Magazín Elita

Pohanková mouka zlepší vaši zdravotní kondici

Pohanková mouka zlepší vaši zdravotní kondici

Pečení může přinášet nejen radost, ale i podporovat zdraví. Stačí, když využijte správnou základní ingredienci, tedy mouku. Tou může být bio pohanková mouka hladká od PROBIO. Hodí se na sladké a slané pečení nejen pro ty, kdo se v jídelníčku potřebují vyhýbat lepku. Také všem ostatním přinese pohanková mouka řadu zdravotních benefitů, protože  obohatí stravu o řadu důležitých látek, které by v ní neměly chybět.

Vynikající rostlinná bílkovina

Pohanka jako jedna z mála potravin rostlinného původu obsahuje bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Pokud chcete v jídelníčku omezit maso či jiné potraviny živočišného původu, případně zvýšit podíl bílkovin ve stravě, pak je to právě pohanka včetně pohankové mouky a dalších produktů z ní vyrobených, která vám v tom pomůže. Díky vyváženému složení aminokyselin je bílkovina v pohance velmi kvalitní. Je obzvláště bohatá na aminokyseliny lysin a arginin, což uvádí odborný článek publikovaný v časopise Plant Food for Human Nutrition. 

Pohanka bez lepku a v bio kvalitě

„Pohanka zahřívá, obsahuje mnoho cenných živin, a naopak žádný lepek. Je kromě bílkovin bohatá na důležité živiny, jako jsou vláknina, vitaminy skupiny B a minerální látky. Díky této skladbě prospívá zdraví tím, že podporuje imunitní systém a má pozitivní vliv také na nervový a cévní systém,“ vyjmenovává skvělé vlastnosti pohanky Martin Hutař ze společnosti PROBIO, která se na úpatí Jeseníků na šlechtění, pěstování a na výrobu mlynářských výrobků z pohanky v bio kvalitě specializuje.

„Pohanka a výrobky z ní včetně mouky jsou vyráběné u nás ve Starém Městě pod Sněžníkem v bezlepkovém mlýně šetrným mechanickým způsobem. Tím si pohanka zachovává maximum živin a garanci bezlepkové potraviny. Pohanka na většinu výrobků pochází od českých farmářů a z Ekofarmy PROBIO. Na tyto ekofarmy dodáváme BIO osivo vlastní výroby, a tak se celý proces uzavírá. Od zrna až po konečný výrobek, vše s vysokou kvalitou,“ dodává Martin Hutař.

Ochrana buněk před poškozením volnými radikály

Jana Rysová z Výzkumného ústavu potravinářského Praha uvádí ve svém odborném článku Nutriční hodnota a využití pohanky řadu informací o velkých zdravotních výhodách konzumace pohanky1: „Obsahuje řadu látek s příznivými účinky na lidský organismus. Spadají sem zejména polyfenolické látky včetně rutinu, díky kterým získává pohankové zrno a nať významné antioxidační vlastnosti.“ Díky antioxidačnímu působení pohanka přispívá v organismu k ochraně buněk před poškozením volnými radikály.

Rutin snižuje riziko srdečních a cévních nemocí

Mezi obilovinami a pseudocereáliemi je pohanka nejbohatším zdrojem rutinu, antioxidantu, který může mít řadu výhod. Může snížit riziko srdečních onemocnění tím, že zabraňuje tvorbě krevních sraženin a snižuje zánět i krevní tlak, jak ukazuje například studie zveřejněná v časopise Food research International. 

Podle vědkyně Jany Rysové vysoký obsah vlákniny a látek s antioxidačním potenciálem napomáhá při konzumaci pohanky k omezení rizika vysoké hladiny cholesterolu v krvi a tím vzniku hypertenze. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a zvýšit hladinu potřebného HDL cholesterolu.

