Magazín Elita

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Hledáte recept, který je jednoduchý, chutný a zároveň evokuje vzpomínky na dětství? Pak vás zaručeně nadchnou lokše v podání Kristíny Nemčkové, vítězky 3. řady soutěže MasterChef Česko a talentované kuchařky s mezinárodními zkušenostmi. Kristína dlouhodobě spolupracuje se společností Miele a je také jednou z tváří kampaně Mám Miele. Její vášeň pro gastronomii, odborné znalosti a spojení s nejmodernějšími technologiemi Miele otevírají dveře nezapomenutelným zážitkům a jedinečným chutím.

Připravte se na kulinářský zážitek, který vás zavede do srdce půvabného slovenského Záhoří. Lokše podle Kristíny Nemčkové vás okouzlí jednoduchými surovinami, které se promění ve skvostný pokrm, ať už slaný, nebo sladký. Pojďme na to!

Ingredience:

Na lokše

  • 1 kg vařených brambor (nejlépe typ C)
  • 300 g hladké mouky
  • polohrubá mouka na podsypávání
  • 1 lžička soli
  • Na dochucení (slaná varianta)
  • drůbeží tuk
  • Na dochucení (sladká varianta)
  • 100 g másla
  • povidla
  • mletý mák nebo mleté ořechy
  • moučkový cukr

Postup:

  1. Začněte přípravou brambor. Nejvhodnější jsou starší brambory s vyšším obsahem škrobu (varný typ C). Brambory ve slupce upečte doměkka v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Trvá to cca 30 minut. Pokud je klasicky uvaříte, dostane se do nich o něco více vody a těsto pak bude potřebovat více mouky. I proto se vařené brambory nechají do druhého dne odpočívat v lednici a těsto z nich se dělá až poté. Pečením brambor v troubě si ušetříte čas.
  2. Ještě teplé, doměkka opečené brambory zbavte slupky a nechte zcela vystydnout. Poté je prolisujte (mlýnkem na maso nebo nerezovým sítem v kombinaci s měkkou kuchařskou kartou) do velké mísy. Důležité je, aby byla bramborová směs bez jakýchkoliv bramborových kousků. Do směsi postupně přidejte hladkou mouku, lžičku soli a ručně vypracujte hladké těsto, které nesmí být ani moc lepivé, ani moc tuhé.
  3. S každým bramborovým těstem se pracuje rychle, jinak měkne pod rukama, začne více lepit a je třeba do něj zbytečně přidávat další mouku. I proto se do těsta přidávají zcela vystydlé brambory. Vypracované hladké těsto před válením odložte na přibližně 30 minut do lednice, pak se s ním bude lépe pracovat. Lokše lze ale připravit i bez odležení.
  4. Na pomoučené ploše vytvarujte z těsta váleček, který nakrájejte na 20-22 stejně velkých kusů. Z každého kousku těsta vyválejte pomocí válečku placku přibližně 1-2 mm tenkou. Moukou posypte i plochu, na kterou vyválené placky odkládáte, aby se vám navzájem nepřilepily. V této době už na varné desce nahřívejte pánev. Skvělé výsledky zajistí i přístroj tepan Yaki od Miele.
  5. V malém rendlíku zahřejte tuk, v případě slané varianty kachní nebo husí sádlo, v případě sladké verze nechte rozpustit přibližně 100 g másla.
  6. Těsto vyválené do tvaru palačinky opatrně přeneste na rozpálenou pánev (nebo na tepan) a na sucho opékejte z každé strany přibližně 1 minutu, dokud se lokše nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté až spálené plochy. Hotové, ještě teplé placky pak potřete ohřátým tukem.

 

Náš tip: Tepan Yaki

Inovativní prvek řady SmartLine tepan Yaki od Miele s indukčně vyhřívanou plochou nabízí nejen elegantní design pro kompaktní nebo plochou vestavbu, ale také mimořádnou flexibilitu díky dvěma samostatně regulovatelným zónám. Oceníte na něm také rychlé rozehřátí díky indukci a intuitivní rychlou volbu pomocí číselné řady SmartSelect. Přístroj je dokonale kombinovatelný s každým přístrojem řady SmartLine, což z něj činí ideální volbu pro každou moderní kuchyni. Další informace najdete na www.miele.cz

Autor receptu: Made by Kristína

Foto: Made by Kristína, KPA ONE, Miele

www.miele.cz  #MamMiele

Fotogalerie
19529

Další články z rubriky

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Mezinárodní hudební festival zve v létě na krásu klasické hudby, poprvé nabízí i prohlídky barokních kostelů

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Zelená hora po finální rekonstrukci ambitu jako rubínový klenot v krajině

Zelená hora po finální rekonstrukci ambitu jako rubínový klenot v krajině

Na vlně audioknih