Magazín Elita

Vánoce 2023: Jak vybrat mobilní telefon?

Vánoce 2023: Jak vybrat mobilní telefon?

Chystáte se někoho ze svých blízkých obdarovat mobilním telefonem, ale nevyznáte se v nepřeberném množství modelů, které okupují aktuální trh? S námi se zorientujete více než snadno.

Důležitým faktorem, který odstartuje celý výběr, je cílová osoba, kterou chcete obdarovat. Jiný mobilní telefon koupíte manželce/manželovi, potomkovi a jiný stárnoucímu rodičovi. Co kdo ocení?

  • Děti a dospívající: skvělý displej a fotoaparát.
  • Dospělí: spolehlivost a dlouhou výdrž baterie.
  • Senioři: přehlednost a snadné ovládání.

Další okolností, kterou je nutné zohlednit, je váš rozpočet. Ceny telefonů se mohou výrazně lišit a investice do nejnovějšího modelu nemusí být vždy nejlepší volbou. Určete si maximální částku, kterou jste ochotni za mobil utratit, a můžete začít s porovnáváním parametrů.

1. Operační systém

Na trhu najdete dva nejvíce používané operační systémy: Android a iOS (iPhone). Každý z nich má svá specifika a rozhraní, které nemusejí vyhovovat každému.

2. Výkon

Nejen pro teenagery je výkon telefonu zásadní. Procesor, RAM a úložiště (stejně jako u počítače) ovlivňují celkovou funkčnost a rychlost telefonu. Na to myslete hlavně v případě, že chcete obdarovat náročného uživatele.

Zajímavost: Průměrná spotřeba jednoho mobilního telefonu vyjde na 8,7 Kč za předpokladu, že jedno nabití spotřebuje cca 0,004 kWh a nabíjíte si telefon každý den a platíte průměrně 5,93 kWh. Pokud platíte více než je průměr, nechte si energie přepočítat a srovnejte si ceny elektřiny a zajistěte si tak úsporu svých financí.

3. Velikost a design

Velikost telefonu je důležitá hlavně kvůli pohodlnému používání. Velký telefon se snadněji ovládá a má také větší displej pro komfortnější sledování obsahu. Design je také velmi důležitý, každý má přece rád hezké věci.

4. Kamera

Počet megapixelů, optická stabilizace, noční režim, širokoúhlý objektiv a další pokročilé funkce – to všechno může potěšit milovníky fotografování a natáčení videí. Neopomeňte ani kvalitu přední kamery, která je důležitá pro selfíčka a videohovory.

5. Výdrž baterie

Skvělé funkce a výkon spotřebovávají více energie. Proto hledejte telefony s vyšší kapacitou baterie a volbou úsporných režimů, které vám umožní delší provoz bez nabíjení.

6. Paměť

Dalším důležitým faktorem při výběru mobilního telefonu je velikost úložiště. Kolik místa zaberou všechny aplikace, fotografie a další soubory? Některé modely nabízejí možnost rozšíření paměti pomocí paměťových karet, díky čemuž si můžete během používání telefonu paměť libovolně zvětšovat.

7. Značka

Záleží vám na prověřené kvalitě? Volte značky s dobrou reputací. Přečtěte si recenze uživatelů. Vycházejte i ze svých vlastních zkušeností.

Vysledujte klíčové požadavky osoby, kterou se chystáte obdarovat, a podle toho orientujte svůj výběr. Pokud si na něm necháte záležet a budete se držet všech bodů, věřte, že svým darem vedle nešlápnete – ať už se rozhodnete pro špičkový model, nebo střední střídu.


Další články z rubriky

Vánoční kouzlo na dosah: Objevte limitovanou sadu EcoHaus

Vánoční kouzlo na dosah: Objevte limitovanou sadu EcoHaus

Přirozeně stylové: nové barevné provedení perleťová béžová pro vestavné spotřebiče Miele

Přirozeně stylové: nové barevné provedení perleťová béžová pro vestavné spotřebiče Miele

Do puntíku sladěná cesta do historie

Do puntíku sladěná cesta do historie

Nové stropní odsavače par Miele – stylový výkon nad kuchyňským ostrůvkem

Nové stropní odsavače par Miele – stylový výkon nad kuchyňským ostrůvkem

Několik důvodů, proč mají psi nosit svetry či bundy

Několik důvodů, proč mají psi nosit svetry či bundy