Magazín Elita

Detox kuchyně a oslava sezónních surovin s parní nebo kombinovanou parní troubou Miele

Detox kuchyně a oslava sezónních surovin s parní nebo kombinovanou parní troubou Miele

S příchodem jara přichází i touha po obnově a osvěžení. Stejně jako probouzející se příroda kolem nás, i naše kuchyně si zaslouží jarní probuzení. Detox kuchyně není jen o hloubkovém úklidu, ale i o promyšleném uspořádání prostoru a přípravě na sezónu plnou čerstvých surovin. Začněte systematickým přeorganizováním vaší ledničky a spíže. Chladicí spotřebiče Miele s technologií DynaCool zajišťují rovnoměrnou cirkulaci vzduchu, díky čemuž můžete optimálně využít každý centimetr úložného prostoru.

Tipy pro jarní uspořádání ledničky:

  • Vyhraďte nejvíce viditelné police pro čerstvé sezónní suroviny jako chřest, medvědí česnek a jarní cibulku.
  • Využijte speciální zásuvky PerfectFresh Pro pro prodloužení čerstvosti právě zakoupených farmářských produktů.
  • Pravidelně kontrolujte datum spotřeby a starší položky spotřebujte přednostně.

Chytré uspořádání spíže:

  • Přesuňte zimní zásoby (zavařeniny, sušené houby) do zadní části a dopředu umístěte lehčí jarní ingredience.
  • Vytvořte si sekci pro čerstvé bylinky, které lze pěstovat na parapetu a využívat je denně pro osvěžení pokrmů

Trendy v minimalistické kuchyni a organizovaný prostor

Jaro je ideálním obdobím pro zjednodušení a minimalizaci. Spotřebiče Miele se svým nadčasovým designem a možností zabudování perfektně zapadají do konceptu minimalistické kuchyně.

Jak docílit organizovaného prostoru:

  • Vsaďte na vestavné spotřebiče Miele v jednotném designu, které vytvoří čisté linie,
  • využijte chytré úložné systémy pro kuchyňské náčiní, které sníží vizuální chaos,
  • pořiďte si multifunkční spotřebiče, které zastoupí více funkcí a šetří místo (např. kombinovaná parní trouba Miele DGC).

Technologie Miele@home navíc umožňuje propojení spotřebičů s mobilní aplikací, díky čemuž máte dokonalý přehled o stavu vaší chladničky, trouby nebo myčky. Jednoduše nastavíte přípravu večeře ještě cestou z práce.

Výběr jarních receptů s masem i pro vegany

Probudit chutě, využít to nejlepší z přírody a zjednodušit si vaření? Ano, jaro je tu – a s ním i ideální čas začít vařit zdravěji, sezónně a s lehkostí. Díky parní nebo kombinované parní troubě Miele si můžete dopřát dokonalý chuťový zážitek i doma – třeba z farmářských surovin z nedalekého trhu.

Z trhu rovnou do páry

Jaro voní po medvědím česneku, křupe jako první ředkvičky a je tak jemné jako máslový chřest. Pokud milujete čerstvé suroviny z českých farem, trhů nebo vlastní zahrádky, je teď ten správný čas je naplno využít. A díky kombinované parní troubě Miele DGC si je připravíte tak, aby si zachovaly chuť, barvu, vitamíny a minerální látky.

Proč právě pára?

Kombinovaná parní trouba Miele DGC není jen o vaření „v páře“. Umí toho mnohem víc – kombinuje klasické pečení s párou, díky čemuž připravíte celé jídlo najednou, bez přenosu chutí a s minimem tuku nebo soli. Ocení to každý, kdo nechce trávit hodiny v kuchyni, ale přitom touží po dokonalém výsledku. Automatické programy navíc usnadní vaření i těm, kdo se s parní přípravou teprve seznamují.

Na co se od dubna do června zaměřit v české gastro sezóně?

  • chřest – bílý i zelený, ideální na páru,
  • nové brambory – jemné, máslové, z českých polí,
  • medvědí česnek – voňavý jarní poklad,
  • špenát, mangold, kopřivy – na špenátový koláč nebo jako příloha,
  • rebarbora – skvělá do dezertů i jako kompot,
  • vajíčka, tvaroh, mléčné výrobky – od lokálních farmářů.

Sezónní suroviny dostupné na českém trhu v jarních měsících

Český jarní trh nabízí řadu lokálních surovin, které stojí za to vyzkoušet:

Pro maximum chuti a nutričních hodnot se vyplatí nakupovat na farmářských trzích nebo přímo od pěstitelů.