Vláknina přispívá k dobrému trávení

„Vláknina a inositol z této pseudoobiloviny se mohou podílet na snížení hladiny krevního cukru a inzulinové odpovědi, na snadnějším tišení hladu a obecně na snížení rizika diabetu,“ vypočítává výhody konzumace pohanky vědkyně Jana Rysová.

Vysoký obsah nerozpustné vlákniny, kterou s pohankou člověk zkonzumuje, urychlí průchod tráveniny střevem a snižuje se sekrece žlučových kyselin. V pohance jsou obsaženy také polyfenoly zvané lignany, které chrání proti rakovině a nemocem srdce a cév.

Minerály, jichž je pohanka výborným zdrojem:

  • Mangan: Nachází se ve velkém množství v celozrnných obilovinách, je nezbytný pro zdravý metabolismus, růst, vývoj a pro antioxidační obranyschopnost těla.
  • Měď: Ta v západní stravě často chybí, je nezbytným stopovým prvkem, který může prospět zdraví srdce, pokud je konzumována v malém množství.
  • Hořčík. Pokud je tento minerál ve stravě přítomen v dostatečném množství, může snížit riziko různých chronických onemocnění, jako jsou cukrovka 2. typu a srdeční choroby.
  • Železo. Nedostatek tohoto důležitého minerálu vede k anémii, kdy má krev sníženou kapacitu pro přenos kyslíku.
  • Fosfor. Tento minerál hraje zásadní roli v růstu a udržování tělesných tkání.

Minerály organismus dobře využije

Ve srovnání s jinými obilovinami se minerály z pohankových pokrmů obzvláště dobře vstřebávají. Je to proto, že pohanka má relativně nízký obsah kyseliny fytové, která běžně brání absorpci minerálů nacházejících se v obilovinách a semenech. Uvádí to odborný článek publikovaný v Journal of the Science of Food and Agriculture. 

Pohanková mouka v kuchyni

Z pohankové mouky můžete připravit nejen lahodné francouzské palačinky crépes, ale také se hodí pro bezlepkové moučníky, pečivo, lívance, knedlíky a pro nočky. Překvapivě vláčné je těsto na linecké z pohankové mouky. Snadno z ní lze upéct bábovky, lité buchty a mnoho dalšího. Pohanková mouka je výborná i na zahušťování omáček a polévek.

Vždy se zúročí, když nahradíte v jakémkoliv pečivu část mouky bílé pšeničné za jakoukoliv jinou. Třeba žitnou, špaldovou, ječnou, z červené pšenice, čirokovou anebo právě pohankovou. Jako směs pohankovou mouku využijete třeba se špaldovou moukou v poměru 1 : 3, a to do buchet, chlebů, quiche a do dalšího pečiva. Řadu receptů najdete na stránkách společnosti PROBIO, která novou Pohankovou mouku hladkou právě uvádí na trh. 

1.  https://www.vupp.cz/wp-content/uploads/2018/09/Nutricni_hodnota_a_vyuziti_pohanky_Rysova.J..pdf 

Fotogalerie
22677 22678 22679

Další články z rubriky

Ikonická lahev Absolut vodky v limitované edici věnované Keithu Haringovi

Ikonická lahev Absolut vodky v limitované edici věnované Keithu Haringovi

Miele mění pravidla hry: vaření venku i chytře

Miele mění pravidla hry: vaření venku i chytře

Pomalým krokem za tichem: Slow-travel a mindful hiking na Zlínsku a Luhačovicku

Pomalým krokem za tichem: Slow-travel a mindful hiking na Zlínsku a Luhačovicku

Emirates představuje nové služby, které usnadní cestování osobám se speciálními potřebami

Emirates představuje nové služby, které usnadní cestování osobám se speciálními potřebami

Skupina Mandarin Oriental byla jmenována nejlepší luxusní hotelovou značkou světa pro rok 2025

Skupina Mandarin Oriental byla jmenována nejlepší luxusní hotelovou značkou světa pro rok 2025