Magazín Elita

„Čaj je mnohem víc, než jen nápoj“

„Čaj je mnohem víc, než jen nápoj“

Čaj. Jeden z nejstarších a nejoblíbenějších nápojů, který je součástí každodenního života milionů lidí po celém světě. A přesto pro většinu z nich zůstává mnohé z jeho kouzla ukryto. Vydejte se spolu s AHMAD TEA za poznáním kouzelného světa podmanivých chutí, vůní,

ale především příběhů, které každý doušek vypráví. Stačí hrstka sušených lístků, zalít horkou vodou a vstoupit.

Začíná váš den šálkem kvalitního čaje? Nebo patříte spíše k milovníkům kofeinu a čaj je doplňkovou záležitostí, v zimě na zahřátí, v létě s ledem na osvěžení, nebo když je nálada a příležitost na tradiční čaj o páté?  Pak zpozorněte a přijměte pozvání od AHMAD TEA k ochutnávce 3 čajových směsí, které ve vaší kuchyni nesmí chybět. Dozvíte se, jak vypadá správná příprava čaje, jakých chyb se nejčastěji dopouštíme, nebo za jakých okolností by i ten největší milovník kávy měl dát přednost právě čaji.

Čaj je mnohem víc, než jen nápoj

Dát si šálek čaje představuje pro většinu z nás běžnou součástí každodenní rutiny, nad kterou obvykle ani moc nepřemýšlíme. Přitom skutečný svět čajů nabízí mnohem víc! Chuť a vůně každého čaje se významně liší v závislosti na tom, zda pochází z Indie, Srí Lanky, Keni, Číny nebo z dalších čajových velmocí. Čaj v sobě ukrývá příběh místa svého původu, stejně jako příběh sběračů a sběraček, jejichž rukama každý jednotlivý čajový lístek prošel. Pití čaje tak může být stejně barvitým zážitkem, jako ochutnávání národních gastronomických specialit.

Dejte čaji čas

Základní pravidlo zní, čaj správně spařit a nespěchat. V závislosti na druhu čaje je důležité dát mu čas, aby se jeho chuť plně projevila. Většina černých čajů vyžaduje skutečně vroucí vodu, ideálně filtrovanou, a tedy zbavenou všech nečistot a chlóru. Teplota 100 °C platí pro čaj sáčkový i sypaný, zároveň však není vhodná opakovaně převařená. Vytrácí se z ní totiž velké množství kyslíku a nálev je pak matný a chuťově plochý. Sypaný čaj se nejlépe vyluhuje, pokud se zalije v konvičce či šálku předem vyhřátém horkou vodou, přikrytý pokličkou či podšálkem. Důležité je nespěchat, nestačí, když se výluh zabarví. Potřebuje svůj čas a na konci procesu je důležité jej ještě dobře promíchat. Stále máte pocit, že vůně kávy u vás vítězí? Zkuste alespoň k moučníku sáhnout po čaji – to radí odborník nejpovolanější, cukrář Josef Maršálek, který je zároveň ambasadorem Ahmad Tea. Káva totiž přes své výrazné aroma potlačí chuťový zážitek z dezertu, na rozdíl od čaje, který hru chutí nádherně harmonizuje a navzájem propojí.

EARL GREY TEA – černý čaj s bergamotovým aroma

Uklidňující, charakteristický citrusovou a květinovou vůní, a načervenalou, hnědou barvou

Jedna z nejznámějších a zároveň nejoblíbenějších černých čajových směsí, která je vyhlášená lehkými citrusovými tóny bergamotu a výraznou silnou chutí. Skvěle se hodí po obědě s plátkem citrónu nebo během odpoledne, lehce silnější s trochou mléka.

Ahmad Tea Earl Grey je důmyslnou směsí čajů z východní Afriky, převážně z Keni. Kvalitní lístky z keňských čajovníků dodávají svěžest, exkluzivní bergamotové aroma čaj obohatí o exotickou vůni citrusů a ve výsledků dotváří uklidňující charakter tohoto nápoje.