Jarní recepty pro parní i kombinovanou parní troubu Miele s masem i pro vegany

Krůtí roláda s bylinkovou nádivkou a zeleným chřestem

Suroviny (2–3 porce):

  • 500 g krůtích prsou (plát na roládu)
  • 1 ks ideálně den starého celozrnného pečiva
  • 1 vejce (ideálně z volného chovu)
  • 50 ml mléka
  • hrst čerstvé petrželky, pažitky a medvědího česneku
  • 1 menší cibule
  • sůl, pepř
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 lžíce másla

Postup v kombinované parní troubě Miele DGC:

  1. Pečivo nakrájejte na kostičky, přelijte mlékem a nechte změknout.
  2. Cibuli nakrájejte najemno, krátce osmažte na másle a vmíchejte do směsi s pečivem. Přidejte vejce, nasekané bylinky, sůl a pepř, až vznikne vláčná nádivka.
  3. Krůtí plát rozklepejte, osolte, opepřete a potřete nádivkou. Zarolujte a zpevněte nití nebo provázkem.
  4. Vložte do parní nádoby (případně na perforovaný plech) a nastavte troubu na 85 °C s párou po dobu 35 minut.
  5. Chřest oloupejte (spodní část), přidej posledních 10 minut do trouby.
  6. Před podáváním krátce opečte povrch rolády pro barvu (kombinace horký vzduch + gril).
  7. Výsledkem je šťavnaté maso s voňavou jarní náplní, ideální s bramborami nebo bramborovou kaší z trouby.

Chřest s brambůrkami, medvědím česnekem a tvarohovým dipem

Lehké, chutné a výživné jídlo, které připravíte bez jediné kapky vody – a přesto bude dokonale šťavnaté. Vhodné i jako příloha k pečené rybě nebo kuřeti.

Suroviny (2 porce):

  • 1 svazek bílého nebo zeleného chřestu
  • 300 g brambor (nové brambory, grenaille)
  • hrst čerstvého medvědího česneku,
  • 100 g měkkého tvarohu,
  • 2 lžíce smetany,
  • 1 lžička dijonské hořčice,
  • sůl, pepř, pár kapek citronu,
  • lžíce kvalitního olivového nebo řepkového oleje nebo másla

Postup:

  1. Brambory důkladně omyjte (neloupejte) a vložte do parní trouby. Nastavte 100 °C na 20–25 minut.
  2. Chřest oloupejte (u bílého) a odlomte dřevnaté konce. Přidejte ho do trouby posledních 10 minut k bramborám.
  3. Mezitím si připravte zálivku: tvaroh vyšlehejte se smetanou, přidejte hořčici, nasekaný medvědí česnek, sůl, pepř a pár kapek citronu.
  4. Servírujte s trochou oleje nebo rozpuštěného másla.

Jarní zeleninový pekáček s tempehem, novými bramborami a šťovíkovým pestem

Suroviny (2–3 porce):

  • 300 g nových brambor
  • 1 hrst cukrového hrášku nebo mladého hrášku (lze i mražený)
  • 1 červená cibule
  • 1 svazek mrkve s natí
  • 150 g uzeného tempehu
  • olivový olej, sůl, pepř

Na pesto:

  • hrst šťovíku (nebo baby špenátu s trochou citronu)
  • slunečnicová semínka (2 lžíce)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, citronová šťáva

Postup v kombinované parní troubě Miele DGC:

  1. Brambory důkladně omyjte, pokrájejte na větší kousky, stejně tak mrkev a cibuli. Vše promíchejte s olejem, solí a pepřem.
  2. Tempeh nakrájejte na plátky a přidejte k zelenině.
  3. Vložte do neperforované nádoby nebo pekáčku vhodného do páry. Nastavte program kombinace horkého vzduchu + páry, 180 °C, cca 25–30 minut.
  4. Mezitím připravte pesto: vše rozmixujte dohladka, případně dochuťte citronem.
  5. Servírujte s pestem a případně trochou nati z mrkve (lze nasekat a přidat na závěr).

Jaro začíná ve vaší kuchyni

Pokrmy, které voní po jaru, chutnají jako domov a připravíte je s lehkostí. To je filozofie, která se potkává se značkou Miele, kde kvalita, inovace a jednoduchost vytvářejí prostor pro skutečný požitek z vaření. Využijte sezonní příležitost a proměňte kuchyň v místo radosti, tvůrčí energie, každodenní inspirace a skvělé chuti! Více informací o kuchyňských přístrojích Miele najdete na www.miele.cz.

Fotogalerie
22253 22254

Další články z rubriky

Tea Tree ožívá v moderním kabátě plném svěžesti a smyslového zážitku

Tea Tree ožívá v moderním kabátě plném svěžesti a smyslového zážitku

Autorské představení nové kolekce BORIS KRAL by KLENOTY AURUM (FW25) na MBPFW

Autorské představení nové kolekce BORIS KRAL by KLENOTY AURUM (FW25) na MBPFW

 

Nechte se oslnit výsledky IPL epilátoru Braun Skin i-expert - hladká pokožka bez chloupků až na 2 roky!

Nechte se oslnit výsledky IPL epilátoru Braun Skin i-expert - hladká pokožka bez chloupků až na 2 roky!

Oživte svůj interiér se značkou SCANquilt

Oživte svůj interiér se značkou SCANquilt

Chytrá aktualizace usnadňuje péči o domácnost

Chytrá aktualizace usnadňuje péči o domácnost

PURE fest

Písecký víkend módy a designu