S příchodem jara přichází i touha po obnově a osvěžení. Stejně jako probouzející se příroda kolem nás, i naše kuchyně si zaslouží jarní probuzení. Detox kuchyně není jen o hloubkovém úklidu, ale i o promyšleném uspořádání prostoru a přípravě na sezónu plnou čerstvých surovin. Začněte systematickým přeorganizováním vaší ledničky a spíže. Chladicí spotřebiče Miele s technologií DynaCool zajišťují rovnoměrnou cirkulaci vzduchu, díky čemuž můžete optimálně využít každý centimetr úložného prostoru.
Tipy pro jarní uspořádání ledničky:
- Vyhraďte nejvíce viditelné police pro čerstvé sezónní suroviny jako chřest, medvědí česnek a jarní cibulku.
 - Využijte speciální zásuvky PerfectFresh Pro pro prodloužení čerstvosti právě zakoupených farmářských produktů.
 - Pravidelně kontrolujte datum spotřeby a starší položky spotřebujte přednostně.
 
Chytré uspořádání spíže:
- Přesuňte zimní zásoby (zavařeniny, sušené houby) do zadní části a dopředu umístěte lehčí jarní ingredience.
 - Vytvořte si sekci pro čerstvé bylinky, které lze pěstovat na parapetu a využívat je denně pro osvěžení pokrmů
 
Trendy v minimalistické kuchyni a organizovaný prostor
Jaro je ideálním obdobím pro zjednodušení a minimalizaci. Spotřebiče Miele se svým nadčasovým designem a možností zabudování perfektně zapadají do konceptu minimalistické kuchyně.
Jak docílit organizovaného prostoru:
- Vsaďte na vestavné spotřebiče Miele v jednotném designu, které vytvoří čisté linie,
 - využijte chytré úložné systémy pro kuchyňské náčiní, které sníží vizuální chaos,
 - pořiďte si multifunkční spotřebiče, které zastoupí více funkcí a šetří místo (např. kombinovaná parní trouba Miele DGC).
 
Technologie Miele@home navíc umožňuje propojení spotřebičů s mobilní aplikací, díky čemuž máte dokonalý přehled o stavu vaší chladničky, trouby nebo myčky. Jednoduše nastavíte přípravu večeře ještě cestou z práce.
Výběr jarních receptů s masem i pro vegany
Probudit chutě, využít to nejlepší z přírody a zjednodušit si vaření? Ano, jaro je tu – a s ním i ideální čas začít vařit zdravěji, sezónně a s lehkostí. Díky parní nebo kombinované parní troubě Miele si můžete dopřát dokonalý chuťový zážitek i doma – třeba z farmářských surovin z nedalekého trhu.
Z trhu rovnou do páry
Jaro voní po medvědím česneku, křupe jako první ředkvičky a je tak jemné jako máslový chřest. Pokud milujete čerstvé suroviny z českých farem, trhů nebo vlastní zahrádky, je teď ten správný čas je naplno využít. A díky kombinované parní troubě Miele DGC si je připravíte tak, aby si zachovaly chuť, barvu, vitamíny a minerální látky.
Proč právě pára?
Kombinovaná parní trouba Miele DGC není jen o vaření „v páře“. Umí toho mnohem víc – kombinuje klasické pečení s párou, díky čemuž připravíte celé jídlo najednou, bez přenosu chutí a s minimem tuku nebo soli. Ocení to každý, kdo nechce trávit hodiny v kuchyni, ale přitom touží po dokonalém výsledku. Automatické programy navíc usnadní vaření i těm, kdo se s parní přípravou teprve seznamují.
Na co se od dubna do června zaměřit v české gastro sezóně?
- chřest – bílý i zelený, ideální na páru,
 - nové brambory – jemné, máslové, z českých polí,
 - medvědí česnek – voňavý jarní poklad,
 - špenát, mangold, kopřivy – na špenátový koláč nebo jako příloha,
 - rebarbora – skvělá do dezertů i jako kompot,
 - vajíčka, tvaroh, mléčné výrobky – od lokálních farmářů.
 
Sezónní suroviny dostupné na českém trhu v jarních měsících
Český jarní trh nabízí řadu lokálních surovin, které stojí za to vyzkoušet:
Pro maximum chuti a nutričních hodnot se vyplatí nakupovat na farmářských trzích nebo přímo od pěstitelů.
Jarní recepty pro parní i kombinovanou parní troubu Miele s masem i pro vegany
Krůtí roláda s bylinkovou nádivkou a zeleným chřestem
Suroviny (2–3 porce):
- 500 g krůtích prsou (plát na roládu)
 - 1 ks ideálně den starého celozrnného pečiva
 - 1 vejce (ideálně z volného chovu)
 - 50 ml mléka
 - hrst čerstvé petrželky, pažitky a medvědího česneku
 - 1 menší cibule
 - sůl, pepř
 - 1 svazek zeleného chřestu
 - 1 lžíce másla
 
Postup v kombinované parní troubě Miele DGC:
- Pečivo nakrájejte na kostičky, přelijte mlékem a nechte změknout.
 - Cibuli nakrájejte najemno, krátce osmažte na másle a vmíchejte do směsi s pečivem. Přidejte vejce, nasekané bylinky, sůl a pepř, až vznikne vláčná nádivka.
 - Krůtí plát rozklepejte, osolte, opepřete a potřete nádivkou. Zarolujte a zpevněte nití nebo provázkem.
 - Vložte do parní nádoby (případně na perforovaný plech) a nastavte troubu na 85 °C s párou po dobu 35 minut.
 - Chřest oloupejte (spodní část), přidej posledních 10 minut do trouby.
 - Před podáváním krátce opečte povrch rolády pro barvu (kombinace horký vzduch + gril).
 - Výsledkem je šťavnaté maso s voňavou jarní náplní, ideální s bramborami nebo bramborovou kaší z trouby.
 
Chřest s brambůrkami, medvědím česnekem a tvarohovým dipem
Lehké, chutné a výživné jídlo, které připravíte bez jediné kapky vody – a přesto bude dokonale šťavnaté. Vhodné i jako příloha k pečené rybě nebo kuřeti.
Suroviny (2 porce):
- 1 svazek bílého nebo zeleného chřestu
 - 300 g brambor (nové brambory, grenaille)
 - hrst čerstvého medvědího česneku,
 - 100 g měkkého tvarohu,
 - 2 lžíce smetany,
 - 1 lžička dijonské hořčice,
 - sůl, pepř, pár kapek citronu,
 - lžíce kvalitního olivového nebo řepkového oleje nebo másla
 
Postup:
- Brambory důkladně omyjte (neloupejte) a vložte do parní trouby. Nastavte 100 °C na 20–25 minut.
 - Chřest oloupejte (u bílého) a odlomte dřevnaté konce. Přidejte ho do trouby posledních 10 minut k bramborám.
 - Mezitím si připravte zálivku: tvaroh vyšlehejte se smetanou, přidejte hořčici, nasekaný medvědí česnek, sůl, pepř a pár kapek citronu.
 - Servírujte s trochou oleje nebo rozpuštěného másla.
 
Jarní zeleninový pekáček s tempehem, novými bramborami a šťovíkovým pestem
Suroviny (2–3 porce):
- 300 g nových brambor
 - 1 hrst cukrového hrášku nebo mladého hrášku (lze i mražený)
 - 1 červená cibule
 - 1 svazek mrkve s natí
 - 150 g uzeného tempehu
 - olivový olej, sůl, pepř
 
Na pesto:
- hrst šťovíku (nebo baby špenátu s trochou citronu)
 - slunečnicová semínka (2 lžíce)
 - 2 lžíce olivového oleje
 - sůl, citronová šťáva
 
Postup v kombinované parní troubě Miele DGC:
- Brambory důkladně omyjte, pokrájejte na větší kousky, stejně tak mrkev a cibuli. Vše promíchejte s olejem, solí a pepřem.
 - Tempeh nakrájejte na plátky a přidejte k zelenině.
 - Vložte do neperforované nádoby nebo pekáčku vhodného do páry. Nastavte program kombinace horkého vzduchu + páry, 180 °C, cca 25–30 minut.
 - Mezitím připravte pesto: vše rozmixujte dohladka, případně dochuťte citronem.
 - Servírujte s pestem a případně trochou nati z mrkve (lze nasekat a přidat na závěr).
 
Jaro začíná ve vaší kuchyni
Pokrmy, které voní po jaru, chutnají jako domov a připravíte je s lehkostí. To je filozofie, která se potkává se značkou Miele, kde kvalita, inovace a jednoduchost vytvářejí prostor pro skutečný požitek z vaření. Využijte sezonní příležitost a proměňte kuchyň v místo radosti, tvůrčí energie, každodenní inspirace a skvělé chuti! Více informací o kuchyňských přístrojích Miele najdete na www.miele.cz.
Fotogalerie














