Magazín Elita

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Na jaře se probouzí příroda, začínají hřát první ostřejší paprsky a konečně můžeme začít odhazovat bundy a kabáty a začít se věnovat zahrádkám i outdoorovým aktivitám. Právě sluneční UV záření, větrné počasí, všudypřítomný pyl a kutilské práce či sport venku mohou představovat riziko pro naše oči. Podívejte se, jaké nástrahy na vás na jaře číhají, a jak jim čelit.

Ach ty alergie…

Pylové alergie, vyvolané pyly ze stromů, trav či dalších rostlin, jsou nejčastějším typem alergií. Podle informačního webu PylováSlužba.cz trpí pylovou alergií až 40 % lidí v Evropě a za posledních 20 let se například počet alergiků na pyl břízy zvýšil 3×[1]. Pylová sezóna začíná prakticky už v předjaří. Když je hezké počasí, mohou kupříkladu alergici na olši či lísku pociťovat problémy už v únoru. Teplota vzduchu, atmosférické srážky, vítr a sluneční záření, ovlivňují množství pylu ve vzduchu.

Kromě rýmy a kašle se mohou pylové alergie projevovat také slzením a pálením očí či jejich natékáním. Typickým příznakem alergické reakce je bledý, průhledný a vodnatý otok oka. Když se alergen dostane do očí, způsobuje podráždění oční spojivky, která se zanítí. „Nejdůležitější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší, raději co nejméně vycházejte ven. Při příchodu domů pak je vhodné oči důkladně propláchnout, ale ideální je osprchovat se celý a nejlépe i vyměnit oblečení. Pokud jezdíte autem, neměli byste šetřit na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě,“ doporučuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Alergikům obvykle pomohou antihistaminika, tedy léky, které předepisuje imunolog, alergolog či praktický lékař. „Antihistaminika se dají kapat i do očí a do nosu. Opravdu rychle a výborně zabírají, takže stoprocentně alergikům doporučuji tyto neškodné léčebné prostředky používat,“ nabádá MUDr. Valešová.

Nepodceňujte první sluneční paprsky

Ne nadarmo se říká, že jarní paprsky bývají zrádné. Přestože je ještě chladno, sluneční záření je již velmi intenzivní. Může způsobit spálení pokožky a také mít nepříznivý dopad na oči. Kromě krému se SPF ochranou proto nezapomínejte ani na kvalitní sluneční brýle. „Ty, které koupíte v optice, mají zaručeně 100% ochranu před UV zářením, ale u nákupu na stánku nebo v drogerii kvalitu filtru nemáte zaručenou,“ varuje optička Pavla Bendová z Oční optiky OptoVize.

Sluneční jas může dráždit oči, ale pokud se nedíváte přímo do slunce, nepoškodí je. Škodlivou složkou slunečního záření je neviditelné UV záření. To může v dlouhodobém horizontu způsobit šedý zákal, věkem podmíněnou makulární degeneraci nebo i zhoubný nádor. Přímý pohled do slunce zase vyvolává vznik jizvy v místě žluté skvrny sítnice. Ultrafialové záření při dopadu na oko může poškodit zejména vnější vrstvu rohovky, což se často neprojeví hned, ale až po šesti nebo dokonce dvanácti hodinách, kdy začnou oči bolet, slzet, objevuje se světloplachost. Problém se následně řeší kapáním analgetik do očí, pomáhá také přikládat studené obklady a ideálně pobývat v tmavé místnosti. Navíc brýle chrání i tenkou kůži kolem očí, která je náchylná ke spálení, zároveň není vhodné na ni nanášet opalovací krém.

Brýle by ideálně měly mít velká skla. Sluneční záření se odráží od okolního prostředí, takže dobře padnoucí brýle chrání zrak před účinky ostrého slunečního svitu i před odrazy z různých stran. Musejí dobře padnout za ušima, a hlavně na kořeni nosu, aby nepadaly, ale ani netlačily. Řasy by se při mrkání neměly dotýkat brýlových čoček.

Jarní vítr vysušuje slzný film

Nadměrné slzení, zarudnutí a pocit zrnka písku v oku nemusí být jen následkem pylové alergie, ale může se jednat i o syndrom suchého oka, který se zhoršuje vlivem vnějších vlivů, jako je větrné počasí. Slzy se skládají ze tří hlavních složek: tuku (oleje), hlenu a vody. Netečou nám pouze ve chvíli, kdy pláčeme, ale mají také důležitý úkol – neustále zvlhčovat povrch oka. Pokud dojde k narušení přirozené tvorby slzného filmu (právě kvůli větru, ale i klimatizaci, pobytu v přetopené místnosti, prašném, suchém či zakouřeném prostředí), suché oko paradoxně začne nadměrně slzet. Je to proto, že narušený slzný film oko nedostatečně chrání a dochází k jeho podráždění.

