Magazín Elita

Novoroční zvyky u nás a sousedů

Novoroční zvyky u nás a sousedů

Vstup do Nového roku patří u většiny lidí mezi velmi důležité opakující se mezníky v životě. Tento čas má svůj půvab a tradice. Víte, jak do nového roku vstupují naši sousedé?

Závěr roku a vstup do toho nového se v našich končinách slaví různě - třeba doma v rodinném kruhu, s přáteli v restauraci nebo na sjezdovce. Na stole pak často nechybí oblíbené chlebíčky nebo kanapky na tisíc způsobů. Na Nový rok byste rozhodně měli sezobnout nějaký pokrm z čočky, abyste měli dostatek peněz, a něco z „prasátka“, aby se vás drželo štěstí. Naopak se doporučuje vyhnout se rybě, čemukoliv okřídlenému nebo hodně rychlému – aby štěstí neuplavalo, neulétlo nebo neuteklo. A to přeci nechcete! Pokud hodláte 1. ledna udělat i něco pro zdraví, můžete se vydat na některý z novoročních výšlapů.

Slovenské oslavy konce roku se od těch našich moc neliší, ale z minulosti nás zaujalo např. práskání bičem přesně o půlnoci, aby obyvatelé věděli, že Nový i nový rok je tu. Silvestrovská večeře prakticky kopírovala tu štědrovečerní, dokonce nechyběl stejný ubrus nebo chléb. Na Nový rok se často podávala čočka a jídla s mákem kvůli bohatství a prosperitě, nebo se vařily halušky, zákaz měli stejně jako u nás nejrůznější okřídlenci. Novodobou tradicí je silvestrovský běh přes bratislavské mosty.

Rakušané zase s oblibou lijí olovo a obdarovávají své blízké drobnostmi v podobě malých prasátek, kominíků, čtyřlístků nebo podkoviček z čokolády, marcipánu apod. Příchod nového roku vítají se sklenkou sektu a za zvuků Straussova slavného valčíku Na krásném modrém Dunaji. Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků pak dokonalou hudební atmosféru jen podtrhuje. Na stolech se objevuje např. řízek s odlehčeným bramborovým salátem, plněné knedlíky, pečená husa nebo kachna – záleží na oblasti. Nechybí ani dezerty, jako je štrůdl, sachr nebo linecké pečivo.

Už jste někdy slyšeli o pamětnickém filmu Večeře pro jednoho (Osamělá večeře)? Tak to jste asi nikdy netrávili Nový rok u televize v Německu – tam je totiž tahle britská klasika naprostým novoročním kultem.

I v Polsku se poslední prosincový den setkáte s bohatě prostřeným stolem, na Nový rok nesměly chybět pokrmy z hrachu, zelí, klobásky a pivo, stejně jako koláče a drobné pečivo - luby. Čerstvě upečený a nenačatý pecen chleba měl střežit rodinu před bídou a nouzí po celý rok.

Slavnostní okamžiky si zaslouží dokonalý přípitek

Oslavy a speciální příležitosti jsou neodmyslitelně spjaty s vínem. Nejinak je tomu na Štědrý den, o silvestru nebo na Nový rok – přípitek kvalitním mokem je vždy skvělou volbou.

Výběr vína závisí na druhu pokrmů, které budete podávat. Pro tradiční štědrovečerní večeři, která u nás často zahrnuje rybu, se hodí tiché bílé víno. Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský nebo Sauvignon Blanc jsou vynikající volbou, která vyváží chuť ryby i bramborového salátu. Na silvestra a Nový rok, kdy se často podávají těžší pokrmy a různé druhy masa, můžete sáhnout po červeném víně. Cabernet Sauvignon, Merlot nebo domácí Frankovka budou skvělým doplňkem k masitým pokrmům. Příchod nového roku si zaslouží něco opravdu výjimečného. Zcela jistě nešlápnete vedle s prestižním šampaňským, ale dobrou službu udělá i kvalitní crémant, cava nebo prosecco.

Ať už si vyberete jakékoliv víno, důležité je si uvědomit, že slavnostní chvíle jsou příležitosti k radosti a sdílení těchto okamžiků s vašimi blízkými. Víno by mělo být jen jejich doplňkem, nikoliv středem. Vždyť nejdůležitější jsou ti, s nimiž tyto výjimečné chvíle trávíme.

Náš tip: Skladujte vína jako profesionál, když ne letos, tak určitě v roce příštím!

Přejete si mít své oblíbené víno kdykoliv po ruce a v perfektní kondici? Tak přesně to vám splní vestavná vinotéka Miele KWT 7112 iG, která skvěle zapadne do jakéhokoliv interiéru. Přístroj se může pochlubit tónovanou skleněnou čelní stěnou s UV filtrem, LED osvětlením, systémem FlexiFrame Plus pro excelentní uskladnění větších lahví vína nebo filtrem ActiveAirClean pro eliminaci pachů. Díky Push2open vynikne vinotéka Miele hlavně v kuchyních bez madel. Vybrat si můžete z variant obsidian černá, grafitově šedá nebo nerez CleanSteel.


Další články z rubriky

Limitovaná edice PRIM NOKTURNO je široká paleta elegance

Limitovaná edice PRIM NOKTURNO je široká paleta elegance

Nezapomeňte na svátek matek!

Nezapomeňte na svátek matek!

Jak prodloužit životnost zahradní lavičky

Jak prodloužit životnost zahradní lavičky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?