Magazín Elita

Trochu bilancování, pozvánka na výstavu a tipy na vánoční dárky od umělce Hanuše Lamra

Trochu bilancování, pozvánka na výstavu a tipy na vánoční dárky od umělce Hanuše Lamra

Letos se Hanuš Lamr opravdu nenudil a jeho diář je plný až do silvestra. Hned na začátku roku se s velkým ohlasem veřejnosti setkala jeho brož s názvem Květ růžového kaštanu, který vynesla u příležitosti vyhlášení vítězství ve volbách manželka prezidenta paní Eva Pavlová. Obdivovat ji můžete na výstavě První dámy – móda a styl v Nové budově Národního muzea do 10. prosince 2023.

Hanuš Lamr se v roce 2023 zúčastnil několika výstav v Česku a zavítal mj. do Svitav, Břeclavi, Ústí nad Orlicí, Kladrub nebo Náměšti nad Oslavou. Ve větší míře se letos s jeho prací setkávali i zahraniční milovníci umění, např. v rámci prestižní výstavy autorského šperku Radical Nature v Českém centru Mnichov, veletrhu šperku SIERAAD Art Fair v Amsterdamu nebo veletrhu Contemporaria v Barceloně. Diadém Sbírka, vytvořený pro Národní muzeum v rámci 200. výročí založení této významné kulturní instituce, doputoval na výstavu Brilliant Bohemian Garnets v Iowě. Expozice starožitností i modernějších předmětů s českými granáty ze sbírek Národního muzea je ve zdejším National Czech & Slovak Museum & Library k vidění do 14. 1. 2024.

Předadventní i adventní čas můžete vyplnit také návštěvou výstavy V kráse ornamentu, která se koná od 25. listopadu do 10. prosince v Hale 17 na Výstavišti Praha v Holešovicích. Projekt připravila Helena Dařbujánová a v rámci expozice současných umělců se na ní představí i Hanuš Lamr s manželkou Zlatkou.

Unikátní šperk jako výjimečný dárek pro vaše milované

Pokud hledáte pro své blízké výjimečný a osobitý vánoční dárek, přinášíme vám tipy v podobě nových přírůstků z ateliéru Hanuš Lamra. Šperky, inspirované krásou a jedinečností přírody, nabízejí perfektní kombinaci uměleckého mistrovství a přirozené elegance.

Kolekce "Dicentra" a "Fructus arteficialis" představují dva různé, ale stejně fascinující přístupy k designu šperků. Zatímco "Dicentra" čerpá inspiraci z okouzlujících květů srdcovky, symbolizující lásku a něhu, "Fructus arteficialis" v sobě nese odkaz na dary přírody, zachycené v živých barvách a unikátních formách.

Náhrdelníky z kolekce Dicentra

První dva šperky pocházejí z kolekce Dicentra, která je inspirována jednou z nejpůvabnějších okrasných rostlin – srdcovkou. Trvalku původem z Asie charakterizují květy ve tvaru srdíček, které jí propůjčily i lidové názvy „srdcovka“ či „srdce Panny Marie“. Britové jí přezdívají Lady in a Bath nebo Bleeding Heart. Květ je složen z vnějších růžových plátků, vnitřní plátky vyčnívají dole a jsou bílé. Listy jsou jemně zpeřené, po odkvětu zasychají a rostlina se zcela zatáhne do půdy tak, že zmizí ze záhonu.

V kolekci Dicentra pracuje Hanuš Lamr s uzavřeným, ale i otevřeným květem srdcovky, do kterého vkládá kameny ve tvaru slzy, nebo z ní nechává padat závoj řetízků. Kolekci doplňuje i kamennými korálky.

Bleděmodré srdce je unikátní stříbrný náhrdelník s přívěskem ve tvaru srdcovky a se světle modrým chalcedonem. Uvádí se, že chalcedon přináší štěstí, úspěch, krásu, sílu, radost a energii, zklidňuje a tiší rozjitřenou mysl a emoce. Je ideálním pomocníkem při stresu, napětí, depresi a strachu, který vnáší do života láskyplnou lehkost. Podle některých zdrojů také podporuje vztah k přírodě, harmonizuje tělo, mysl, city a ducha, pomáhá lépe rozumět snům a rozvíjet intuici a vnitřní vědění. Je prý také silným ochranným kamenem.

Náhrdelník s názvem Srdce s malachitovými kapkami je tvořen stříbrnou srdcovkou doprovázenou sytými malachitovými kameny.

Malachit je považován za kámen změny a kreativity, který pomáhá zbavit se starých vzorců a blokád. Harmonizuje naši duši a otevírá srdce lásce a soucitu. Je také vnímán jako silný ochranný kámen, který chrání při cestování a proti negativním energiím. Přináší naději a spolehlivost.

Náušnice z kolekce Fructus arteficialis

Další dva šperky jsou ochutnávkou ze zbrusu nové kolekce Fructus arteficialis. V ní zachytil Hanuš Lamr dary přírody, ať už jsou to fíky, physalis nebo hlemýždí ulity, v pestrých a živých barvách. Každý šperk je vytvořen přesným odlitím fragmentů přírodnin do syntetické pryskyřice a následně ručně opracován. Vznikají tak jedinečné barevné unikáty podobné sochám.

Náušnice Zelené kokony jsou hravou kombinací přírodniny odlité do syntetické pryskyřice. Stříbrné spirálovité náušnice Růžové mochyně jsou odlity z plodů mochyně a jsou doplněny perlou připomínající květy. Náušnice působí velmi lehce a elegantně, zároveň však budou výrazným a hravým doplňkem k tmavému i barevnému outfitu.

Ceny šperků:

Náhrdelníky z kolekce Dicentra: á 28.000 Kč

Náušnice Zelené kokony: 12.000 Kč

Náušnice Růžové mochyně: materiál: stříbro 925/1000, syntetická pryskyřice, cena 18.000 Kč

Fotogalerie
18937 18938 18939 18940

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih