Magazín Elita

Miele kráčí už 125 let po boku téměř všech hospodyněk

Miele kráčí už 125 let po boku téměř všech hospodyněk

Miele je výrobce oceňovaných prémiových přístrojů pro domácnost, a protože kráčí už celých 125. let cestou vývoje, výroby a prodeje, pojďme společně nahlédnout do bohaté historie vývoje a výroby pomocníků, kteří zásadně ulehčili každodenní práci domácnostem po celém světě. Tentokrát zavítáme do království vysavačů, které se od prvního přístroje ve tvaru hrnce posunuli k někdy až futuristickému designu a technologiím, o nichž předchozí generace mohly jen snít.

Ikonické modely K a Melior – nová éra pohodlí v domácích pracích

Předchůdci vysavačů se začaly objevovat ve Velké Británii už na přelomu 19. a 20. století v podobě jakéhosi druhu odprašovacího zařízení v podobě litinového „monstra“. Konstrukcí a velikostí přístroj připomínal kombinaci servírovacího vozíčku a parního kladiva. V bohatších domácnostech se daly najít i pojízdné, ale velmi těžké vysavače. Teprve ve 20. letech 20. století umožňují menší a rychleji běžící elektromotory zmenšit ventilátor vysavačů, zvětšit výkon a zkonstruovat kompaktní přístroje.

Od roku 1927 začíná takové vysavače vyrábět i Miele. Nový přístroj ve tvaru hrnce navazuje na obchodní ideu usnadňovat spolehlivými pomocníky práci v domácnosti (tehdy především) ženám. Problém s hmotností vyřešila pojízdná nádoba, v níž je umístěn motor, ventilátor a sběrač prachu. Jen trubice se sací hubicí jsou vedeny ručně. Ocelový hrnec je z bezešvého plechu, vysokovýkonná turbína s velkým sacím účinkem pochází z vlastní výroby. Prachová nádoba je mimořádně velká. Prach sedá na obvodovou část filtru, a tak se dá snadno odstranit. Motor je ochlazován filtrovaným proudem vzduchu.

Po prvním modelu s označením K, zavedeném právě v roce 1927, následuje brzy další přírůstek – model Melior. Oba jsou doporučovány pro velké byty a kanceláře. Všechny elektrovodivé díly jsou v těchto hrncových vysavačích uloženy v opláštění motoru, vyrobeném z izolačního materiálu. Tato izolační lisovaná hmota s obchodním názvem Bakelit je první umělou hmotou, která se v domácnostech i průmyslu začala používat. Motorové opláštění z bakelitu spolehlivě zabraňuje případným zkratům. Díky elastickému závěsu motoru je dosaženo nepřekonatelného odhlučnění.

Kromě vysávání pomáhá Melior i při údržbě ostatního zařízení. K tomu slouží standardně dodávaná malá sací hubice na polstrovaný nábytek, záclony a potahy, úzká hubice pro záhyby a prohlubně, sací kartáč na nábytek a zdi a sací štětec na obrazy, rámy a sochy. Dokonce se dodává i skříňka na vysavač a příslušenství.

Vybavený Melior vyjde na 165 říšských marek, skříňka na vysavač na dalších 30.

Speciální příslušenství dělá z Melioru víceúčelové zařízení. Kromě nástavců na vysávání topných těles a knih existují i rozprašovací bombičky s prostředkem proti molům, hubice na rozprašování tekutin, a dokonce i kartáč pro péči o domácí mazlíčky.

V čem tkví tajemství úspěchu vysavačů Miele?

Design i schopnosti přístrojů se od té doby pochopitelně změnily, ale jedno vysavačům Miele zůstává: díky mimořádné kvalitě použitých materiálů a technologií patří k nejlepším bojovníkům s prachem a dalšími nečistotami. Momentálně nabízí firma vysavače pro všechny typy domácností. Ať už máte doma choulostivé dřevěné podlahy, velké kobercové plochy či huňaté domácí mazlíčky nebo trpíte alergiemi na prach a pyl, nic není pro přístroje Miele problém. Vybírat lze z klasických podlahových sáčkových vysavačů řad Complete, Classic a Compact, bezsáčkových podlahových modelů Blizzard a Boost, robotických přístrojů Scout či hvězdných akumulátorových modelů Triflex.

Akce ke 125 letům Miele – jubilejní modely vysavačů

Ke 125letému výročí naděluje Miele svým zákazníkům speciální kolekci vybraných modelů přístrojů. Nejinak je tomu v případě vysavačů. Vybírat můžete mezi jubilejním modely klasických podlahových Complete (Complete C3 125 Edition, Complete C3 125 Gala Edition), bezsáčkových Boost (Boost CX 1 125 Gala Edition, Boost CX1 125 Edition) i akumulátorových vysavačů Triflex (Triflex HX2 125 Gala Edition, Triflex HX2 125 Edition). Zákazníci, kteří si některý z těchto přístrojů zakoupí, získají dárek v podobě hodnotného příslušenství nebo možnost volitelné prodloužené 125týdenní záruky (dle modelu). Bližší informace k akci najdete na https://www.miele.cz/c/125-podminky-5594.htm.

Náš tip:

Bezsáčkový podlahový vysavač Boost CX 1 125 Gala Edition v kompaktním futuristickém designu je opravdu všestranným pomocníkem. Vysoký čisticí výkon zajistí technologie Vortex a filtr Hygiene AirClean zachytí i ty nejmenší částice. Přístroj je nejen extrémně výkonný, ale i mimořádně kompaktní. Díky jeho praktické velikosti je ideální volbou pro úzké obytné prostory, kde je jen málo místa. Lze s ním zcela pohodlně manipulovat a je velmi skladný. Vzhledem k jeho nízké hmotnosti jej také můžete bez problémů přepravovat. Díky funkci TrackDrive vás bude přístroj poslušně následovat na každém kroku. Boční kolečka se postarají o mimořádnou stabilitu a snadnou manipulaci. Tak se při vysávání nepoškodí ani nábytek ani dveřní zárubně. Navíc i jindy složité manévrování je s ním jednoduché a pohodlné – pro ty nejlepší výsledky vysávání bez zbytečné námahy. A vysávání vám tak půjde snadno od ruky.

Přehled jubilejních modelů najdete zde:

www.miele.cz  #MamMiele

Fotogalerie
19372 19373

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih