Magazín Elita

Řemesla, folklor a design v Holešovické tržnici:

Řemesla, folklor a design v Holešovické tržnici:

Řemesla, folklor a design v Holešovické tržnici – unikátní spolupráce Holešovické tržnice, platformy Bohemian Perfection a Nadačního fondu Moravská krása nabídne prodejní přehlídku tradičních i designových řemeslných výrobků, výstavu s názvem V kráse ornamentu a desítky workshopů s mistry řemesel. To je hlavní letošní nadílka Adventu v Tržnici vedle oblíbeného zimního kina a svařáku nebo prodeje kaprů a vánočních stromků Bez obalu. Přehlídka řemesel, folkloru a designu opanuje Halu 17 od 25. 11. do 10. 12. a zimní kino pak najdou návštěvníci na plácku u Haly 22 každý adventní čtvrtek.

Výšivku rybími šupinami, holubičky ze štípaného dřeva, moderní modrotisk a výrobky od téměř šedesáti autorů z různých koutů naší země. To vše a mnohem více na jednom místě si budou moci prohlédnout i koupit návštěvníci jedinečné adventní přehlídky, která proběhne v Holešovické tržnici pod taktovkou platformy Bohemian Perfection.

Návštěvníci si vyzkouší odpočinek na slaměném štrozoku nebo jak jemný a odolný umí být český kanafas. Vybírat budou z vánočních ozdob ze slámy, skla, kovu, orobince, modrotisku, dřeva nebo papíru. Součástí expozice bude i jedinečná Valašská zimní krajina vytvořená výtvarnicí Ivanou Langrovou. Na padesát figur vytvořených z přírodně barveného ovčího rouna komponované do scén tradičního života na Valašsku vykouzlí klidnou předvánoční atmosféru. Přehlídka ukáže i výrobky zhotovené unikátními zanikajícími postupy a představí tvůrce, jejichž rody se řemeslu věnují i po mnoho generací.

„Řemeslo zemře se starými mistry, pokud nebudou moci svůj um předat pokračovatelům. Proto chceme tohle naše české rodinné stříbro přiblížit lidem nejen tímto festivalem, ale i prostřednictvím vyhledávače Bohemian Perfection, spoluprací s designéry a se středními i vysokými uměleckými školami,” říkají zakladatelky projektu Boheman Perfection Michaela Kádnerová a Eva Bělinová.Součástí přehlídky craft designu proto budou také oceňovaná díla mladých tvůrců, pro něž je řemeslo zdrojem inspirace; designérů a absolventů ateliéru designu Jaroš/Bednář na Fakultě architektury ČVUT, která vznikla v rámci projektu Bohemian Perfection a výrobky studentů Vyšší odborné školy textilních řemesel a Střední umělecké školy textilních řemesel v Praze.

Program zahrnuje desítky unikátních workshopů, jež povedou mistři nejrůznějších řemesel. Ty nabídnou zájemcům možnost vyzkoušet si tradiční postupy a vyrobit originální vánoční dárky.

Neziskový projekt Bohemian Perfection stojí za webovou platformou prezentující mistry řemesel z celé České republiky i jejich práci s cílem ukázat bohatství řemeslné tradice a propojovat ji se současným designem.

Výstava V kráse ornamentu

Propojení folkloru a designu nabídne také unikátní výstava moravského ornamentu a modrotisku, pro kterou připravila scénář i architektonickou koncepci Helena Dařbujánová. V Praze bude mít výstava svou premiéru. Helena Dařbujánová je zároveň kurátorkou výstavy, ke které říká: „Naše hlavní téma je ornament, ornament ne jako zločin, ale jako inspirace, jako tajná řeč našich předků, výpověď o životě, jako radost a krása.“

Výstava představí vedle sebe poklady kulturního dědictví i práce současných tvůrců, u kterých téma ornamentu rezonuje, neboť jen prostřednictvím soudobého designu a umění může být propojen kulturní odkaz minulosti se současností. Na výstavě budou k vidění práce designérů a designových studií – Zlatky a Hanuše Lamrových, Johany Němečkové, Alžběty Jungrové, Natálie Repkovské, Cindy Kutíkové, Veroniky Jirouškové Velčovské, studia TYFORMY, TITITI, PORIGAMI a dalších.

Výstavu zastřešuje Nadační fond Moravská krása, který sídlí v Havlíčkově vile v Břeclavi. Tam za tři roky své existence uspořádal na stovky výtvarných dílen a kurzů, kterých se zúčastnily tisíce lidí z celé republiky, a rovněž desítky výstav tradičního i soudobého umění – právě tak, aby plnil svoji hlavní vizi, najít pro moravský folklor a tradiční umění místo i v dnešním světě. „Nadační fond Moravská krása usiluje o to, aby se moravský ornament nejen uchoval, ale abychom byli schopni jej také transformovat do moderního designu, jen tak jej můžeme zatraktivnit pro mladou generaci,“ říká Monika Vintrlíková, předsedkyně správní rady nadačního fondu.

Přehlídka řemesel, folkloru a designu

Kde: Holešovická tržnice, Hala 17

Kdy: od 25. 11. do 10. 12. 2023, po-pá 8:00-20:00,so-ne 10:00-20:00

Vstupné: dospělí 100 Kč na místě, senioři 50 Kč, děti do 15 let vstup zdarma

Vstupenky na workshopy jsou k dostání v síti GoOut

Fotogalerie
18842 18843 18844 18845

Další články z rubriky

Co si nezapomenout zabalit s sebou na festival?

Co si nezapomenout zabalit s sebou na festival?

Yoga Movement potěší maminky i děti

Yoga Movement potěší maminky i děti

Zvýhodněné balíčky Nesnězeno již ve 200 prodejnách PENNY. O potraviny je velký zájem

Zvýhodněné balíčky Nesnězeno již ve 200 prodejnách PENNY. O potraviny je velký zájem

 

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Miele je partnerem beachvolejbalových šampionů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera na cestě za olympijským snem

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Na vlně audioknih