Magazín Elita

Vyrobte dětem stylový kočárek pro panenky

Vyrobte dětem stylový kočárek pro panenky

Sháníte pro své děti nebo vnoučata dřevěný kočárek pro panenky? Neutrácejte za nový a raději ho sami vyrobte! S naším návodem a trochou trpělivosti to zvládne každý. Jako základ použijte dřevěnou bedýnku, ke které připevněte rukojeť a kolečka. Osobitost a styl pak kočárku dodejte pomocí nátěrů Balakryl, které jsou pro natírání dětských hraček ideální.

Vzhůru do dílny

Než se pustíte do díla, připravte si menší dřevěnou bedýnku, 4 malá dřevěná pojízdná kolečka a 5 kulatých tyčí – jednu tlustší (průměr asi 3 cm) a čtyři tenčí (asi 1,5 cm). Kolečka jsou k dostání na internetu, nebo je můžete odmontovat třeba ze starého nábytku či rozbitých dětských hraček. Dále budete potřebovat lepidlo na dřevo, brusnou houbu, metr, ruční pilku, vruty a vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (vel. 14 mm). Na natírání pak tenkovrstvou lazuru Dixol (odstín dub), univerzální krycí barvu Balakryl UNI, plochý štětec (vel. 2,5″), menší lazurovací štětec (vel. 1,5″) a pracovní rukavice.

  1. Připravte otvory pro kolečka

Na delších stranách bedýnky si vyznačte vždy dvě místa na kolečka, a to přibližně 3 cm ode dna bedýnky. V těchto místech pomocí sukovníku vyvrtejte 4 otvory, které následně omeťte a zahlaďte pomocí brusné houby. Vyvrtanými otvory provlékněte dvě tenčí tyče, které pilkou zkraťte na šířku bedýnky a jejich hrany opět zbruste. Později na ně připevníte kolečka.

  1. Vyrobte rukojeť

Kulatou tyč o průměru asi 3 cm nejprve pomocí pilky zkraťte, aby byla cca o 6–8 cm delší, než je šířka budoucího kočárku. Z obou stran si asi 3 cm od kraje vyznačte křížek. V těchto místech pak opět sukovníkem vyvrtejte 1 cm hluboké otvory, do kterých naneste lepidlo a vložte zbylé dvě kulaté tyče. Ty si předtím zkraťte na takovou délku, aby se kočárek dětem pohodlně vozil.

  1. Pusťte se do natírání

Nyní přichází na řadu natírání jednotlivých částí kočárku. Bedýnku omeťte a dle potřeby očistěte. Před aplikací nátěru musí být suchá a zbavená prachu, mastnoty a dalších nečistot. Krycí barvu Balakryl UNI důkladně promíchejte a naneste ze všech stran. Nechte zaschnout přibližně 2 hodiny. Poté povrch lehce zbruste a aplikujte druhou vrstvu.

NÁŠ TIP: Vodou ředitelná krycí barva Balakryl UNI má atest na dětské hračky. Navíc se snadno aplikuje, nezapáchá, rychle schne a výborně kryje. Barvu si můžete nechat natónovat až do 20 000 odstínů. My jsme se rozhodli pro pastelový baby blue (PPG1233-4). Můžete ale použít i více barev a kočárek dozdobit třeba puntíky nebo jinými vzorem.

Během toho, co bude krycí barva schnout, natřete rukojeť kočárku, dřevěná kolečka i spojnice mezi nimi. Lazuru Balakryl Dixol opatrně rozmíchejte tak, aby se do ní nevmíchaly vzduchové bubliny. Aplikujte ji neředěnou ve 2 vrstvách, mezi kterými nechte odstup alespoň 2 hodiny. Před natíráním každé vrstvy nátěr jemně zbruste. Tato tenkovrstvá lazura s atestem na dětské hračky zvýrazní kresbu dřeva, prodlouží jeho životnost a poskytne mu hloubkovou ochranu před povětrnostními vlivy i slunečním zářením.

