Magazín Elita

Klimatizace k vytápění – na co se zaměřit?

Klimatizace k vytápění – na co se zaměřit?

Na pořízení klimatizace (tedy vlastně tepelného čerpadla vzduch-vzduch) už můžete nějakou dobu čerpat státní dotaci z programu NZÚ. Klimatizace musí splňovat jen 2 podmínky – energetickou účinnost minimálně A++ a musí být hlavním zdrojem vytápění v domě nebo bytě, kde se doposud používalo elektrické vytápění (elektrické topné rohože, přímotopy, elektrokotel). Co dalšího ale při nákupu klimatizace určené k vytápění zohlednit?

Klimatizace pro vytápění musí mít naprosto tichý chod, protože potřebujete vytápět i v noci. Jen opravdu málo klimatizací na trhu splní vaše očekávání a lze při jejich chodu nerušeně spát. Daikin klimatizace řady Perfera, Emura, Stylish v rámci nočního režimu nepřetržitě vytápí a jejich chod je přitom zcela neslyšný.

Klimatizace určená k vytápění musí zajistit dokonalý komfort, a to i během odtávání, což je proces, kdy venkovní jednotka na chvilku odebírá energii z vnitřního prostředí, aby se zbavila venkovní námrazy. Celá řada klimatizací během odtávání fouká do místnosti chladný vzduch a to není nic příjemného. U klimatizací Daikin máte jistotu, že během odtávání neucítíte žádné studené foukání a vlastně tuto fázi ani nezaznamenáte.

Zásadní je také naprostá spolehlivost v režimu vytápění po celou topnou sezónu, tedy více než 230 dní v roce. Klimatizace musí spolehlivě fungovat i při teplotách −15 °C. Jen málo klimatizací je vyvíjeno na chladné evropské podnebí. Většina se vyrábí a vyvíjí v Asii. Oproti tomu Daikin má vývoj a výrobu v Evropě. Jeden z největších výrobních závodů na výrobu klimatizací je v Plzni. Klimatizace Daikin mají garantovaný výkon a účinnost i při teplotách −15 °C, některé dokonce i do −25 °C.

Účinnost a nízké provozní náklady. „Pokud klimatizaci používáte pouze pár dní v roce ke chlazení interiéru, nebude rozdíl mezi levnou a kvalitní klimatizací v provozních nákladech v řádů desetitisíců. Pokud s ní však i vytápíte, pak s kvalitní klimatizací desetitisíce ročně opravdu uspořit můžete,“ upozorňuje Vladimír Macháček zodpovědný za prodej rezidenčních výrobků Daikin. „Daikin nabízí vysokou účinnost, a tedy levný provoz, takže se vám pořizovací náklady zase brzy vrátí,“ doplňuje.

Klimatizace k vytápění se obvykle instaluje do všech obytných místností (ne třeba jen do ložnice, kterou chceme v létě vychladit). Jde o tzv. multisplit, kdy je k jedné venkovní jednotce připojeno hned několik jednotek vnitřních. Zvláště při tomto zapojení oceníte spolehlivé, tj. bezporuchové jednotky.

Zdroj: Daikin

Fotogalerie
18653 18654 18655 18656

Další články z rubriky

Jak prodloužit životnost zahradní lavičky

Jak prodloužit životnost zahradní lavičky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Na vlně audioknih