Čaj Earl Grey byl pojmenován na počest britského premiéra Charlese Greye v 19. století. Z tohoto důvodu je na krabičce malba Thomase Pickena „The New Houses of Parliament“ (Nové budovy parlamentu). Ahmad Tea Earl Grey je nejen velmi oblíbený mezi zákazníky, ale získal i prestižní ocenění Great Taste. Porotci nejvíce oceňovali vyváženost chuti a označili jej jako „ukázkový příklad správného Earl Grey čaje“.

Příprava: Lžičku čajové směsi / čajový sáček zalijte 200 ml vroucí vody, nechat louhovat 3-5 minut, nakonec dobře promíchat a podávat.

ENGLISH BREAKFAST – silný, sytý a hřejivý čaj, ideální ráno s trochou mléka

Životabudič, charakteristický bohatou, sladovou vůní, velmi jasným vzhledem, a načervenalou, hnědou barvou

English Breakfast je jedním z klenotů britského čajového impéria. Zkušení čajoví mistři Ahmad Tea zde kombinují indický Assam, který je pověstný sladovou, krémově bohatou chutí, svižný Cejlon a temperamentní keňské a rwandské čaje, typické jasnou zářivostí a výraznou chutí.

Exkluzivitu této směsi zajišťuje vysoký podíl second flush Assamu, tedy Assamu získaného v tzv. období kvality. Second flush, neboli druhý sběr,
je považován za vrcholné období, jelikož přináší bohatou chuť a jasnou zlatavou barvu.
Tento mimořádně oblíbený čaj britského národa byl oceněn porotci soutěže Great Taste Award, kteří mu udělili jednu hvězdičku a cenu za "dobrý snídaňový čaj".

Příprava: Lžičku čajové směsi / čajový sáček zalít 200 ml vroucí vody, nechat louhovat 3-5 minut, nakonec dobře promíchat a podávat.

ENGLISH TEA No.1 – elegantní černý čaj s jemným nádechem bergamotu

Osvěžující, charakteristický čerstvou vůní a delikátní chutí, extrémně jasným vzhledem, a načervenalou, hnědou barvou

English Tea No.1 je jedinečnou směsí svěžích a elegantních černých čajů s jemným nádechem bergamotu. Jedná se
o nádherně vyvážený nápoj, ideální pro ty, kdo preferují delikátnější styl klasického britského čaje.

Hlavní složka této směsi pochází z Keni, dále obsahuje čaj ze Srí Lanky (Cejlon), Assamu (Indie) a Rwandy. Keňské
a rwandské čaje dodávají jas a svěží chuť, kvalitní čaj Assam sladovou, krémovou bohatost. Podíl cejlonského čaje z kopcovitých čajových zahrad v centrální části Srí Lanky, odkud pocházejí ty nejjemnější a nejdelikátnější čaje, zajišťuje svěží a živou povahu této směsi. English Tea No.1 má ostré, lehce trpké aroma, je výrazný, zároveň však jemně voňavý.
Díky tomu se z něj připravuje příjemně osvěžující nápoj, který si můžete vychutnat s trochou mléka nebo s plátkem citrónu pro podtržení citrusových tónů čaje.

Pro design balení byl vybrán obraz Williama Lionela Wyllieho "Otevření Tower Bridge" – výjev, který oslavuje britskou výjimečnost.

Příprava: Lžičku čajové směsi / čajový sáček zalít 200 ml vroucí vody, nechat 5-8 minut louhovat, nakonec dobře promíchat a podávat.

Pro více informací a zajímavé inspirace navštivte: https://www.ahmadtea.cz/


Další články z rubriky

Adventní kalendáře Waterdrop: 25 dní a 25 překvapení

Adventní kalendáře Waterdrop: 25 dní a 25 překvapení

Říjen je měsícem kávy i úsměvů

Říjen je měsícem kávy i úsměvů

Vysočina zve první říjnový víkend na Dny otevřených ateliérů

Vysočina zve první říjnový víkend na Dny otevřených ateliérů

Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou

Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou

Kouzlo italské kulinářské tradice přímo v centru Prahy

Kouzlo italské kulinářské tradice přímo v centru Prahy