  1. Závěrečné sestavení

Jakmile nátěr na všech dílech kočárku zaschne, můžete se pustit do jeho smontování. Rukojeť pomocí dvou vrutů připevněte k boční stěně bedýnky tak, aby se tenčí tyč dotýkala jejího dna a směrovala do přilehlého rohu. Stejným způsobem rukojeť přišroubujte i z druhé strany. Pak přimontujte kolečka. První z nich upevněte na konec spojnicové tyče. Tu pak provlékněte připravenými otvory v bedýnce a přišroubujte druhé kolečko. Postup opakujte i se dvěma zbylými kolečky.

A máte hotovo! Holky i kluci mohou v kočárku ustlat svým oblíbeným panenkám, plyšákům, nebo dokonce domácím mazlíčkům. Najdou pro něj ale zaručeně i mnohé další využití. Poslouží třeba i k převážení různých nákladů – od autíček, kostek stavebnice až po knížky.

Výhody vodou ředitelných barev

  1. Rychle schnou: Během dne zvládnete klidně i dva nátěry a ještě tentýž den je povrch suchý.
  2. Jednoduše se aplikují: Barvu pouze promícháte, neředíte a hned natíráte.
  3. Jsou bez zápachu: Při aplikaci ani po ní barvy nezapáchají.
  4. Jsou zdravotně nezávadné: Mají atesty na dětské hračky a pro styk s potravinami za sucha.
  5. Jsou trvanlivé: Odolávají popraskání vlivem tepelné roztažnosti podkladu v interiéru i exteriéru.
  6. Neškodí prostředí: Prázdné obaly je možné likvidovat jako běžný odpad.
  7. Nežloutnou: Nátěr nežloutne v tmavých prostorech ani na radiátorech.
  8. Jsou bezpečné: Nevyžadují speciální skladování, nehrozí požár ani výbuch.
  9. Neničí pomůcky: Štětce po natírání jednoduše umyjete vodou a můžete je opakovaně použít.

Balakryl UNI mat je univerzální vodou ředitelná barva vhodná pro venkovní, ale i vnitřní použití. Lze s ní natírat dřevo, kovy (pozinkované plechy, hliník), beton, plasty a další. Vodou ředitelná, ekologická receptura umožňuje ukončit realizaci prací v rámci jednoho dne. Během aplikace ani po zaschnutí natíraný povrch nezapáchá. Balakryl UNI lze zakoupit v 18 již z výroby namíchaných odstínech, všechny varianty lze navíc natónovat do širokého spektra 20 tisíc barevných odstínů. Vydatnost barvy Balakryl UNI je asi 6–9 m2/kg na jednu vrstvu podle savosti podkladu. Balakryl UNI se prodává v baleních o hmotnosti 0,7 a 2,5 kg.

Balakryl Dixol je tenkovrstvá lazura pro nové i renovační nátěry všech druhů dřeva v interiéru i exteriéru. Rychle zasychá, dřevo chrání před UV zářením a pronikáním vody. Lazura Dixol je vhodná k ochranným a dekorativním nátěrům plotů, štítů, dveří, podhledů, altánů, zahradního i domácího nábytku atd. Zvýrazňuje kresbu dřeva a má atest na dětské hračky. Nátěr vydrží až 3 roky. Vydatnost barvy Balakryl Dixol je asi 12–18 m2/kg v jedné vrstvě podle savosti podkladu. Je dostupná v několika odstínech dřeva, trendy šedých tónech i jako bezbarvá. Prodává se v balení o hmotnosti 0,7 a 2,5 kg.

PPG: WE PROTECT AND BEAUTIFY THE WORLD®

Společnost PPG (NYSE:PPG) každý den vyvíjí a vyrábí barvy, nátěrové hmoty a speciální materiály, kterým zákazníci důvěřují již 140 let. Se sídlem v americkém Pittsburghu působí ve více než 70 zemích a v roce 2022 zaznamenala čisté tržby ve výši 17,7 miliardy dolarů. Našim zákazníkům pomáháme překonávat i ty největší překážky v podobě kreativních a inovativních řešení. Obrací se na nás zákazníci z oblasti stavebnictví, spotřebního zboží, průmyslu, dopravy a z trhů s náhradními díly a příslušenstvím. Více informací o PPG najdete na adrese www.ppg.com.

We protect and beautify the world a logo PPG jsou registrované ochranné známky vlastněné PPG Industries Ohio, Inc.

Balakryl je ochrannou známkou vlastněnou PPG Deco Czech a.s.


Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih