Magazín Elita

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo jednoho z největších českých myslitelů, filozofů a spisovatelů Jana Amose Komenského, Labyrint světa a ráj srdce, loni oslavilo 400 let od dokončení první verze rukopisu, kniha pak vyšla v roce 1631. Dílo, které je filozofickou rozpravou nad smyslem života, se letos vrátí na divadelní prkna. Hudební divadlo Labyrint autorky Jarmily Bekové v provedení sólistů Jiřího Macha, Radka Novotného, Jana Sklenáře a samotné autorky, symfonického orchestru Camerata Moravia, pěveckého sboru Chermon a kapely pod taktovkou dirigenta Joela Hány bude uvedeno 3. října 2024 v brněnském Sonu a 15. října 2024 v pražském divadle Hybernia. Speciálním hostem představení bude i hudebník Majk Spirit.

„Jan Amos Komenský je pro mě fascinující osobnost. Obdivuji jeho odvahu a vytrvalost, s jakou čelil těžkým ztrátám. Dokázal se znovu zvednout i ve chvíli, kdy mu shořelo celoživotní dílo, přišel o manželku a děti, byl vyhnán ze své vlasti. Myslím, že v rozkolísaných časech, které zažíváme, je naděje, že existují cesty z životních labyrintů naprosto zásadním poselstvím. Komenského myšlenky ovlivnily bez nadsázky celý svět, proto jsme Labyrint připravili v současném jazyce, aby byl příběh Poutníka srozumitelný i dětem,“ říká Jarmila Beková, autorka představení. Její snahou společně s režisérkou Hanou Mikoláškovou je moderně a srozumitelně připomenout život a dílo Učitele národů. Jedním ze sólistů představení je herec a zpěvák Jan Sklenář, v hlavních rolích vystoupí brněnští herci Jiří Mach a Radek Novotný.

Celý program zahájí hudebník Majk Spirit se svou písničkou Ráj srdca ve speciálním aranžmá pro symfonický orchestr. Společně s autory projektu si klade za cíl popularizovat odkaz Komenského a konkrétně toto dílo, jehož myšlenka je podle něj je stále živá a platná. „Poprvé jsem Labyrint svět a ráj srdce četl asi před deseti lety, ale pořád se k té knize vracím. Je to velmi hluboké a silné dílo a vždycky v něm najdu nějaký nový zajímavý pohled na svět. Už název je krásnou metaforou života a je fascinující, že ta moudrost v něm přetrvala čtyři sta let. Nadčasovost je výsadou velkých uměleckých děl,“ říká Majk Spirit. „Komenský byl určitě jednou z nejdůležitějších osobností nejen naší historie, proto je mi velkou ctí se do projektu zapojit a zaujmout i mladší publikum,“ dodává.

„Jedná se největší divadelní představení v rámci odkazu Komenského, pod taktovkou dirigenta Joela Hány vystoupí 54 účinkujících. Představení mělo premiéru 8. března v brněnském Sonu, dva dny před začátkem covidové pandemie. Labyrint ale zůstal živý, máme za sebou vyprodané představení v Olomouci, Praze, ale i na multižánrovém hudebním festivalu Litava Park či v Brandýse nad Orlicí, kde Komenský toto dílo psal. Nyní chceme dílo opět představit v Praze a Brně, a to vždy ve dvou časech, aby mohli představení navštívit i menší děti. Novinkou je také účast Majka Spirita, ze které máme velkou radost,“ říká za organizátory Klára Mars.

Představení proběhnou v Brně 3. 10. od 17. a 20 hodin (Sono) a v Praze 15. 10. (Hybernia) od 17 hodin a od 20 hodin. Lístky jsou již nyní v prodeji v sítích GoOut a TicketLive. Cena vstupenky je 690 Kč (dospělý) a 350 Kč (dítě do 12 let).

Více informací: https://chermon.cz/labyrint

Tvůrci a účinkující:

Hudba a texty – Jarmila Beková, spolek Chermon

Scénář na motivy Labyrintu světa a ráje srdce J. A. Komenského – Jarmila Beková

Režie – Hana Mikolášková

Scénografie a kostýmy – David Janošek

Dirigent – Joel Hána

Symfonický orchestr – Camerata Moravia

Pěvecký sbor – spolek Chermon

Produkce – Klára Mars

Sólisté:

Jiří Mach (Městské divadlo Brno, laureát Cen Thálie 2018)– Poutník

Radek Novotný  – Všezvěd Všudybud

Jarmila Beková – Mámení

Magda Orlová –Moudrost

Jan Sklenář - Osud, Kristus

Speciální host – Majk Spirit

Fotogalerie
19816 19817 19818 19819

Další články z rubriky

Menopauzou s lehkostí: Tajemství spokojené ženy a jejího okolí

Menopauzou s lehkostí: Tajemství spokojené ženy a jejího okolí

Nová Spirála otevře na podzim své brány po více než dvaceti letech

Nová Spirála otevře na podzim své brány po více než dvaceti letech

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozeniny v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozeniny v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku