Magazín Elita

V pátek oslavíme Světový den vody: Letošním symbolem bude mandala

V pátek oslavíme Světový den vody: Letošním symbolem bude mandala

Světový den vody, který se každoročně slaví 22. března, letos připomene UNICEF ČR akcí s názvem „Maraton malování mandal“. Akce se bude konat 22. března od 8:00 do 20:00 v multifunkčním prostoru UNICEF v Rytířské ulici v centru Prahy. „Maraton malování mandal s UNICEF“ spojuje uměleckou tvorbu, dobročinnost a podporu pro zlepšení dostupnosti pitné vody tam, kde doposud chybí.

Návštěvníci budou mít příležitost si vybarvit mandalu, které jsou symbolem letošního Světového dne vody, a pomocí QR kódu jednoduše přispět na dobrou věc. Zapojit se ale může kdokoliv a kdekoliv.

„Například děti ve školách, v družinách a v kroužcích, lidé doma či v rámci pracovního týmu. Hotové mandaly pak stačí poslat na mail unicef@unicef.cz nebo sdílet na sociálních sítích pod hashtagem #VodaproMir nebo #DenVody,“ zve na akci výkonná ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba.

Mandala s QR kódem jsou ke stažení ZDE.

Do programu jsou jako „garanti“ zapojeny známé osobnosti a výtvarníci. Osobnosti se budou na místě střídat v různých časových blocích. Před prostorem v Domě OSN v Rytířské ulici 31 v Praze 1 bude navíc umístěna velká plocha, na kterou budou umělci postupně tvořit originální mandalu. Výsledkem bude jedinečné dílo, na jehož vzniku se můžou všichni společně podílet a využít při jejím tvoření různé techniky a styly.

„Výtěžek z akce bude věnován na podporu programu Pitná voda a hygiena, konkrétně na zajištění filtračních systémů pro kláštery a zdravotnická střediska v Bhútánu. Místní děti i zdravotníci tak získají přístup k nezávadné vodě,“ vysvětluje Pavla Gomba.

O Bhútánu, malém království v Himálaji, se často hovoří jako o zemi štěstí. Bohužel i v této zemi se děti potýkají s nedostatkem pitné vody. Více než polovina klášterů a 73 zdravotnických středisek stále nemá vlastní bezpečný zdroj vody. Cílem akce pořádané během Světového dne vody je pomoci tento problém vyřešit.

„Rádi bychom získali prostředky na to, abychom mohli pitnou vodu zajistit ve všech 73 zdravotnických střediscích. Díky daru partnerské společnosti ENERGIE AG BOHEMIA nezačínáme na nule, už teď máme zajištěno 9 filtračních zařízení. A pokud se podaří získat prostředků více, pomoc ještě rozšíříme,“ dodává Pavla Gomba.

Světový den vody vyhlásila OSN v roce 1993 jeho připomínku faktu, že ještě dnes nemají miliardy lidí přístup k nezávadné vodě. Letošním tématem je pak „Voda pro mír“.

Pomoci může i malá částka: například dar ve výši 50 korun zajistí 3 050 litrů pitné vody. Přispět je možno prostřednictvím sbírky UNICEF na platformě Daruj vodu.

Proč podporovat právě programy vody, hygieny a sanitace UNICEF?

Nedostatkem pitné vody strádá každé třetí dítě na světě, to je podle nejnovější analýzy UNICEF 739 milionů dětí, které žijí v ohrožení či extrémním ohrožení v důsledku nedostatku vody. V oblastech ozbrojených konfliktů umírá třikrát více dětí na průjmy a nemoci způsobené závadnou vodou než na přímé důsledky bojů a násilí.

UNICEF ve více než 193 zemích světa poskytuje dětem přístup k pitné vodě a hygieně a šíří osvětu o hygienických návycích. Působí i v krizových situacích, ať už jde o ozbrojené konflikty, přírodní katastrofy nebo humanitární a ekonomické krize.

I když nedostatek vody dopadá na všechny, nejvíce trpí právě ti nejpotřebnější. Děti a jejich rodiny žijící ve zranitelných komunitách čelí dvojímu problému: nedostatku vody a zároveň nízké úrovni vodohospodářských služeb. Proto jsou právě tyto komunity obzvláště ohrožené klimatickými změnami a přírodními či válečnými katastrofami.

Foto: Mezi země, ve kterých český UNICEF dlouhodobě podporuje programy zaměřené na pitnou vodu a hygienu, patří například právě i Bhútán. Na snímku je zachycena velkokapacitní nádrž v okrese Zhemgang zásobující pitnou vodou nedaleký klášter. Nádrž slouží v obdobích sucha jako spolehlivý zdroj vody pro tamní komunity. Zdroj: © UNICEF


Další články z rubriky

Zvýhodněné balíčky Nesnězeno již ve 200 prodejnách PENNY. O potraviny je velký zájem

Zvýhodněné balíčky Nesnězeno již ve 200 prodejnách PENNY. O potraviny je velký zájem

 

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Na vlně audioknih