Magazín Elita

Pečivo, které zpříjemní školní rána: křupavé domácí kaiserky

Pečivo, které zpříjemní školní rána: křupavé domácí kaiserky

Lze začít nový školní den lépe než domácím pečivem? Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne a dvakrát tolik platí tohle tvrzení pro školáky, kteří potřebují energii na celý den. Pokud zařadíte do snídaňového menu domácí kaiserky, získáte nejen skvělý pocit z čerstvě připraveného pečiva, ale křupavé houstičky budou motivací vašich dětí, proč se ráno těšit z postele. Tento jednoduchý recept na domácí pečivo zvládne opravdu každý a ukáže vám, že domácí pečení může být rychlé i zábavné. Do přípravy můžete navíc zapojit i děti a užít si s nimi se začátkem školního roku společný čas.

Kaiserka – houska s korunou

Na první pohled vypadá jako obyčejná houska, kaiserka je ale výjimečná svým zdobeným vrškem. Symetrický vzor pěti čar směřujících ze středu ven připomíná drobnou korunu – a právě odtud pochází i její název, spojený s císařskou tradicí. Původ jména sahá k německému slovu Kaiser (císař) a často se spojuje s panovníkem Františkem Josefem I., pro něhož se údajně pekly housky hodné „císařského stolu“. Od té doby se staly neodmyslitelným symbolem rakouských snídaní a svou oblibu si získaly i daleko za hranicemi monarchie – třeba v českých zemích nebo v Maďarsku. Dnes je kaiserka v Rakousku oficiálně chráněna jako tradiční potravina a pekaři dodnes používají speciální raznice, aby vytvořili její typický vzor. Věřte tedy, že kaiserky budou milovat i vaše děti, kterým tento oblíbený typ pečiva můžete naservírovat nejen v podobě sladké či slané snídaně, ale vykouzlíte z něho i prvotřídní svačinu.

Pšeničná chlebová mouka i na housky

Základem každého perfektního bochánku těsta je pečlivě a s láskou vyrobená mouka. Pšeničná Chlebová mouka Babiččina volba je speciálně mletá hladká mouka, která je ideální, jak už název napovídá, pro pečení chleba i dalšího pečiva. Je vyrobena z pečlivě vybraného obilí a její kvalita je zaručena systémem kontrol. Ve srovnání s běžnými pšeničnými moukami je tmavší a obsahuje větší množství minerálních látek, což se pozitivně odráží na výživové hodnotě a chuti pečiva. Výrobky z této mouky mají tmavší barvu střídky a výraznější aroma. Díky těmto vlastnostem je ideální pro pečení domácího pečiva, které nejen skvěle chutná, ale vypadá jako z vaší oblíbené pekárny. Pokud po ruce nemáte pšeničnou chlebovou mouku, skvěle vám poslouží i hladká mouka této značky, která bude stejně kvalitním základem vašeho pečení.

Ingredience

  • 250 g Chlebové pšeničné mouky Babiččina volba
  • 250 g Hladké mouky Babiččina volba
  • 275 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • + sypání (mák, kmín, sůl, sezam)

Postup

Všechny suroviny dejte do robota a pomocí nástavce hák vypracujte hladké, kompaktní, pružné a nelepivé těsto. Nechte těsto přikryté pod utěrkou nebo fólií 20–30 minut zrát.

Pak můžete tvarovat bochánky nebo placky. Důležité je zachovat stejnou gramáž kaiserek. Ideální je rozdělit si těsto na 10 stejných kousků. Pak buď vytvarujte raznicí na kaiserky kresbu, nebo skládejte z placky podle našeho videa.

Na závěr potřete vodou a posypte podle chuti mákem, sezamem nebo hrubozrnnou solí. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut. Zkontrolujte a případně ještě nechte zezlátnout.

Po vychladnutí na mřížce servírujte nejlépe čerstvé.

Video recept naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=JtV8ZyEi7jo


Další články z rubriky

Podzimní únik do Andalusie: Proč je obytňák ideální volba

Podzimní únik do Andalusie: Proč je obytňák ideální volba

Svačiny, co nezklamou: Čtyři nápady nejen pro školáky

Svačiny, co nezklamou: Čtyři nápady nejen pro školáky

Spojení Ricola a waterdrop®: Začíná nová kapitola bylinného zážitku

Spojení Ricola a waterdrop®: Začíná nová kapitola bylinného zážitku

Podzim u moře s vaším psím kámošem můžete naplánovat právě teď

Podzim u moře s vaším psím kámošem můžete naplánovat právě teď

Užijte si poslední prázdninové dny, třeba ve Dvoře Králové nad Labem

Užijte si poslední prázdninové dny, třeba ve Dvoře Králové nad Labem

Na kole jen s přilbou