Magazín Elita

Muzikál ELA! přináší nelehký život netuctové dívky i její zářivou závodní kariéru v rytmu jazzu

Muzikál ELA! přináší nelehký život netuctové dívky i její zářivou závodní kariéru v rytmu jazzu

Je to pár týdnů, co jsem se dozvěděl, že Moravské divadlo Olomouc chystá muzikál ELA! Že by chystalo inscenaci o jazzové královně Elle Fitzgerald? To mne napadlo hned, ale tuhle myšlenku jsem zase rychle zapudil, protože vzápětí jsem se dozvěděl, že to bude Ela s jedním „l“, zato s vykřičníkem, a že se bude celý rozvětvený příběh točit kolem legendární závodnice Elišky Junkové, olomoucké rodačky.

Světová premiéra inscenace ELA! proběhla v pátek 3. května a já viděl první reprízu hned následující den. Tak jako tak na mě udělalo představení velký dojem. Už jenom, že jde o původní muzikál a že více než dvouhodinovou barevnou show obestírá hudba v intencích swingu a jazzu, svižná taneční “lehkonohá“ choreografie i obdivuhodné herecko-pěvecko-taneční kreace všech protagonistů.

I když klavírní foxtrot Bugatti step z pera Jaroslava Ježka (který je považován za průkopníka jazzové hudby v Československu) zaznívá v inscenaci ELA! několikrát, drtivá většina jazzové hudby je dílem skladatele a aranžéra Filipa Tailora, přičemž autorem písňových textů i celého libreta je Tomáš Syrovátka. Inscenaci režíroval s členy činoherního souboru MDO Roman Vencl, který vsadil na další talentované spolupracovníky. Všehno do sebe zapadá – atmosféra první republiky, choreografie (Petra Parvoničová a Barbora Lahučká) či scéna a kostýmy (Miroslav Král).

Rytmický puls, který nápadně připomíná čtyřtaktní motor

Asi víte, že právě zmíněnou skladbou Bugatti step se Jaroslav Ježek nechal inspirovat vozem značky Bugatti, který vyhrál závod na Masarykově okruhu v Brně v roce 1930. Není ani žádným tajemstvím, že tato skladba byla poctou české automobilové závodnici Elišce Junkové, která rovněž závodila ve voze Bugatti. Ostatně, inspirace tehdejšímu automobilovými závody je patrná i ze samotné kompozice, která je vystavěna na intervalu kvarty a celou skladbu také prostupuje rytmický puls nápadně připomínající čtyřtaktní motor.

Hudební tvář muzikálu stojí a padá jednak na špičkovém výkonu hudební skupiny Natálie Tichánkové & 4GOOD, jednak na tvárných protagonistech na scéně. Ať už jsou to Natálie Tichánková, Vlasta Hartlová a Jan Ťoupalík v hlavních rolích, tak v neméně důležitých postavách, které ztvárňují Jaroslav Krejčí, Ivana Plíhalová, Václav Bahník, Petr Vaněk či proměnlivou company (Lenka Kočišová, Marek Pešl, Tomáš Krejčí, Zdeněk Julina, Vendula Nováková, Kristína Herz, Naďa Chroboková-Tomicová a Adam Sychrow j. h.).

Nejúspěšnější automobilová závodnice všech dob

Autoři věnovali muzikál ELA! věhlasné automobilové závodnici, která platila za nejrychlejší ženu světa a která je dodnes hodnocena jako nejúspěšnější automobilová závodnice všech dob. Nelehký život netuctové dívky i její zářivou závodní kariéru, která netrvalo až tak dlouho, přináší obraz po obraze, až je z toho takřka akční podívaná, uvěřitelná mozaika. Výborný je i nápad obsadit dvě herečky do role Ely, které dodávají hlavní postavě plasticitu a barevnost.

Po lednové premiéře hudebního titulu Liška B., na který můžou být olomoučtí činoherci hrdí, mám pocit, že jasnozřivá dramaturgie dokázala znovu, že ví, co chce, ale také, že činoherní soubor dokáže mnohé i co se muzikálového divadla týče.

Autor: Robert Rohál

Foto: MDO

Fotogalerie
19895 19896 19897 19898 19899 19901

Další články z rubriky

Koncept SaSaZu oslavuje 15 let, k narozeninám si nadělil  novou restauraci SaSaZu Oldtown v centru Prahy

Koncept SaSaZu oslavuje 15 let, k narozeninám si nadělil novou restauraci SaSaZu Oldtown v centru Prahy

Podzimní JazzFestBrno ozdobí Al Di Meola, Kamasi Washington, José James nebo Jiří Slavík s radikálními úpravami polky

Podzimní JazzFestBrno ozdobí Al Di Meola, Kamasi Washington, José James nebo Jiří Slavík s radikálními úpravami polky

Renomovaný fotograf Jindřich Štreit vystavuje v Kroměříži

Renomovaný fotograf Jindřich Štreit vystavuje v Kroměříži

Netflix vypouští thriller o sériovém vrahovi, který má i českou stopu

Netflix vypouští thriller o sériovém vrahovi, který má i českou stopu

Fest1val je zahájen. Těšit se můžete na filmové premiéry, módní přehlídky, architekturu a design.

Fest1val je zahájen. Těšit se můžete na filmové premiéry, módní přehlídky, architekturu a design.