále investovat do budování a rozšiřování své činnosti.

Znamená tato investice, že Facebook bude mít přes 500 akcionářů?

Facebook očekával ještě před investicí od Goldman Sachs, že počet akcionářů někdy v průběhu roku překročí číslo 500, a proto se očekává zahájení podávání veřejných finančních zpráv nejpozději do 30. dubna 2012.

O firmě Facebook

Firma byla založena v únoru 2004. Posláním Facebooku je poskytovat lidem schopnost sdílení a vytvořit otevřenější a propojenější svět. Kdokoli se může přihlásit na Facebook, a v důvěryhodném prostředí vzájemně komunikovat s lidmi, které zná. Facebook je soukromá společnost, a má sídlo v Palo Alto v Kalifornii.

Facebook(R) je registrovaná ochranná známka společnosti Facebook. Ostatní názvy mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.

Zdroj: Facebook


Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec