Magazín Elita

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Soubor Cirk La Putyka připravuje od 2. května do šapitó Azyl78 premiéru nového představení Okamžik, kterým oslaví patnáct let od svého založení. Velkolepou podívanou, rozsahem i výpravou volně navazující na úspěšné Cesty, zkouší finský režisér Maksim Komaro s pětatřiceti účinkujícími - dlouholetými členy souboru, ukrajinskými studenty i mladými akrobaty a tanečníky ze studia Young Blood doplněnými o živou kapelu CLPBND. Tvůrci slibují vedle mnoha vrcholných cirkusových disciplín v nezvyklém provedení také ty, které ještě diváci v představeních Cirku La Putyka neměli možnost vidět. A navíc některá překvapení jako odkazy na inscenace z patnáctileté historie souboru nebo známé herce v nečekaných rolích. To vše prodchnuté poetikou, magií, obrazy a humorem, které fanoušci znají z domácích inscenací režiséra Maksima Komara, uměleckého šéfa finského souboru Circo Aereo a jedné z nejdůležitějších osobností evropského novocirkusového divadla. Okamžik bude v Azylu78 na pražském holešovickém Výstavišti uváděn do 25. května, kdy jej po několika dnech vystřídá úspěšná hudebně-taneční adaptace Kiplingovy Knihy džunglí Marko Ivanoviće a Matěje Formana. Více informací na www.laputyka.cz, vstupenky jsou k dostání na webu souboru nebo v síti GoOut.cz.

„Okamžik je dárkem nejen pro tvůrčí tým, ale hlavně pro všechny diváky, kteří jsou s námi po celých těch patnáct let. Děkujeme jim, bez nich by to nedávalo smysl. Mohou se těšit na barevný svět, ve kterém se chceme bavit společně s nimi,”zdůrazňuje na úvod principál souboru Rostislav Novák ml.

„Pro mě smysl názvu ´Okamžik´ je podobný jako, když se říká ´celý svět v zrnku písku´,” vysvětluje režisér Maksim Komaro jméno představení a dále svoji asociaci rozvádí: „Mrknete a vše se v okamžiku promění. Jako kdyby se odhrnula opona a odhalil se vám svět fantazie a představivosti. Otevřete oči na zlomek sekundy a vidíte mnohem více, než zvládnete v tu chvíli pojmout. Když opět oči zavřete, tak se to vše pomalu míchá a prolíná v obrazech, které se vám vepsaly do mysli.”

Z cirkusových disciplín návštěvníci v Okamžiku uvidí vzdušnou akrobacii, dynamickou pozemní akrobacii, žonglování, překvapivou hru a manipulaci s každodenními předměty, ukrainian swing, ukrainian bar, klauniádu, chůzi po skleněných střepech, teeterboard, skoky na trampolíně, tanec, balancování, improvizaci, výpravné kostýmy, i trochu magie a vizuálního divadla. To vše doprovázené živou hudbou, která díky svému rozpětí od tradiční „putykářské” po elektronickou propojí minulost, přítomnost a budoucnost. Na vzniku představení se vedle režiséra podílí řada renomovaných tvůrců - například Jan Rosén, jeden z nejslavnějších evropských trenérů dynamické akrobacie a skoků na teeterboardu, nebo finská vzdušná choreografka Ilona Jäntti a další.

„Věřím, že diváci zažijí překvapení, údiv a pocity zázraku. Uvidí, že cirkus má stále co nového nabídnout. Také doufám, že opustí šapitó s povznášejícími dojmy. Že může existovat trocha magie a kouzel všude okolo nás,” říká Komaro, který se souborem Cirk La Putyka od roku 2010 nazkoušel představení Slapstick Sonata, Play, Batacchio, Isole, Kaleidoscope a Senses.

Na otázku, zda a jakým způsobem bude Okamžik reflektovat patnácté výročí souboru Cirk La Putyka, Komaro odpovídá: „Mým cílem je vměstnat celou patnáctiletou historii do tohoto ´okamžiku´ - ´mrknutí oka´. Během večera se nějakým volným způsobem objeví všechna předchozí představení. Na druhou stranu vytvářím zcela nové dílo, které se bude dít právě teď a tady. S otevřenou náručí směrem do budoucnosti. Takže jestliže někdo přijde poprvé na Cirk La Putyka, tak to vůbec nevadí - během celého večera uvidí spoustu překvapení.”

Maksim Komaro patří k předním osobnostem současného evropského nového cirkusu, začínal s ním před 44 lety. Co mu osobně přináší práce na nových projektech? „Můj přítel Daniel Gulko říká, že jako režisér nejsem experimentální, ale zážitkový. Pro mě je důležité, aby každý další projekt přinesl něco nového a překvapivého také mně. Rád zapracovávám flashbacky z předchozích děl, rád využívám některé starší postavy, obrazy, scény a situace. Zároveň ale chci zažít i já sám něco nového. Zvláště, když jde o cirkus. Je velmi důležité vzájemně se překvapovat a šokovat každý den, aby nezmizela vášeň,” uzavírá Komaro.

Premiéra: 2. května 2024, Azyl78

Další reprízy: 3. - 25. května 2024, Azyl78

80 min. Vhodné od 6 let. Česky.

Obsazení: Adam Joura, Adéla Míšková, Andri Lohynov, Anna Nováková, Daniel Komarov, Denise Arazimová, Ethan Law, Filip Zahradnický, Helena Nováčková, Ivan Sobchenko, Jakub Slovák, Jana Smolíková, Jiří Kohout, Jiří Weissmann, Karina Zarutska, Katarína Sobinkovičová, Katrin Cvinerová, Lenka Nahodilová, Martin Kadrnožka, Michal Boltnar, Pavlína Podzimková, Rostislav Novák st., Šárka Fülep Bočková, Šárka Říhová, Šimon Novák, Tomáš Brt, Tomáš Hrubý, Viktorie Szalóczi, Charlie Wheeller, Sini Saari, Adam Novotný, Andrej Rády, Jan Balcar, Matouš Holienčin, Veronika Linhartová

Více informací na www.laputyka.cz, vstupenky jsou v prodeji na webu souboru nebo v síti GoOut.

Fotogalerie
19573 19574

Další články z rubriky

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Audioteka uvádí nový český audioseriál Sneženky a gangsteři

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Na vlně audioknih