Magazín Elita

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z pšenice jednozrnky a dvouzrnky

Se zvyšujícím se zájmem o zdravý životní styl se lidé častěji obracejí k původním, alternativním nepřešlechtěným plodinám, mnohdy označovaným jako superpotraviny. Takové plodiny najdeme i v naší přírodě – borůvky, česnek, cibuli, vlašské ořechy, pohanku nebo původní obilniny. Patří mezi ně pšenice jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice a špalda. Říká se jim „léčivé obilí“ díky vyššímu obsahu živin, bílkovin a antioxidantů. Pokud použijete tyto plodiny v bio kvalitě, máte záruku, že byly vypěstované v našich klimatických podmínkách, bez chemie a z osiva bez šlechtění a modifikace.

Příběh začal ve Starém Městě 

Původní zapomenuté obilniny pěstuje v systému ekologického zemědělství společnost Probio ze Starého Města pod Sněžníkem už přes třicet let. Spoluzakladatel a zemědělec Martin Hutař se v 90. letech rozhodl hospodařit bez chemie, využívat znalosti a zkušenosti předků, pátral v historické literatuře po tehdejších plodinách, hledal je a zkoušel je pěstovat. Tímto přístupem do české krajiny i kuchyně vrátil pohanku a špaldu.

Postupně přidal i pšenici jednozrnku a dvouzrnku. Tyto obilniny si uchovávají vlastnosti divokých bylin, jsou silné, odolné a vitální. Mají vyšší obsah živin, které tělo dokáže lépe zpracovat. Lze říci, že stravitelnost původních obilovin máme v DNA. Maximum prospěšných látek získáme z celého obilného zrna, ať už ve formě celých zrn, vloček, nebo celozrnné mouky. „V Probiu o tyto výjimečné odrůdy pečujeme od začátku do konce – sami si pěstujeme osivo, na vlastních polích nebo u prověřených farmářů pěstujeme obilniny, sklízíme je, čistíme a meleme ve vlastních mlýnech a nakonec je balíme do krásných ekologických obalů,“ říká Martin Hutař.

Pšenice jednozrnka do polévek, vloček i do salátů

Tuto pšenici pěstovali už první zemědělci v mladší době kamenné, tedy před 10 000 lety. Jednozrnka obsahuje až 20 % bílkovin, skoro dvakrát tolik než pšenice setá, a také karotenoidy. Ty blokují tvorbu škodlivého cholesterolu, zpomalují vývoj makulární degenerace a zlepšují imunitu. Ačkoliv jednozrnka obsahuje lepek, lidé s intolerancí lepku ji snášejí dobře.

Jednozrnka má drobná placatá zrnka, která po uvaření příjemně křupou a zároveň jsou měkká a chutnají jemně oříškově. Výtečně se hodí do zeleninového salátu, polévky minestrone, do pilafu či jako příloha k rybám či masu. Velice příjemně a chutně nahradí zcela nebo částečně rýži v jakémkoliv rizotu. Ve formě vloček si ji vychutnejte v ranní kaši, domácí granole, sušenkách, základu cheesecaku či v zeleninových placičkách. Zrna lze i fermentovat, což posílí jejich výživovou hodnotu.

Pšenice dvouzrnka pro lepší imunitu

Je lehce stravitelná a doslova hýčká trávicí trakt, dokonce vyhovuje i některým celiakům. Obsah bílkovin se pohybuje mezi 15 a 24 %, zatímco u pšenice seté je to pouhých 12 %. Zinek podporuje imunitu a zdravé vlasy a nehty. Na našem území se pěstovala až do 6. století, kdy ji nahradila právě pšenice setá. 

Zrna je třeba namočit předem a uvařit doměkka, pak přímo zazáří v polévkách, salátech, nákypech, placičkách a karbanátcích. Dvouzrnku můžete využít stejně jako jednozrnku místo rýže při přípravě rizota. Z mouky upečete sušenky, krekry, pizzu, chléb i palačinky nebo lívance.

Ve světě plném podnětů, novinek a exotických surovin si původní plodiny zaslouží naši pozornost. Dodávají nám přesně ty látky, které naše tělo potřebuje, harmonizují naše trávení a vracejí nás ke kořenům. Jejich všestranné využití pak rozehrává fantazii a touhu experimentovat. Objevte jejich výbornou chuť, výjimečné vlastnosti a plejádu nových pokrmů. Inspirovat se můžete třeba recepty Hanky Zemanové, dlouholeté propagátorky biopotravin a autorky úspěšných knih BioAbecedář, Bioreceptář a Rytmus roku.

https://www.probio.cz

Fotogalerie
19842 19843 19844 19845

Další články z rubriky

Užijte si zimní pohádku na Žďársku

Užijte si zimní pohádku na Žďársku

 

Správná hydratace je tajemstvím Australian Open

Správná hydratace je tajemstvím Australian Open

 

The Artisan představuje speciální valentýnské menu, nechybí romantická večeře, brunch ani koktejly

The Artisan představuje speciální valentýnské menu, nechybí romantická večeře, brunch ani koktejly

Nápoje dodávající energii při tréninku i během náročného dne

Nápoje dodávající energii při tréninku i během náročného dne

Zdravá lednová inspirace: začněte nový rok v barvách s našimi řepovými palačinkami!

Zdravá lednová inspirace: začněte nový rok v barvách s našimi řepovými palačinkami!

Papilonia

Retrohraní