Jako první pomoc mohou sloužit volně prodejné umělé slzy, kterými lze oči pravidelně zvlhčovat. Zároveň jako prevenci noste ve větrném počasí brýle chránící oči, zejména při sportování. Pokud by potíže přetrvávaly, navštivte oftalmologa, u něhož můžete podstoupit speciální test – analýzu slzného filmu. „Podle výsledku lékař pacientovi doporučí řešení. Tím mohou být umělé slzy, oční gel nebo ucpávky slzných kanálků – dle závažnosti a také dle preferencí pacienta,“ uvádí doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Pozor na úrazy na zahrádce

Každý správný zahrádkář už v únoru vyhlíží netrpělivě jaro, aby se mohl věnovat svému oblíbenému koníčku. Právě při zahrádkářských či kutilských pracích ale často dochází k různým úrazům oka. Noste proto při těchto činnostech ochranné brýle, ale zapomínat byste neměli ani na pracovní rukavice. „Velké procento poranění oka spočívá v tom, že si potřísněnýma rukama bezmyšlenkovitě oči promneme,“ varuje primářka Valešová před častým nešvarem. Ještě větší nebezpečí, než je hlína v oku, představují chemikálie, jako jsou zahrádkářská hnojiva a postřiky, barvy, louhy, ale také vápno nebo malta. „Zasažené oko vyplachujte proudem studené vody alespoň 15 minut směrem od vnitřního koutku ven. Důkladnost výplachu nepodceňujte! Zejména louhy jdou vypláchnout velmi špatně a rozsah poškození oka se může projevit až za několik dní,“ varuje MUDr. Valešová a doporučuje: „I po důkladném vypláchnutí stejně raději vyhledejte lékařské ošetření.“ Lékaře byste měli vyhledat i v případě, kdy dojde k hlubšímu poranění, například když se do oka zasekne ocelová špona, odštěpek při broušení nebo řezání kovu anebo střep ze skla. V takovém případě nic nevyndávejte, jen oko překryjte sterilním obvazem, a co nejrychleji se dostavte do oční ambulance.

Outdoorové sporty

Letící hmyz, úlomky kůry či drobné kamínky se do oka mohou dostat nejen při zahradničení, ale také během outdoorových sportů. Každoročně se na jaře venku vyrojí nadšení milovníci cyklistiky, jízdy na in-linech, běhání a dalších pohybových aktivit. Ne všichni však mají na nose nasazené sportovní brýle. Přitom mohou ochránit oči před nepříjemnostmi, jako je uvíznutí cizího tělíska pod víčkem. Pokud k tomu dojde, vždy si nejprve umyjte ruce, než začnete nečistotu vyndávat. Častou chybou také je, když si člověk začne postižené oko mnout nebo třít, tím se situace ještě zhorší. „Tělísko odstraňujte z oka sterilním smotkem vlhké vaty nebo okrajem kapesníku, který před tím navlhčíte v čisté vodě. Nikdy ovšem ne tvrdým nebo nesterilním předmětem. Na závěr oko vykapejte borovou vodou nebo očními kapkami. Ale pozor, pokud zjistíte, že je těleso v oku hluboko zaseknuté, nikdy se nesnažte odstranit jej násilím. Raději oko překryjte sterilním obvazem a vyhledejte pomoc lékaře,“ popisuje správný postup primářka Valešová.

Brýle navíc ochrání oči i před závažnými zdravotními následky, například v případě pádu na kole či in-linech. „Nevyplácí se podcenit pohmoždění oka, či závažnější úraz, kdy dojde ke krvácení do sklivce nebo pohmoždění sítnice. Oko totiž může vyvolat takzvaný autoimunitní granulomatózní zánět. Což znamená, že imunitní systém člověka napadá druhé, nepoškozené oko, a může dojít k vážným komplikacím, až ke slepotě,“ varuje MUDr. Valešová. Důležité je, aby sportovní brýle kryly oči nejen zepředu, ale i z boku. Neměly by klouzat z nosu, a to ani když se sportovec začne potit.

Desatero pro zdravé oči na jaře

  • Dodržujte hygienu: Pravidelně si myjte ruce a nedotýkejte se očí špinavými prsty.
  • Noste sluneční brýle: Chrání oči před UV zářením, větrem i pylem.
  • Pořiďte si oční kapky: Zvlhčují a zklidňují oči při podráždění.
  • Nenoste kontaktní čočky: Ve dnech, kdy vás trápí alergie na pyl, anebo suché oči, sáhněte raději po dioptrických brýlích než po kontaktních čočkách.
  • Jestliže trpíte alergií, vyhledejte pomoc alergologa.
  • Dopřejte si dostatek spánku: Spánek pomáhá regenerovat oči.
  • Dodržujte pitý režim: Hydratace těla je důležitá i pro udržení kvality slzného filmu a prevenci suchých očí.
  • Noste ochranné brýle při nebezpečné práci na zahrádce nebo v dílně, anebo při outdoorových sportech.
  • V případě potřeby navštivte očního lékaře: Pokud máte přetrvávající problémy s očima, je důležité vyšetření u specialisty.
  • Jezte zdravě: Očím prospívá vitamin A (mrkev, meloun, meruňky), vitamin E (ořechy, obilné klíčky), vitamin C (ovoce a zelenina), nenasycené mastné kyseliny Omega 3 (ryby), zinek (luštěniny, vaječný žloutek), selen (tuňák, česnek), karotenoidy lutein a zeaxantin nebo mezozeaxantin (listová zelenina a bobulovité ovocné plody).

 

 

[1] Zdroj: https://www.pylovasluzba.cz/alergie/pylova-alergie/pylova-alergie-v-cislech


Další články z rubriky

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Najděte si čas a začněte o sebe pečovat, vaše tělo vám bude vděčné

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Bilingvních rodin v Česku přibývá. S výchovou dětí pomáhají 3 základní modely

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Na vlně audioknih