Magazín Elita

Tvůrci filmu Sbormistr natáčeli v New Yorku

Tvůrci filmu Sbormistr natáčeli v New Yorku

Natáčení snímku Sbormistr režiséra Ondřeje Provazníka se pomalu blíží ke konci. Začalo už v lednu letošního roku v Krkonoších a po několika českých lokacích se nyní tvůrci vrátili z natáčení v USA. Čeká je už jen pár dnů v Brně a film bude hotov. Snímek, kde se v hlavních rolích představí Juraj Loj a teprve třináctiletá Kateřina Falbrová, přijde do kin příští rok.

Co se týče výroby tohoto filmu, měl režisér Ondřej Provazník opravdu velké ambice. A zdá se, že je všechny zúročil. „Od začátku jsem chtěl, aby pěvecký sbor v našem filmu vyjel na nějaké opravdu atraktivní turné. A vysnil jsem si Spojené státy, konkrétně New York. To se samozřejmě snadno napíše do scénáře, ale zrealizujte to pak. Během devítiměsíčních příprav na týdenní natáčení jsme zvažovali lokace v Torontu, navštívili ateliér newyorských ulic v Sofii, ale nakonec jsme se rozhodli, že realitu nic nepřekoná a zamířili jsme do New Yorku skutečného,“ svěřil se režisér po návratu celého týmu zpátky do Prahy.

Svět dospívajících zpěvaček, prestižní koncerty a turné po vysněné Americe, to je proslulý dívčí sbor, do nějž se na začátku 90. let touží dostat i třináctiletá Karolína. Během přelomové sezóny se musí vyrovnat s nadanými konkurentkami včetně své starší sestry Lucie a získat si respekt obdivovaného sbormistra. Křehké našlapování okolo tvůrčího vztahu s autoritou, jejíž metody není schopna Karolína dohlédnout, se může ale snadno vymknout…

„Natáčení dobového filmu z 90. let v současném americkém velkoměstě byla skutečná výzva, kreativní i produkční, ale pár dní po návratu a zhlédnutí denních prací můžu říct, že jsme jí čelili se ctí. Výhodou New Yorku je, že tam najdete spoustu ikonických míst, která se za posledních 30 let nijak zvlášť nezměnila. Podařilo se nám tak natočit autentické a působivé scény v newyorském metru, na Manhattanu v Greenwich Village, v Central Parku, nebo v nádherném brooklynském hotelu Bossert,“ vysvětlil režisér.

Ve spolupráci s místní produkcí, s pomocí krajanů a českého konzulátu navíc produkce dostala na plac desítky komparzistů, dobová auta, ale také spoustu místních obyvatel. „Pro herce i štáb to byl extrémně náročný, trochu bláznivý, ale hlavně unikátní zážitek a doufám, že se energie z něj dostane i do výsledného filmu,“ dodal Provazník.

Režisérova slova potvrdil i producent Jiří Konečný. „Měli jsme 50 lidí ve štábu včetně herců, desetičlenný americký štáb a přes stovku komparzistů. Využívali jsme místní dobová auta, včetně typických žlutých taxíků, a dokonce jsme pro natáčení pořídili i staré telefonní budky pro scény na ulici. Velkou výzvou bylo natáčení v metru, kde získat povolení je bez amerického rozpočtu téměř nemožné. Nakonec se nám to povedlo díky ochotné newyorské policii, která nám otevřela dveře na nástupiště a podpořila nás během natáčení, “ popsal.

Nebyla to však jediná náročná věc. „Historický hotel Bossert, který je už desítky let zavřený, přivolával technické potíže během celého natáčení - výtahy samovolně odjížděly, když neměly, hučela v nich klimatizace, každou půlhodinu řinčel alarm a spousta slíbených věcí nefungovala. Všechno se nám ale nakonec podařilo úspěšně podle plánu natočit. Když se na to teď dívám zpětně, považuju to za malý zázrak,“ dodal výkonný producent filmu Michal Sikora.

Představitele sbormistra Juraje Loje diváci mohou znát z filmu Šarlatán, za který byl nominován na Českého lva. „Nikdy bych nevěřil, že se do Ameriky dostanu za těchto okolností. Ale vždycky jsem o tom snil a tenhle film měl navíc pracovní název To by byl můj sen,“ svěřil se Juraj Loj se svými pocity ze své první filmové práce v USA. A že je za ni nesmírně vděčný je nasnadě. „Natáčení v New Yorku bylo náročné, ale krásné a nezapomenutelné díky celému štábu. Pro mě je největší odměnou, povzbuzením a štěstím, když pracuju s lidmi, kteří jsou ochotní udělat pro film cokoli, kteří svůj projekt milují, milují svoji práci. A já proto miluju tenhle štáb!“ dodal slovenský herec.

Příběh dvou sester v jednom sboru bude divák vnímat především očima třináctileté zpěvačky oslněné svým snem, která si však ve svém věku nemůže být vědoma všech následků svého usilování o jeho naplnění. Do této role obsadil režisér nadanou Kateřinu Falbrovou, její sestru ztvární patnáctiletá Maya Kintera. Ta se objevila například už ve snímku Buko režisérky Alice Nellis. Ve filmu hrají mimo jiné i Ivana Wojtylová, Zuzana Šulajová nebo Anna Kameníková.

Tvůrci snímku o dvou sestrách a manipulativním sbormistrovi mají za sebou natáčení v Brně, v Jizerských horách, v Orlických horách, v Krkonoších, v Hořovicích, v Praze, v Mladé Boleslavi a aktuálně v New Yorku. Poslední klapka padne v polovině listopadu v Brně a příští rok by potom měl snímek Sbormistr, který se připravoval od roku 2018, dorazit do českých kin.

Foto: endorfilm/Michal Sikora

Fotogalerie
18781 18782

Další články z rubriky

Menopauzou s lehkostí: Tajemství spokojené ženy a jejího okolí

Menopauzou s lehkostí: Tajemství spokojené ženy a jejího okolí

Nová Spirála otevře na podzim své brány po více než dvaceti letech

Nová Spirála otevře na podzim své brány po více než dvaceti letech

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Ostravské divadlo MÍR přiveze do Prahy konverzační komedie

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozeniny v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Botox ve velkém stylu slaví své 6. narozeniny v Lucerna Music Baru. Slibuje Ilonu Csákovou, Olgu Lounovou, Michala Davida!

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku