Magazín Elita

Flor de Sal d' Es Trenc - uzený solný květ pro milovníky grilování

Flor de Sal d' Es Trenc - uzený solný květ pro milovníky grilování

Výjimečná, úžasná, tradiční a v té největší kvalitě. To je mallorská sůl Flor de Sal d' Es Trenc. Seznamte se s „uzeným“ solným květem, který je velmi oblíbený mezi milovníky grilování a je skvělý i na přípravu marinád. Grilovací sezóna budiž zahájena.

Solný květ vyniká svou křupavostí a lehce nasládlou chutí. Díky unikátní vlastnosti vytáhne přirozenou chuť pokrmů a rozvine její aroma, takže si můžete vychutnat svoje jídlo na maximum.

Uzený solný květ se vyrábí šetrným studeným zauzením, pomocí kouře z bukového dřeva, které trvá až sedm dní. Díky tomu má tato sůl přirozeně kouřovou chuť a jantarovou barvu. Uzený solný květ se skvěle hodí na grilované pokrmy a na zjemnění polévek a do marinád.

A proč je solný květ FLOR DE SAL D´ES TRENC tak výjimečný?

 V oblasti chráněného přírodního parku Salinas d´Es Trenc vzniká díky neopakovatelnému mikroklimatu jedna z nejkvalitnějších solí na světě. Sbírá se od května do září, kdy jsou podmínky kolem zdejších solných kanálů ideální: ranní mlhy, hřejivé slunce a osvěžující vítr na povrchu salin tvoří solné krystalky, jakýsi tenký solný led. Ten se ručně sbírá do proutěných košů a pak se na slunci nechává uschnout, čímž vznikají typické vločky, kterým se říká solný květ. Ten je výjimečně křupavý a díky jemně nasládlé chuti i výjimečně dobrý. Pro své vlastnosti je tato sůl ceněná šéfkuchaři a gurmány po celém světě, díky absenci jakýchkoliv přídatných látek zvýrazňuje přirozenou chuť pokrmů.

Panenská mallorská sůl je 100 % přírodní, nerafinovaná a oproti běžné mořské soli obsahuje až 20x více hořčíku. Najdete v ní na 80 minerálních a stopových prvků, obsah samotného chloridu sodného je však velmi nízký – díky těmto unikátním vlastnostem je FLOR DE SAL D’ES TRENC vhodná i pro ty, koho trápí vysoký krevní tlak a další kardiovaskulární problémy.

BIO solný květ d' Es Trenc – SMOKED  90 g / 259 Kč

Máte rádi grilování? Pak by uzený solný květ neměl chybět ani ve vaší kuchyni. Vyrábí se šetrným studeným zauzením pomocí kouře z bukového dřeva, které trvá až sedm dní. Díky tomu má tato sůl přirozeně kouřovou chuť a jantarovou barvu. Perfektně se hodí na grilované pokrmy a na zjemnění polévek a do marinád.

Použití: Solný květ se používá až na dochucení naservírovaného jídla, v závěru vaření, nebo do marinád.

Složení: Solný květ 100% BIO uzený, bukový kouř.

Recept na Steak s uzeným solným květem/2 porce

  • 2 steaky z vyzrálého hovězího masa (rib eye steak) 
  • panenská mořská sůl Natural Mallorca 
  • olej 
  • uzený solný květ Natural Mallorca 
  • čerstvě mletý pepř 
  • 2 lžíce majonézy 

Chimichurri s uzeným solným květem Natural Mallorca

  • 1 svazek hladkolisté petržele 
  • 1 chilli paprička 
  • 1 stroužek česneku 
  • 2 lžíce limetové šťávy z 1/2 limety 
  • 40 ml červeného vinného octa 
  • 150 ml extra panenského olivového oleje 
  • 1/4 lžičky uzeného solného květu 
  • čerstvě mletý pepř podle chuti 

Postup:

  1. Maso posolte z obou stran panenskou mořskou solí. Tím dojde ve svalovině k rozprostření soli a „zakonzervování“ vláhy, díky které bude steak maximálně šťavnatý a „křupavý". Chce to ale čas, proto je potřeba udělat to ideálně den nebo alespoň půl dne předem. Pak ho zabalte a uložte do lednice v zóně s 0°– 2°C. Pokud čas nemáte, maso nesolte, jen ho osušte. Než budete maso grilovat, nechte ho temperovat na pokojovou teplotu.
  2. Ideálně půl dne předem si připravte chimichurri salsu, aby se stihla rozvonět. Nakrájejte petrželku, nasekejte chilli a česnek bez vnitřního klíčku nadrobno a smíchejte se všemi odměřenými ingrediencemi v zelenou „omáčku“. 
  3. Maso osušte papírovou utěrkou z obou stran a potřete ho olejem. Rozehřejte pánev nebo gril a opékejte steak tak dlouho, dokud nebudete spokojení.
  4. Maso pak nechte odpočinout pod alobalem, který na několika místech protrhněte, aby se nezapařilo. Maso jednou během odpočinku otočte. Pak ho nakrájejte na tenké plátky, osolte uzeným solným květem, opepřete a servírujte s trochou majonézy a chimichurri salsou. 

K dostání na www.naturalmallorca.cz

Kromě kompletní nabídky Solného květu zde najdete také ručně vyráběné české mlýnky přímo pro Natural Mallorca, kampotský pepř nebo výběrový olivový olej Azada.

Fotogalerie
19886

Další články z rubriky

Bio Vysočina je delikatesa, která vyvolá dokonalé gurmánské zážitky

Bio Vysočina je delikatesa, která vyvolá dokonalé gurmánské zážitky

Objevte Příběh AMONIT v podzemí lednického zámku a ve vinařství AMONIT

Objevte Příběh AMONIT v podzemí lednického zámku a ve vinařství AMONIT

Láskyplné květnové speciality v pekařství PAUL

Láskyplné květnové speciality v pekařství PAUL

První hit letošního léta. Novinka waterdrop® Microdrink ICE TEA RASPBERRY

První hit letošního léta. Novinka waterdrop® Microdrink ICE TEA RASPBERRY

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky